Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: La Rochelle câștigă sezonul regulat în Campionatul Franței

la_rochelle_montpellier.jpg

La Rochelle 40 Montpellier 37
La Rochelle (tricouri bleumarine) încheie sezonul regulat detașat pe primul loc în clasament
Sursa imaginii: 
R. Perrocheau/L'Equipe

Stade La Rochelle va încheia pe primul loc sezonul regulat în camponatul de rugby al Franței, TOP 14, și este calificată în semifinalele competiției. Atlanticii au 10 puncte avans față de Clermont Auvergne cu o rundă înaintea finalului sezonului regulat și nu mai pot fi ajunși din urmă.

Modesta echipă de la malul Atlamticului, cu un buget mult mai mic decât monștrii sacri - Clermont, Toulon, Racing 92 Paris, Stade Francais sau Toulouse - a uimit pur și simplu lumea rugby-ului francez, învingând cu 40 - 37 în utimul meci pe teren propriu pe Montpellier, echipa de pe locul al treilea, al cărei proprietar este miliardarul de origine beduină, Merad Altrad.

Meciul a fost de o spectaculozitate rară, gazdele marcând patru eseuri față de trei ale oaspeților, cărora le-a fost refuzat un eseu la arbitrajul video la ultima acțiune a meciului.

Cea mai bună șansă de ocupare a locului doi și de calificare directă în semifinale o are Clermont (care joacă în ultima rundă cu La Rochelle pe teren propriu), care a învins în deplasare pe Lyon.

Pe lângă Montpellier în meciurile de baraj - locul 3 cu locul 6 și locul 4 cu locul 5 pe terenul primelor echipe s-au mai calificat și Toulon, învingători cu 26 - 13 în deplasare la Bordeaux-Begles și Castres care a dispus de Toulouse cu 52 - 7.

Pentru ultimul loc calificativ - 6 - se luptă Stade Francais și Racing 92 al căror derby parizian a fot câștigat de primii cu 27 - 23 după un meci dramatic, Pau și Lyon. 

În celelalte meciuri ale rundei a 25-a s-au înregistrat rezultatele: Pau 32 Brive 27, Bayonne 43 Grenoble 35 (derby-ul retrogradatelor).

Suspens în Aviva Premiership

În campionatul Angliei, Aviva Premiership, tot după penultima rundă a sezonului regulat planează incertitudinea în privința primelor trei clasate - locurile 1 și 2 oferind avantajul terenului propriu în meciurile semifinale play-off împotriva echipelor clasate pe locurile 4 și 3 respectiv.

Saracens 27 Bristol 9Saracens au marcat eseul de bonus ofensiv abia în ultimul minut de joc, după un maul de margine la cinci metri

Liderii Wasps au pierdut în deplasare, 13 - 32 la Harlequins, și au fost egalați la număr de puncte - 79 - de Exeter Chiefs, victorioși acasă cu 36 - 12 în fața lui Northampton Saints, în timp ce campionii en titre, Saracens au 77 de puncte după victoria muncită, 27 - 9 (3 - 9 la pauză) în fața lui Bristol, care erau deja retrogradați.

Pentru locul 4 favoriți sunt Leicester Tigers, câștigători cu 41 - 18 în fața lui Sale Sharks, în fața lui Bath, victorioși cu 44 - 20 în fața lui Gloucester. Tigrii au nevoie doar de un punct în ultimul meci de sâmbătă în fața lui Worcester, care au fost învinși de Newcastle cu 16 - 14.

În ultima rundă pe 6 mai are loc marele derby Wasps - Saracens (care vor juca în finala Cupei Campionilor Europeni împotriva lui Clermont pe 13 mai), în timp ce Exeter joacă în deplasare la Gloucester (calificați în finala Cchallenge Cup împotriva lui Stade Francais pe 12 mai).

În Guinness PRO 12, Liga Celto - Italiană, favoriții, provinciile irlandeze Leinster și Munster vor juca semifinalele pe teren propriu (ordinea înaintea ultimei runde a sezonului regulat nu e stabilită) cu echipele galeze Llanelli Scarlets și Swansea Ospreys.

În runda a 21-a s-au înregistrat rezultatele Leinster 31 Glasgow Warriors 30, Treviso 14 Munster 34, Connacht 8 Scarlets 30, Ospreys 24 Ulster 10, Cardiff 30 Zebre 24, Edinburgh 24 Newport Gwent Dragons 20. 

În ultima rundă are loc și derby-ul codașelor, echipele italiene Zebre și Treviso, ambele cu 19 puncte în clasament, care va determina care dintre echipe se califică în Cupa Campionilor și care în Challenge Cup.