Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby: Sezonul internațional de primăvară a avut un final extraordinar

romania_victorie.jpg

România a învins Georgia pentru prima oară în șapte ani
România a învins Georgia pentru prima oară în șapte ani
Image source: 
www.frr.ro

România învinge Georgia pentru prima oară în șapte ani și câștigă trofeul Rugby Europe, Irlanda pune capăt unei serii de 18 victorii consecutive ale Angliei și o împiedică să câștige al doilea Mare Șlem Consecutiv în Turneul celor Șase Națiuni, iar Franța învinge Țara Galilor după 20 de minute de prelungiri, trei meciuri care au marcat un final apoteotic al sezonului internațional de primăvară la rugby în Europa. Un semn că după dominația categorică a emisferei sudice la Cupa Mondială din 2015, europenii sunt hotărâți să refacă handicapul până la viitoarea Cupă Mondială din 2019. 

Echipa națională a României - Stejarii - a reușit să depășească naționala Georgiei - Lelos, cu 8 - 7 după un meci cu multe greșeli, dar de un dramatism și un angajament fizic rar întâlnite. 

Lelos, calificați de drept la Cupa Mondială din Japonia, au venit cu cel mai bun lot la ora actuală, care includea 12 jucători din primele două ligi ale Franței și doi din prima ligă a Angliei, în timp ce Stejarii aveau numai șase jucători din ligile doi și trei ale Franței. 

Cu toate acestea, românii au practicat un joc tactic mai inteligent și au profitat și de o aparentă subestimare din partea georgienilor, care s-au hazardat de multe ori să joace balonul la mână fără să pregătască minuțios atacurile, izbindu-se de un zid de apărare aproape impenetrabil. 

La sfârșitul meciului bucuria imensă a Stejarilor s-a combinat cu o adevărată farsă din partea organizatorilor Campionatului European, care au atribuit trofeul georgienilor, cele două echipe fiind la egalitate de puncte, uitând de criteriul de departajare regulamentar care era victoria în meciul direct.

După gafa de tip Oscar, deși aici erau doar doi concurenți nu patru, Rugby Europe, prezidat de Octavian Morariu, și-a corectat greșeala și a atribuit trofeul Stejarilor, care au câștigat și Cupa Antim, atribuită anual învingătorilor din meciul dintre cele două echipe, pentru prima oară din 2010.

Și așa au fost aduși cu picioarele pe pământ Lelos, care după Cupa Mondială din 2015 clamau un loc la masa puternicilor Europei, adică în Turneul celor Șase Națiuni, prin promovare și retrogradare.

România a împiedicat anul acesta Georgia să câștige un nou Mare Șlem - victorii în toate cele cinci meciuri - în acest Turneu al celor Șase Națiuni B (din care mai fac parte Spania, Rusia, Germania și Belgia), dar poate mai important a luat un avans de șase puncte în clasament față de Spania, avantaj consistent în lupta pentru locul calificativ direct la Cupa Mondială care se va decide anul viitor după cele cinci runde retur. 

Irlanda doboară Anglia

În Turneul celor Șase Națiuni, tot în ultima rundă Irlanda a împiedicat Anglia să câștige un al doilea Mare Șlem consecutiv, câștigând meciul de la Dublin cu 13 - 9. 

Billy Vunipola placat de doi irlandeziPe aici nu se trece - numărul 8 din echipa Angliei, Billy Vunipola, placat de doi irlandezi

Ca și în meciul de la București, oaspeții veneau favoriți, după 18 victorii consecutive în meciuri test, record deținut la egalitate cu echipa numărul unu a lumii, Noua Zeelandă.

Și ca și în toamna trecută când Noua Zeelandă a fost oprită după 18 victorii consecutive, și de data aceasta aceeași echipă, Irlanda, a fost responsabilă de căderea englezilor din al șaptelea cer. 

Aceeași dorință mai mare de victorie, dăruire totală și inteligență tactică le-au adus triumful irlandezilor, așa cum, păstrând proporțiile, au câștigat și românii la București.

Diferența este că englezii erau virtuali câștigători ai Turneului celor Șase Națiuni și au fost privați de Marele Șlem, în timp ce Lelos au plecat din România cu mâna goală.

Final bizar la Paris

Franța - Țara Galilor de la Paris va rămâne probabil în istorie ca cel mai lung meci. Cu 30 de secunde înaintea scuregerii timpului de joc regulamentar - 80 de minute, francezii au beneficiat de o grămadă ordonată la cinci metri de butul advers, când galezii conduceau cu 18 - 13.

Franța - Țara GalilorFrancezii marchează eseu după 20 de minute de prelungiri și 12 grămezi ordonate repetate

Aici a început un final halucinant care avea să dureze 20 de minute, în care balonul nu a devenit mort pentru ca arbitrul să fluere sfârșitul meciului, iar galezii au prăbușit grămada ordonată de 12 ori, arbitrul acordând de fiecare dată penalitate și de fiecare dată francezii au cerut repetarea grămezii.

Până la urmă, în minutul 100 francezii au reușit să marcheze un eseu, egalând scorul la 18, pe care l-au transformat, obținând victoria cu 20 - 18, prima după cinci înfrângeri consecutive în fața Țării Galilor.

Frnacezii i-au reproșat după meci arbitrului englez Wayne Barnes că nu a dictat eseu de penalizare după prăbușirile repetate ale grămezii, iar galezii au pus la îndoială integritatea francezilor care l-au înlocuit în grămada ordonată pe uriașul pilier Uini Atonio (145 de kg) cu mult mai experimentatul Rabah Slimani, deși Atonio nu dădea semne că ar avea comoție, ceea ce ar fi permis schimbarea regulamentară. 

Colac peste pupăză, în timpul celor 20 de minute de prelungiri, aripa galză George North s-a plâns că a fost mușcat de un adversar de braț, arătându-i arbitrului semnul, dar reluarea video nu a fost concludentă, iar după meci antrenorul Franței, Guy Noves a spus că și el se poate mușca singur și să-și lase urme.

O declarație nu tocmai în spiritul jocului de rugby, la fel ca și huiduielile repetate ale unui întreg stadion la adresa arbitrului și atunci când galezii executau o lovitură de pedeapsă la buturi. 

În fine, Scoția a învins Italia cu 29 - 0 de o manieră uneori entuziasmantă, victorie care încheie mandatul de trei ani al antrenorului neo-zeelandez Vern Cotter, cel care i-a adus pe scoțieni pe locul cinci în ierarhia mondială, cel mai ridicat din istoria lor.

Această ierarhie de la încheierea sezonului internațional de primăvară va sta la baza tragerii la sorți a grupelor de la Cupa Mondială din Japonia, unde Noua Zeelandă, Anglia, Australia și Irlanda vor fi capi de serie numărul unu, în timp ce Scoția, Franța, Africa de Sud și Țara Galilor vor fi capii de serie numărul doi.

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ