Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby pe Twickenham și Wembley în aceeași zi - premieră istorică

dscn0685.jpg

Stadionul Wembley
Pe 28 martie 2015 au asistat la meciul Saracens - Harlequins 84068 de spectatori
Image source: 
Petru Clej

Pentru prima oară în istorie vor ava loc în aceeași zi meciuri de rugby pe cele mai mari două stadioane ale Londrei: Wembley și Twickenham. Pe Wembley se vor întâlni echipele londoneze Saracens și Harlequins, în timp ce pe Twickenham vor juca cele mai titrate echipe din campionatul Angliei, Bath și Leicester Tigers. 

Meciul dintre Saracens și Harlequins disputat în returul Aviva Premiership primăvara a devenit un clasic pe cel mai mare stadion al Regatului Unit fiind la a șasea ediție. 

În 2012, 2014 și 2015 acest meci a prilejuit stabilirea unui record mondial de spectatori la un un meci de rugby inter-cluburi, 83761, 83889 și 84068 respectiv. 

La meciul din 2015, câștigat de Saracens cu 42 - 14, în echipa câștigătoare a evoluat timp de 15 minute și fundașul român Cătălin Fercu, care avea să revină pe același stadion după șase luni în meciul dintre Irlanda și România, câștigat de irlandezi cu 44 - 10 și unde a fost stabilit recordul mondial de spectatori la un meci de Cupă Mondială, cu 89237 de spectatori, capacitata stadionului Wembley fiind de 90000.

Recordul mondial la meciuri între echipe de club a fost între timp dobrât, la finala campionatului Franței din 2016 dintre Racing 92 Paris și Toulon, câștigată de parizieni, au asistat 99000 de spectatori pe stadionul Nou Camp din Barcelona.

La meciul de sâmbătă care începe la 16:30 ora locală (18:30 la București), Saracens, campionii en titre ai Angliei și ai Europei pleacă favoriți, deși Harlequins au și ei în lot numeroși internaționali. 

Campionii Angliei sunt din nou angrenați în lupta pentru câștigarea titlului în Anglia - care ar fi al treilea consecutiv - și în Cupa Campionilor, unde vor juca pe 22 aprilie la Dublin în semifinala împotriva lui Munster, în timp ce Harlequins au un obiectiv mai modest, clasarea în primele șase în Aviva Premiership și ca atare calificarea în viitoarea ediție a Cupei Campionilor.

Twickenham - templul rugby-ului

La numai câțiva kilometri distanță de Wembley, pe stadionul Twickenham (capacitate 82000) se va disputa meciul dintre Bath (de șase ori campioni ai Angliei) și Leicester (10 titluri, de șapte ori locul al doilea), până nu demult două glorii ale rugby-ului din Anglia.

Stadionul TwickenhamPe Stadionul Twickenham se desfășoară anual finala campionatului Angliei la rugby

Acum eliminate din competițiile europene, cele două echipe se luptă pentru locul al patrulea în camponatul Angliei, ultimul calificativ pentru barajele de după terminarea sezonului regulat. Meciul începe la ora 14 (16 la București). 

Este pentru prima oară în istorie când pe cele două stadioane se joacă în aceeași zi meciuri de rugby.

Stadionul Wembley a fost în mod tradițional un fief al fotbalului, deși începând cu 1929 s-au disputat acolo meciuri de rugby în XIII - rugby league. 

La 11 aprilie 1999 s-a desfășurat pe Wembley primul meci de rugby în XV când Țara Galilor a învins Anglia cu 32 - 31. Ulterior marele stadion a fost solosit în multe ocazii de Saracens, iar la Cupa Mondială din 2015 pe lângă meciul România - Irlanda acolo s-a disputat și meciul Noua Zeelandă - Argentina (scor 26 - 16). 

În schimb, pe stadionul Twickenham - templul rugby-ului în XV englez - nu s-a disputat niciodată un meci de fotbal. În ultimii ani stadionul a fost folosit, pe lângă meciuri internaționale, și pentru cuplajele londoneze și acum pentru acest derby clasic, Bath - Leicester.