Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cupa campionilor europeni la rugby: favoriții învingători pe toată linia

Owen Farrell

Formațiile gazdă - Clermont Auvergne, Munster, Saracens și Leinster - au câștigat confortabil pe teren propriu meciurile din sferturile de finală ale Cupei Campionilor la rugby. În semifinale Clermont va juca cu Leinster la Lyon în timp ce Munster va juca cu Saracens la Dublin. 

 

Campionii en titre ai Europei, Saracens, nu s-au dezmințit învingând cu 38 - 13 pe Glasgow Warriors pe Allianz Park în nordul Londrei pe Glasgow Warriors, pe unde stadion extins cu acest prilej de la capacitatea sa normală de 10000 la 15000, dintre care șase mii de suporteri ai echipei scoțiene.

După ce au dominat net în prima parte în care au marcat un singur eseu prin aripa Chris Ashton, trei altele fiind anulate, Sarazinii conduceau la pauză cu 14 -3.

Scoțienii au intrat deciși după pauză și au reușit să marcheze un eseu la colți prin aripa Lee Jones care a scăpat prea ușor din placajele fundașului Alex Goode și al lui Ashton: 14 - 8 avea însă să fie cea mai redusă diferență dintre cele doă echipe până la finalul meciului.

Intrarea în teren a taloneur-ului de rezervă Schalk Brits în minutul 25 a marcat un interval de 20 de minute în care Saracens au marcat trei eseuri în care sud-africanul a avut o contribuție esențială.

Centrii Marcelo Bosch și Brad Barritt au marcat câte un eseu, iar Ashton, care din vară va evolua la Toulon, l-a marcat pe ultimul, egalându-l pe francezul Vincent Clerc în vârful ierarhiei marcatorilor de eseuri în cupele europene, cu 36, iar mijlocașul la deschidere Owen Farrell, declarat omul meciului, a adăugat celor patru eseuri 18 puncte din lovituri de picior.

Glasgow au redus diferența în ultimul minut de joc prin numărul 8 Ryan Wilson care a marcat un eseu de consolare. Scor final Saracens 38 Galsgow 13.

Ceea ce inițial părea un derby al sferturilor de finală între echipele franceze Clermont Auvergne și Toulon, s-a încheiat cu victoria gazdelor cu 29 - 9, confirmând declinul continuu al Galacticilor (învingători ai Cupei Campionilor în 2013, 2014 și 2015).

Celelalte două sferturi s-au încheiat cu victorii confortabile ale celor două mari echipe iralndeze, Munster (41 - 16 cu Toulouse) și Leinster (32 - 17 cu Wasps), arătând că sincopa de anul trecut când ambele au lipsit din această fază, a fost o excepție. 

Wasps, care se află în fruntea campionatului Angliei, au arătat din nou că nu au ajuns la cel mai înalt nivel european, în timp ce Toulouse (de patru ori campioni ai Europei - record) dovedesc că sunt în cea mai neagră perioadă din ultimii 50 de ani, lâncezind pe locul 10 în campionatul Franței, cu mari șanse de a nu se califica în fazele finale ale competiției interbe pentru prima dată în 41 de ani.

Francezii acasă în Challenge Cup

În Cupa Challenge (competiția numărul 2) s-a înregistrat o singură surpriză: Stade Francais a obținut victoria în depalasare cu 25 - 21 împotriva lui Swansea Ospreys, care stabilise recordul de punctaj maxim în grupe - 30 de puncte, șase victorii cu bonus ofensiv.

Zhurabi ZhvaniaGeorgianul Zhurabi Zhvania marchează primul eseu al lui Stade Francais împotriva lui Swansea Ospreys

Cealaltă victorie în deplasare, La Rochelle 32 Connacht 22, nu este o surpriză, atlanticii fiind liderii detașați în campionatul Franței.

Celor două echipe franceze, care vor disputa semifinalele pe teren propriu, li se vor adauga două echipe din Anglia - Bath (34 - 20 cu Brive) și Gloucester (46 - 26 cu Cardiff).

Semifinalele se vor disputa în perioada 21 - 23 aprilie, datele urmând a fi stabilite ulterior, după următorul program:

Cupa Campionilor

Clermont - Leinster (stadionul Matmut Gerland, Lyon)

Munster - Saracens (stadionul Aviva, Dublin)

Challenge Cup

Stade Francais - Bath (stadionul Jean Bouin, Paris)

Stade Rochellais - Gloucester (stadionul Marcel Deflandre, La Rochelle)