Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fenomenul La Rochelle continuă să uimească rugby-ul francez

la_rochelle.jpg

La Rochelle rugby
Jucătorii echipei din La Rochelle jubilează după victoria împotriva lui Toulon din 28 ianuarie 2017
Sursa imaginii: 
AFP

La Rochelle își continuă turul de forță în TOP 14 - prima ligă de rugby a Franței - având 11 puncte avans în clasament față de a doua clasată, Clermont Auvergne, și este virtual calificată pentru faza play-off a campionatului pentru prima oară în istoria sa. În Aviva Premiership din Anglia trio-ul Wasps - Exeter - Saracens s-a detașat în fruntea clasamentului în timp ce în Guinness PRO 12 cele două mari echipe irlandeze Leinster și Munster contină să domine. 

Echipa din micuțul oraș de pe malul Oceanului Atlantic (ceva mai mult de 75000 de locuitori) a obținut a noua victorie consecutivă în campionat, învingând în deplasare pe Pau cu 23 - 13 în runda a 22-a a sezonului ordinar. 

Este a șaptea victorie în deplasare din 11 meciuri, într-un campionat în care avantajul terenului propriu este de cele mai multe ori hotărâtor.

Stade Rochelais a învins în deplasare nume grele ale rugby-ului francez - Toulon, Toulouse, Racing 92 Paris și Castres - toate câștigătoare ale campionatului în ultimii 10 ani.  

La Rochelle, care până acum trei ani evolua în PRO D2, liga a doua, are acum garantată calificarea în primele șase locuri care dau drepturi la participarea la faza play-off. 

Dar liderii vor lupta în continuare în ultimele patru runde pentru a-și asigura locul 1 sau 2 care dau dreptul la calificarea directă în semfinale, în timp ce echipele de pe locurile 3 și 4 joacă un meci de baraj pe teren propriu cu echipele clasate de locurile 6 și repsectiv 5. 

Lotul liderilor cuprinde câteva nume sonore - internaționalii francezi Kevin Gourdon (flanker, revelația recent încheiatului Turneu al celor Șase Națiuni) și Uini Atonio (pilier, 145 kg), neozeelandezul Victor Vito (numărul 8), sud-africanul Enrico Januarie (mijlocaș la grămadă), australianul Brock James (mijlocaș la deschidere) sau georgianul Lekso Kaulashvili (pilier). 

La Rochelle este calificată și în sferturile de finală ale Cupei Challenge (competiția europeană numărul 2) unde va întâlni la sfârșitul săptămânii viitoare pe Edinburgh.

În celelalte meciuri ale rundei a 22-a s-au înregistrat rezultatele: Racing 92 27 Clermont 24, Grenoble 21 Castres (cu pilierul Mihăiță Lazăr intrat în minutul 58 în teren) 20, Bordeaux Begles (cu pilierul moldovean Vadim Cobîlaș titular) 20 Stade Toulousain 11, Lyon 52 Bayonne 7, Brive 28 Montpellier 25, Stade Francais 17 Toulon 11. 

În clasament conduce La Rochelle cu 75 de puncte, urmată de Clermont 64, Montpellier 56, Toulon 54, Castres și Pau, fiecare cu câte 52 de puncte.

Saracens - demonstrație de clasă

În Aviva Premiership primele trei clasate au obținut victorii cu bonus pe teren propriu, dar în timp ce Wasps (40 - 33 cu Worcester) și Exeter (30 - 25 cu Sale Sharks) au jucat cu echipe din partea a doua clasamentului, obținând victorii la limită, Wasps încasând doar cu un eseu mai puțin decât au marcat, campionii en titre ai Angliei și ai Europei, Saracens, au surclasat a patra clasată, Bath, cu 53 - 10 (8 - 1) la eseuri, cea mai severă înfrângere din ultimii 15 ani din campionat pentru Bath.

Chris AshtonAripa Chris Ashton a marcat doup eseuri, ambele prin plonjonul rândunică devenit caracteristic

Evoluând cu soarele și cu vântul în față în prima jumătate, campionii au jucat mai tot timpul la mână și au marcat trei eseuri - dintre care al doilea a fost cel mai spectaculos - început în propriul 22 de fundașul Alex Goode care a contratacat și tot el a fost cel care a culcat balonul în butul advers 80 de metri mai departe, după un schimb rapid de pase la care au mai participat mijlocașul la grămadă, Richard Wigglesworth, și cele două aripi, Sean Maitland și Chris Ashton.

Bath a dominat pe înaintare, dar nu a reușit să marcheze decât un eseu prin fundașul internațional englez Anthony Watson și scorul la pauză, 17 - 10 pentru Saracens era maximum ce au putut realiza.

După pauză meciul a avut un singur sens, înspre butul lui Bath, și a fost de fapt o demonstrație de virtuozitate a Sarazinilor care au mai marcat încă cinci eseuri după faze care au lăsat fără replică apărarea celor de la Bath. Scor final Saracens 53 Bath 10.

În celelalate trei meciuri Leicester Tigers au învins în deplasare în derby-ul din Midlands pe Northampton cu 36 - 31, Harlequins au trecut net de Newcastle cu 53 - 17, în timp ce lanterna roșie Bristol a făcut un nou pas către retrogradare, pierzând pe teren propriu, 14 - 32 în fața lui Gloucester.

În clasament după 18 runde în frunte se află Wasps, cu 69 de puncte, urmați de Exeter 64, Saracens 63, în timp ce Leicester cu 51 ocupă locul 4, ultimul calificativ pentru semifinalele play-off.

Surpriza Treviso

În Guinness PRO 12 - Liga Celto-italiană Leinster și-a păstrat poziția de lider învingând pe Cardiff la limită cu 22 - 21, în timp ce rivalii lor de la Munster au învins ultima clasată, Zebre din Italia, cu 50 - 14.

Treviso 13 Ospreys 5Benetton Treviso a produs surpriza campionatului învingând pe Swansea Ospreys cu 13 - 5

Dar surpriza rundei, poate chiar a campionatului, a fost victoria cu 13 - 5 a penultimei clasate, Benetton Treviso în fața galezilor de la Swansea Ospreys, care astfel au ratat șansa de a urca pe locul al doilea la numai un punct de lideri.

În celelalte două meciuri, Glasgow Warriors au învins pe Connacht cu 34 - 24 în timp ce Ulster au învins în deplasare cu 27 - 17 pe Newport Gwent Dragons.

În clasament după 18 runde pe primul loc se află Leinster cu 70 de puncte, urmați de Munster cu 68, Ospreys 64 și Ulster 61.