Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Două finale franco-engleze și una rusească în cupele europene

Chris Wyles

Ambele finale ale cupelor europene la rugby se vor disputa între echipe din Franța și Anglia: Clermont - Saracens în Cupa Campionilor și Stade Francais - Gloucester în Challenge Cup. Timișoara Saraccens a ratat calificarea pentru ediția viitoare a Cupei Challenge în fața formației Krasnîi Yar din Rusia. 

Campionii en titre ai Europei și ai Angliei, Saracens, și-au confirmat statutul de echipa numărul unu a continentului învingând cu 26 - 10 pe Munster la Dublin pe Aviva Stadium în fața a peste 50000 de suporteri ai povinciei irlandeze. 

În pofida dominării insistente dar sterile a "Diavolilor Roșii", Saracens s-au apărat cu calm în prima jumătate a meciului și încetul cu încetul au întors raportul de forțe în favoarea lor într-un joc dominat de o luptă surdă pe înaintare cu multe șuturi înalte de urmărire. 

La pauză, Sarazinii conduceau cu 6 - 3 prin două lovituri de pedeapsă transformate de mijlocașul la deschidere Owen Farrell, cel mai prolific realizator al actualei Cupe a Campionilor, față de o singură penalitate transformată de omologul său, Tyler Blyendaal.

După pauză Saracens au apăsat pe accelerator și după două ocazii uriașe de a marca ratate de aripa Chris Ashton și linia a II-a George Kruis, pilierul Mako Vunipola a marcat după o forțare de la câțiva metri în urma unui maul de margine.

Metronomul Farrell a transformat, după care a adăugat o altă penalitate și tot el a șutat apoi de urmărire cu pământul, aripa Chris Wyles a urmărit și cu ajutorul flankerului Schalk Burger a intrat în but și a culcat balonul.

Farrell a transformat și al doilea eseu și apoi o nouă lovitură de pedeapsă aducând scorul cu cinci minute înainte de final la 26 - 3 pentru campioni. 

Numărul 8 de la Munster CJ Stander a marcat în ultimul minut eseul de onoare transformat de Ian Keatley, care l-a înlocit pe dezamăgitorul Bleyendaal.

Reacția presei a fost unanimă: Saracens au dat o nouă probă a dominației lor în rugby-ul de club european și vor fi extrem de dificil în tentativa lor de a redeveni campioni ai Europei. 

Clermont - victorie muncită

În cealaltă semifinală disputată pe stadionul Matmut din Lyon, Clermont Auvergne au învins pe irlandezii de la Leinster cu scorul de , beneficiind de sprijinul masiv al suporterilor săi, veniți de la o distanță de numai 140 kilometri. 

Peceli YatoPeceli Yato marchează al doilea eseu al francezilor

Francezii au deschis scorul prin flankerul Peceli Yato, seu transformat de mijlocașul la grămadă Morgan Parra, care a adăugat apoi și o lovitură de pedeapsă. 

Leinster au rămas în 14 atunci când căpitanul lor, aripa Isa Nacewa a primit un cartonaș galben, iar Clermont a profitat marcând al doilea eseu prin David Strettle. Scor la pauză Clermont 15 Leinster 0.

După pauză, meciul s-a schimbat complet, irlandezii au revenit pas cu pas și milocașul lor la deschidere, Jonny Sexton a transformat patru lovituri de pedeapsă, reducând scorul la 15 - 12.

Irlandezii au marcat chiar un eseu, care a fost însă anulat, și imediat Parra a transformat o penalitate care a mărit avantajul francezilor la 18 - 12, iar mijlocașul la deschidere Camille Lopez a înscris din drop-goal: 21 - 12. 

Leinster nu a abandonat lupta și în minutul 67 a marcat primul eseu prin centrul Gary Ringrose, transformat de Sexton, care a redus scorul la 21 - 19 pentru Clermont. 

Lopez a preluat de la Parra executarea loviturilor de pedeapsă și a mărit din nou avantajul echipei sale cu mai puțin de 10 minute înainte de final: 24 - 19 și cu cinci minute înainte de final tot Lopez a dat lovitura de grație din drop-goal: 27 - 19.

Cu două minute înainte de sfârșitul meciului Sexton a redus din nou diferența din lovitură de pedeapsă, dar francezii au obținut victoria și calificarea în finală. Clermont 27 Leinster 22. 

Burns și Plisson, eroi în Challenge Cup

În Challenge Cup s-a înregistrat o surpriză, Gloucester învingând pe La Rochelle cu 16 - 14 chiar pe terenul liderilor campionatului Franței, administrându-le astfel prima înfrângere pe teren propriu. 

Billy BurnsBilly Burns marchează eseu după o intercepție și o cursă de 80 de metri până în butul advers

Eroul meciului a fost mijlocașul la deschidere Billy Burns, care a marcat toate punctele echipei engleze, inclusiv un eseu pe intercepție după o cursă de 80 de metri. 

În schimb, omologul său Brock James, a ratat transformarea eseului echipei franceze pentru a aduce egalarea pe tabela de marcaj, iar în minutul 76 a ratat o lovitură de pedeapsă de la 30 de metri aproape perpendicular pe but, ratând astfel vicoria și calificarea în finală.

În cealaltă semifinală, Stade Francais a învins pe Bath cu 28 - 25, fiecare echipă având câte trei eseuri marcate, două transformate și două lovituri de pedeapsă, diferența fiind făcută din drop-goal de mijlocașul la deschidere Jules Plisson. 

Omologul său George Ford a ratat o penalitate în ultimul minut de joc care ar fi dus la prelungiri.

Timișoara ratează calificarea

În meci de baraj pentru Challenge Cup 2017 - 2018, Timșoara Saracens a pierdut pe teren propriu cu 18 - 27 în fața lui Krasnîi Yar din Rusia, după ce bănățenii câștigaseră meciul tur la Tbilisi cu 17 - 12, siberienii calificându-se cu scorul cumulat de 39 - 35.

Timișoara Saracens - Krasnîi YarKrasnîi Yar a câștigat duelul pe înaintare cu Timișoara Saracens (foto Daniel Nechita)

Timișorenii au jucat neașteptat de slab, permițând siberienilor să domine pe înaintare și să păstreze balonul perioade îndelugate de timp chiar când erau cu doi jucători în minus. 

Celalaltă echipă calificată este Enisei-STM tot din Rusia, care a învins la Moscova cu 51 - 7 pe Mogliano din Italia, după ce în tur câștigaseră cu 46 - 0 în deplasare. 

Finalele europene se vor desfășura pe stadionul BT Murrayfield din Edinburgh după următorul program:

Challenge Cup:

Stade Francais - Gloucester 12 mai ora 22 (ora României) - câștigătoarea se califică în Cupa Campionilor 2017 - 2018

Trofeul Continental 

Enisei STM Krasnoyarsk - Krasnîi Yar Krasnoyarsk 13 mai ora 14 (terenul II)

Cupa Campionilor

Saracens - Clermont Auvergne 13 mai ora 19