Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Clermont - Saracens și Stade Francais - Gloucester, finale europene

Finalele europene la rugby

Edinburgh găzduiește la sfârșitul săptămânii finalele cupelor europene la rugby, ambele dueluri între echipe din Franța și Anglia. Pentru prima oară va avea loc și finala Trofeului Continental al echipelor calificate în Challenge Cup între două echipe din Rusia.

Momentul de vârf al acestui festival de rugby îl constituie finala Cupei Campionilor - competiia europeană numărul 1 - în care se întâlnesc Clermont Auvergne și Saracens, campionii Europei de anul trecut și campionii en titre ai Angliei.

Este o finală de vis, între echipa numărul 1 a calificărilor de anul acesta - Clermont - și echipa considerată numărul 1 pe continentul european - Saracens, care sunt neînvinși de 17 meciuri în Cupa Campionilor, record deținut în comun cu irlandezii de la Leinster.

Ambele echipe sunt la a treia finală în Cupa Campionilor, în fapt una dintre cele două echipe a fost mereu prezentă în ultimele cinci finale: Clermont a pierdut în 2013 și 2015 în fața lui Toulon, în timp ce Saracens au pierdut în 2014 în fața lui Toulon și au câștigat în 2016 în fața lui Racing 92 Paris. 

Ambele echipe sunt angrenate în continuare și în ligile naționale, ambele fiind calificate în semifinalele play-off. Clermont au terminat sezonul regulat pe locul al doilea în TOP 14 (după la Le Rochelle) în timp ce Saracens au terminat sezonul regulat în Aviva Premiership pe locul al treilea după Wasps și Exeter.

Dar în timp ce francezii sunt cunoscuți ca eterni secunzi, reușind să câștige doar un singur titlu (campioni ai Franței în 2010) din 14 finale disputate de-a lungul istoriei lor, Saracens au câștigat trei titluri de campioni ai Angliei (din cinci finale disputate) și un titlu de campioni ai Europei (din două finale disputate).

La Clermont evoluează câțiva jucători de mare clasă, cum ar fi pilierul georgian Davit Zirakashvili, linia a II-a Sebastien Vahaamahin, numărul 8 samoan Fritz Lee, perechea de mijlocași a echipei Franței Morgan Parra și Camille Lopez sau fundașul de origine sud-africană Scott Spedding. 

Saracens se bazează mai ales pe forța pachetului de înaintași unde evoluează cinci proaspăt selecționați în lotul Leilor Britanici și Irlandezi pentru turneul din iunie și iulie în Noua Zeelandă: pilierul Mako Vunipola, taloneurul Jamie George, cei doi jucători din linia a II-a, Maro Itoje și George Kruis, numărul 8, Billy Vunipola (fratele lui Mako) și al șaselea Leu, jucătorul sezonului din Aviva Premiership, mijlocașul la deschidere Owen Farrell. 

Partida începe sâmbătă la 17 ora locală (19 la București și Chișinău).

Miza: Cupa Campionilor

În seara de vineri festivalul de rugby se deschide pe stadionul BT Murrayfield (caacitate 71000) cu finala Cupei Challenge (competiția numărul 2) între Gloucester și Stade Francais Paris. 

Englezii au câștigat această competiție deja de două ori în 2005 - 2006 și 2014 - 2015, în timp ce parizienii au fost finaliști de două ori în 2010 - 2011 și 2012 - 2013, find de fiecare dată învinși. 

Această finală nu are numai o miză de prestigiu, ci și una practică, o șansă de calificare în ediția următoare a Cupei Campionilor pentru Gloucester, căci Stade Francais, clasată pe locul 7 în TOP 14 are deja asigurat un meci de baraj cu Cardiff Blues.

În caz de victorie, Gloucester va disputa celălalt meci de baraj împotriva lui Connacht, dar în caz de înfrângere locul lui Glocucester va fi luat de Northampton Saints, clasați pe locul al șaptelea în Aviva Premiership. Învingătoarele celor două meciuri de baraj se vor întâlni pentru a decide al 20-lea loc calificativ în ediția viitoare a Cupei Campionilor.

Meciul Stade Francais - Gloucester începe vineri seara la ora 20 la Edinburgh (22 la București și Chișinău).

Trofeul Continental

Între cele două finale va avea loc în premieră finala Trofeului Continental, între cele două echipe calificate pentru ediția viitoare a Challenge Cup, ambele din orașul siberian Krasnoyarsk, Enisei STM și Krasnîi Yar, echipele care domină autoritar rugby-ul de club din Rusia. 

Enisei STM a jucat deja în ultimele două ediii ale Challenge Cup, obținând de fiecare dată câte două victorii pe teren propriu în gripele de patru.

Krasnîi Yar s-a calificat pentru prima oară, eliminând pe Timișoara Saracens (12 - 17 la Tbilisi și 27 - 18 la Timișoara). 

În cele două echipe evoluează și trei internaționali moldoveni - Maxim Gargalîc la Enisei STM, Oleg Prepeliță și Victor Arhip la Krasnîi Yar.

Meciul se joacă sâmbătă de la ora 14 (16 la București și Chișnău) pe un teren anexă al complexlui BT Murrayfield.