Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby: Stade Francais câștigă Challenge Cup în fața lui Gloucester

Stade Francais câștigă Challenge Cup

Finala Cupei Challenge - competiția europeană numărul 2 - a fost câștigată de Stade Francais Paris care a învins cu 25 - 17 echipa engleză Gloucester. Este prima victorie a echipei pariziene într-o cupă europeană. 

(corespondență de la Edinburgh)

După un meci extrem de aprig disputat, Stade Francais a obținut o victorie meritată pe stadionul BT Murrayfield din capitala Scoției în fața unei asistențe de sub 25000 de spectatori la o capcitate de 71000. 

Parizienii au dominat net, mai ales în grămada ordonată, dar în prima oră de joc nu au concretizat această superioritate din cauza unor erori cauzate de precipitare, așa cum a fost pasa mijlocașului la deschidere Jules Plisson, interceptată de aripa Jonny May care după o cursă de 60 de metri a plonjat în but, eseul fiind transformat de omologul lui Plisson, Billy Burns, care a adaugat câteva minute mai târziu o penalitate, aducând scorul la 10 - 0 pentru Gloucester, totalmente împotriva cursului jocului. 

Parizienii au revenit însă în atac și după ce Plisson a redus scorul la 10 - 3, căpitanul lor, inepuizabilul Sergio Parisse - declarat din nou omul meciului - a marcat un eseu după un șut inteligent de urmărire al mijlocașului la grămadă Will Genia, pe care Plisson l-a transformat, egalând scorul pe tabela de marcaj: 10 - 10 la pauză, nu însă înainte de o încăierare generală care a durat vreo două - trei minute.

După pauză Stade a continuat să domine, dar eseul al doilea cu care a preluat conducerea a venit dintr-o greșeală a englezilor: aripa Djibril Camara a înterceptat balonul la mijlocul terenului și după două pase balonul a ajuns la centrul Jonathan Danty, care a sprintat până în but unde a culcat balonul, scorul dvenind 15 - 10 pentru Stade Francais.

Un Stade Francais renăscut

Lovitura de grație a fost dată în minutul 70 de celălalt centru, Geoffrey Dumayrou, care a dansat pur și simplu prin apărarea engleză și a plonjat spectaculor în marcând al treilea eseu parizian, transformat de înlocuitorul lui Plisson, Morne Steyn, care peste câteva minute a transformat și o penalitate ridicând scorul la 25 - 10.

Sergio Parisse ridică Cupa ChallengeSergio Parisse și-a condus echipa la victorie

Cu două minute înainte de final flankerul Ross Moriarty a finalizat în eseu un frumos atac al lui Gloucester, Burns a transformat aducând scorul final la proporții care reflectă mai just raportul de forțe: Stade Francais 25 Gloucester 17.

Parizienii reușesc prima lor victorie finală într-o cupă europeană, după două finale pierdute în Cupa Challenge în 2011 și 2013 și alte două finale pierdute în Cupa Campionilor în 2001 și 2005.

Victoria lui Stade Francais este cu atât mai remarcabilă cu cât survine la numai două luni după tentativa de fuziune cu rivalii de la Racing 92 față de care au protestat în masă jucătorii stadiști și în condițiile unor dificultăți financiare ale clubului.

Acum Stade Francais va juca un meci de baraj pe teren propriu pe 19 mai împotriva lui Cardiff Blues (din Guinness Pro 12, liga Celto Italiană), în timp ce Northampton Saints (locul 7 în Aviva Premiership va întâlni pe Connacht (Guinness Pro 12) pe 20 mai, învingătarele întâlnindu-se pe 26 mai pe terenul lui Northampton sau Connacht, iar învingătoarea din acest meci se va califica în Cupa Campionilor ediia 2017 - 2018.  

Sâmbătă are loc la Edinburgh finala Cupei Campionilor, alt duel franco - englez, între Clermont Auvergne și campionii europeni en titre, Saracens. Finala se joacă cu începere de la ora 17:00 (19 la București și Chișinău).

Înainte de aceasta are loc în premieră finala Trofeului Continental între cele două echipe rusești din Krasnoyarsk, calificat pentru Cupa Challenge, ediția 2017 - 2018, Enisei STM și Krasnîi Yar.