Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Enisei STM câștigă prima ediție a Trofeului Continental la rugby

Enisei STM

Enisei STM din Krasnoyarsk a câștigat prima ediție a Trofeului Continental la rugby învingând pe concitadinii de la Krasnîi Yar cu 36 - 8 pe terenul II al complexului BT Murrayfield unde se desfășoară în aceeași zi finala Cupei Campionilor Europeni între Clermont Auvergne și Saracens. Cele două echipe sunt calificate pentru ediția 2017 - 2018 a Cupei Challenge, competiția europeană numărul 2.

Desfășurat pe terenul secundar la 100 de metri de stadionul BT Murraffield (cu capacitate de 71000 de locuri) în fața a circa 200 de pectatori, meciul dintre cele două echipe rusești a entuziasmat pe cei circa 50 de juranliști vest-europeni prin caracterul său deschis, chiar dacă a fost presărat pe alocuri cu unele naivități tehnice și tactice. 

Dotată cu un pachet de înaintași net superior, Enisei a dominat de la început și ghidată de mijlocașul la deschidere internațional Yurii Kushnarev a împins jocul în permanență în terenul lui Krasnîi Yar, o echipa mai imaginativă pe liniile dinapoi unde s-au remarcat centrul georgian Lasha Malaguradze și fundașul Vasilii Artemiev (căpitanul echipei). 

Enisei a condus cu 16 - 8 la pauză iar în partea a doua dominarea s-a accentuat astfel că adversarii lor abia dacă au mai trecut de centrul terenului. 

Internaționali moldoveni

Din pachetul de înaintare s-au remarcat numărul 8 Anton Rudoi (care a marcat doup eseuri) și internaționalul moldovean Maxim Gargalîc (autorul celui de-al treilea eseu al Enisei), în timp ce internaționalii moldoveni Oleg Prepeliță (numărul 8) și Victor Arhip (linia a II-a) de la Krasnîi Yar au trebuit să joace într-un pachet de înaintare dominat pe alocuri categoric. 

Maxim GargalîcMaxim Gargalîc a fost onorat să joace în finala Trofeului Continental

Vizibil emoționat, Gargalîc a declarat la RFI la sfârșitul meciului că aceasta a fost cea mai frumoasă zi din cariera sa de rugby-ist, în timp ce Prepeliță și Arhip amândoi mi-au spus că de mici copii și-au dorit să joace la un asemena nivel. 

Ziariștii prezenți au lăudat inițiative EPCR care a organizat pentru prima oară un asemenea meci, care va fi repetat și la finalele europene din următorii doi ani.

Acum urmează greul: meciurile din grupele Challenge Cup, ediția 2017 - 2018. Cei trei jucători moldoveni mi-au spus că speră ca cel puțin un meci din cele trei de acasă să se desfășoare la Krasnoyarsk.

Surse din EPCR mi-au spus că se poartă tratative cu cele două cluburi pentru ca primul meci din luna octombrie să se poată juca în Siberia, când vremea încă o mai permite.

Oleg Prepeliță și Victor ArhipOleg Prepeliță și Victor Arhip sunt înaintași la Krasnîi Yar

Enisei a jucat toate cele trei meciuri în ediția de debut, 2015 - 2016, la Krasnoyarsk, unul dintre ele la - 18 grade Celsius, dar în următoarea ediție toate meciurile acasă au fost jucate la Krasnodar. Enisei a câștigat câte două meciuri acasă în fiecare dintre cele două ediții. 

În orice caz, cele două cluburi siberiene au arătat că merită pe deplin să participe în Cupa Challenge și că diferența de nivel între rugby-ul vest-european de club și cel est-european s-a redus sensibil.