Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Exeter - Wasps o finală inedită a campionatului Angliei

exeter.jpg

Exeter Chiefs 18 Saracens 16
Exeter Chiefs au marcat eseul victoriei în ultimul minut de joc după un maul de margine
Sursa imaginii: 
Exeter Chiefs Facebook

Exeter Chiefs și Wasps se vor întâlni într-o finală inedită a campionatului de rugby al Angliei, Aviva Premiership. Exeter au învins pe campionii de anul trecut, Saracens într-un final dramatic cu 18 - 16, în timp ce Wasps au obținut la fel de dramatic victoria pe terenul lor de la Coventry, 21 - 20. 

Deși jucau pe teren propriu, Exeter Chiefs întâlneau pe proaspeții campioni ai Europei, într-o re-editare a finalei de anul trecut a Aviva Premiership, câștgată de Saracens cu 28 - 20. 

Se pare însă că victoria de săptămâna trecută de la Edinburgh în fața lui Clermont Auvergne i-a costat pe campionii en-titre ai Angliei care au apărut obosiți pe un teren unde gazdele au fost încurajate frenetic de cei peste 12000 de spectatori prezenți. 

Saracens au început mciul mai bine și după 20 de minute conduceau cu 6 - 0 prin două lovituri de pedeapsă transformate de mijlocașul la deschidere și căpotanl lor, Owen Farrell.

Prețul plătit însă avea să fie scump: în primele 10 minute au ieșit de pe teren accidentați aripa Chris Ashton (ultimul său meci la Saracens înaintea transferului la Toulon) și flankerul Michael Rhodes, votat jucătorul sezonului de colegii săi de echipă.

Exeter au răsturnat raportul de forțe și au domina net până la pauză, reușind să marcheze din două lovituri de pedeapsă transformate de mijlocașul la deschidere și căpitanul lor, Gareth Steenson. Scor la pauză 6 - 6.

În partea a doua Chiefs și-au continuat dominarea și au marcat rapid primul eseu al meciului prin aripa Jack Nowell, după o serie de atacuri repetate ale înaintașilor la câțiva metri de but.

Steenson a transformat din unghi dificil, două puncte care aveau să se dovedească decisive în final, aducând echipa sa pentru prima oară în avantaj: Exeter 13 Saracens 6.

Deși gazdele au continuat să domine, Saracens au revenit treptat în atac și au marcat primul lor eseu prin aripa stângă Chris Wyles, care a fructificat la colț o acțiune a liniei a II-a, Maro Itoje: 13 - 11, Farrell ratând transformarea.

Avantajul terenului propriu

Împotriva cursului jocului Saracens au marcat al doilea eseu cu cinci minute înainte de final, pe celalaltă aripă prin înlocuitorul lui Ashton, Mike Ellery care a plonjat spectaculos peste aprătorul care l-a placat și a culcat balonul în but: 13 - 16, Farrell ratând din nou transformarea.

Wasps 21 Leicester Tigers 20Wasps au învins pe Leicester la fel de dramatic ca Exeter pe Saracens

În ultimul minut de joc, la o grămadă pe introducerea lui Exeter, pilierul lui Saracens Mako Vunipola - vizibil obosit - a prăbușit grămada, din lovitura de pedeapsă rezultantă gazdele au obținut o margine la cinci metri și au marcat din maul-ul ce a urmat eseul victori prin linia a III-a Sam Simmonds. Steenson a ratat transformarea, dar acest lucru nu a mai contat. Scor final Eeter Chiefs 18 Saracens 16. 

Până la urmă victoria lui Exeter este meritată, o combinație între o abnegație fără egal, avantajul terenului propriu și oboseala adversarilor.

În celalată semifinală, Wasps a obținut victoria de o manieră aproape identică, marcând un eseu în minutul 79, în fața unei echipe, Leicester Tigers, căreia i se dădeau șanse puține de victorie, dar care și-a vândut pielea extrem de scump.

Gazdele, care în sezonul regulat au câștigat toate cele 11 meciuri disputate pe stadionul Ricoh din Coventry, au debutat în tombă și conduceau cu 10 - 0 după doar nou minute de joc. 

Dar Leicester, care s-au calificat pentru a 13-a oară consecutiv în semifinale și au câștigat nouă titluri de campioni ai Angliei au remontat handicapul, ajungând să coducă cu 20 - 16 cu două minute înainte de finalul meciului.

Wasps au atacat după un maul de margine pe partea stângă și aripa Josh Bassett a marcat eseu victoriei in extremis: Wasps 21 Leicester Tigers 20.

Finala Aviva Premiership 2017 se va disputa sâmbătă 27 mai de la ora 16:30 (București și Chișinău) pe stadionul Twickenham din Londra între Wasps și Exeter Chiefs, cele două echipe situate pe primul loc în sezonul regulat și al căror avantaj al terenului propriu s-a dovedit decisiv. 

În meciurile de baraj pentru campionatul Franței, TOP 14, Toulon a învins cu 26 - 22 pe Castres (cu Tudor Stroe pe banca rezervelor), în timp ce campionii en tire Racing 92 Paris au învins în deplasare cu 22 - 13 pe Montpellier.

Semifinalele vor avea loc pe terenuri netre după următorul program:

La Rochelle - Toulon, vineri 26 mai ora 22 (Bucuești și Chișinău)

Clermont Auvergne - Racing 92, sâmbătă 27 mai ora 19.

În finala Guinness Pro 12 - Liga Celto - Italiană vor juca Munster (23 - 3 în semifinala cu Swansea Ospreys) şi Llanelli Scarlets (27 - 16 în deplasare cu Leinster).

Finala se joacă pe 27 mai ora 20:15 pe Stadionul Aviva de la Dublin.

În meciul de baraj pentru ultimul loc calificativ pentru Cupa Campionilor se vor întâlni Northampton Saints (învingători cu 21 - 15 în fața lui Connacht) și Stade Francais (învingători cu 46 - 21 în fața lui Cardiff). Meciul va avea loc sâmbăta viitoare la Northampton.