Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Saracens, a doua oară consecutiv campioni ai Europei la rugby

Alex Goode marchează eseul victoriei pentru Saracens

Cupa Campionilor Europeni la rugby a fost câștigată de Saracens care au învins în finală pe Clermont Auvergne cu scorul de 28 - 17 (12 - 7 la pauză) pe stadionul BT Murrayfied din Edinburgh. Este a doua victorie consecutivă în cea mai importantă competiție competiție de club a Europei.  

(corespondență de la Edinburgh)

Finala a confirmat încă o dată faptul că Saracens sunt incontestabil echipa numărul unu a Europei și față de anul trecut, când campionii en titre ai Angliei au învins pe Racing 92 Paris într-un meci fără eseu, maniera de joc a fost total diferită.

Încă din start Saracens au dominat teritorial și posesia balonului și au deschis scorul prin aripa Chris Ashton, care cu această ocazie a stabilit un nou record de eseuri marcate în cupele europene - 37 - depășindu-l pe cel al francezului Vincent Clerc. 

Ashton, care din sezonul viitor va juca la Toulon, a culcat un balon de urmărire cu pământul al fundașului Alex Goode, într-un moment în care arbitrul Nigel Owens lăsase un avantaj la o lovitură de pedeapsă. 

Saracens au continuat să domine și eseul al doilea a venit într-o manieră total diferită, prin tradiționala forță a pachetului de înaintași, faza fiind finalizată de linia a II-a, George Kruis, iar mijlocașul la deschidere Owen Farrell a transformat, aducând scorul la 12 - 0. 

În a doua jumătate a primei părți aspectul jocului s-a schimbat, francezii au reușit să iasă din propria jumătate și au marcat un eseu prin centrul Remi Lamerat, transformat de mijlocașul la deschidere Camille Lopez care a stabilit scorul la pauză: Saracens 12 Clermont 7. 

Londonezii au ieșit hotărâți după pauză și au continuat dominarea pe înaintare și după un asalt prelungit al liniei de but adverse au obținut o penalitate în fața buturilor pe care Farrell a transformat-o. 

Francezii au marcat al doilea eseu după un contratac de 100 de metri lansat de fundașul Scott Spedding și finalizat de aripa Nick Abendannon, pe o pasă superbă a flankerului Peceli Yato, pe care mijlocașul la grămadă Morgan Parra l-a transformat, reducând scorul la 15 - 14 pentru Saracens. 

Un schimb de penalități între Farrell și Lopez a păstrat diferența de un singur punct, 18 - 17 cu 10 minute înaintea finalului jocului, dar suspendul nu a durat. 

Lovitura de grație

Reveniți în atac, Saracens au avut avut o ocazie mare de a marca când aripa Chris Wyles a pasat colegului său de pe cealaltă parte, Ashton, complet decalat pe aripa dreaptă, dar Lopez a întins o mână și balonul a căzut înainte. 

Chrsi AshtonChris Ashton a stabilit un nou record de eseuri marcate în cupele europene - 37

În pofida protestelor jucătorilor Saracens care au reclamat eseu de penalizare, Owens a considerat că Lopez nu a făcut înainte intenționat și a acordat grămadă. 

Saracens și-au reluat presiunea și apărarea Clermont a cedat, când Goode, intercalat, a găsit o breșă prin ocolire și a marcat aproape de fanionul de colț, iar Farrell a transformat, ridicând scorul la 25 - 17. 

Lopez a avut ocazia să reducă scorul din lovitură de pedeapsă, dar a ratat dintr-o poziție relativ simplă, pentru ca Farrell să pecetluiască soarta partidei, tot dintr-o penalitate, în ultimul minut de joc. Scor final Saracens 28 Clermont 17. 

Saracens devin a patra echipă în istorie după Leicester Tigers (2001, 2002), Leinster (2011, 2012) și Toulon (2013, 2014, 2015) care reușește să-și păstreze titlul de campionă europeană, stabilind și un nou record de meciuri fără înfrângere în Cupa Campionilor - 18 (17 victorii și un meci egal). 

În același timp, Clermont, care a practicat adeseori jocul spectaculos cu care a obișnuit spectatorii, devine prima echipă care pierde a treia finală a Cupei Campionilor, după cele pierdute în 2013 și 2015 în fața lui Toulon.

Antrenorul Mark McCall a declarat după meci că a fost mulțumit de maniera de joc în care a fost obținută această victorie, iar Goode a spus că Saracens vor analiza meciul în zilele următoare ca să vadă unde au greșit și ce pot îmbunătăți. 

Și nu e vorba de o falsă modestie, pentru că sâmbătă 20 mai Saracens vor întâlni în deplasare pe Exeter Chiefs în semifinala campionatului Angliei, Aviva Premiership, a cărei finală se va desfășura pe 27 mai pe stadionul Twickenham din Londra. 

Iar Saracens vizează "dubla dublă" - campioni ai Europei și ai Angliei, performanță realizată o singură dată de Leicester în 2001 - 2002. 

Jurnaliștii prezenți la Edinburgh, indiferent de țara unde proveneau, au fost unanim impresionați de performanța echipei Saracens, care a adus standardele jocului de rugby de club în emisfera nordică la un nivel aproape fără precedent.