Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Wasps, La Rochelle și Munster învingătoare în sezonul regulat

dscn0324.jpg

Wasps 35 Saracens 15
Wasps (în negru) au administrat campionilor en titre cea mai severă înfrângere din Aviva Premiership
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Sezonul regulat la rugby în marile ligi europene, pe primul loc clasându-se Wasps - Aviva Premiership (Anglia), La Rochelle - TOP 14 (Franța) și Munster - Guinness PRO 12 (Liga celto - italiană). Acum se cunosc echipele calificate în baraje (play-off) și majoritatea echipelor calificate în Cupa Campionilor Europeni.  

Wasps au învins în ultima rundă pe campionii en-titre, Saracens, cu 35 - 15, pe Arena Ricoh din Coventry în fața a 30000 de spectatori. 

Este a 11-a victorie din 11 meciuri disputate pe teren propriu de către Wasps care au marcat cinci eseuri, față de numai două ale londonezilor, care înregistrează cea mai severă înfrângere din acest campionat, în care pentru prima oară au primit mai mult de trei eseuri într-un meci. 

Este drept că Saracens au jucat fără șapte titulari, între care proaspăt selecționații Lei Britanici și Irlandezi frații Mako și Billy Vunipola, Maro Itoje și Owen Farrell, odihniți de antrenorul Mark McCall în perspectiva finalei Cupei Campionilor de sâmbătă de la Edinburgh. 

Cu această victorie Wasps încheie pe primul loc în clasamentul Aviva Premiership cu 84 de puncte din 22 de meciuri, același număr de puncte ca Exeter Chiefs (învingători în deplasare cu 34 - 20 la Gloucester), dar cu un număr mai mare de victorii. 

Saracens s-au clasat pe locul al treilea, iar ultima echipă calificată în semifinale este Leicester Tigers, care în ultima rundă a câștigat la Worcester cu 28 - 23. 

Bath (24 - 27 la Sale) și Harlequins (20 - 22 la Northampton) sunt ultimele două calificate pentru Cupa Campionilor. În singurul meci fără miză Bristol (deja retrogradați) au pierdut acasă în fața lui Newcastle Falcons cu 27 - 39.

Semifinalele se vor disputa pe terenul primelor echipe sâmbătă 20 mai după următorul program:

Exeter Chiefs - Saracens (16:30 ora României)

Wasps - Leicester Tigers (19:15)

Învingătoarele din cele două meciuri își vor disputa finala Aviva Premiership sâmbătă 27 mai pe stadionul Twickenham din Londra de la ora 16:30.

Racing 92 la potou

Deși virtuali câștigători ai sezonului regulat, Stade La Rochelle și-au vândut pielea scump în deplasare în derby-ul campionatului în fața lui Clermont Auvergne, echipa clasată în final pe locul al doilea, meci câștigat de gazde cu 30 - 26.

Dan Carter atacă cu balonul în brațeDan Carter (cu balonul în brațe) a marcat eseul victoriei. Cu numărul 3 Vadim Cobîlaș

Cele două echipe sunt calificate direct în semifinale, în t imp ce echipele clasate pe locurile 3, 4, 5 și 6 vor disputa meciuri de baraj pentru calificarea în semifinale. 

Cea mai dramatică a fost lupta pentru ultimul loc calificativ - 6 - între cele două echipe pariziene, Stade Francais și Racing 92. 

Stadiștii au avut calificarea asigurată până cu câteva minute înainte de final, chiar dacă au pierdut la limită, 26 - 27 la Montpellier, care au terminat pe locul al treilea. 

Racing-manii au fost conduși în permanență pe teren propriu de Bordeaux Begles (cu pilierul moldovean Vadim Cobîlaș titular), dar au reușit eseul victoriei în minutul 72 prin celebrul lor mijlocaș la deschidere neo-zeelandez, Dan Carter, câștigând cu 22 - 20.

Și Castres (cu pilierul Mihăiță Lazăr înlocuit de Tudor Stroe) a reușit să păstreze locul al cincilea, după punctul de bonus defensiv obținut în deplasare la Brive (27 - 33). 

Locul al cincilea a fost ocupat de Toulon după victoria cu 32 - 12 în fața lui Pau. În celelalte meciuri Grenoble (retrogradată) 53 Lyon 21 și Toulouse 40 Bayonne 12 (retrogradată).

Barajele se vor desfășura pe terenul primelor echipe după următorul program:

Toulon - Castres vineri 19 mai ora 22

Montpellier - Racing 92 sâmbătă 20 mai ora 18

Primele șase clasate sunt calificate direct în Cupa Campionilor.

Cuplul Munster - Ulster revine 

După o pauză de doi ani, cuplul irlandez Munster - Leinster, ocupă din nou primele două locuri în Guinness Pro 12 și vor disputa semifinalele pe teren propriu.

Munster - UlsterMunster a marcat șapte eseuri împotriva lui Connacht

Munster a reușit să urce pe primul loc în ultima rundă după victoria cu 50 - 14 în fața campionilor de anul trecut, Connacht, în timp ce Leinster au pierdut celălalt derby iralndez cu Ulster, 13 - 17.

În derby-urile galeze Llanelli Scarlets au învins lejer pe Swansea Ospreys cu 40 - 17 (ambele echipe sunt calificate în semifinale), în timp ce Newport Gwent Dragons au pierdut pe teren propriu, 24 - 26.

Derby-ul scoțian a fost câștigat de Edinburgh care a depășit în deplasare pe Glasgow cu 29 - 18, în timp ce în derby-ul italian Treviso a învins în deplasare pe Zebre cu 19 - 3, obținând astfel în ultima rundă calificarea pentru Cupa Campionilor alături de Munster, Leinster, Ulster, Scarlets, Ospreys și Glasgow. 

Semifnalele se vor disputa pe terenul primelor echipe după următorul program:

Leinster - Llanelli Scarlets, vineri 19 mai 21:45

Munster - Swansea Ospreys, sâmbătă 20 mai 20:15

Finala Guinness PRO 12 se va desfășura pe 27 mai la ora 20:15 pe Aviva Stadium din Dublin.