Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Exeter și Llanelli triumfă în campionatul Angliei și Liga Celto-Italiană

exeter_wasps.jpg

Exeter 23 Wasps 20
Exeter Chiefs (în alb) s-au impus în final prin forța înaintării
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Exeter Chiefs au câștigat pentru prima oară în istorie campionatul Angliei la rugby - Aviva Premiership - învingând în finală după prelungiri pe Wasps cu 23 - 20. Llanelli Scarlets, din Țara Galilor. au câștigat finala Guinness Pro 12 - Liga Celto-Italiană pentru prima oară din 2004, învingând în finală cu 46 - 22 pe irlandezii de la Munster. 

Disputată pe stadionul londonez Twickenham în fața a aproape 80000 de spectatori, finala Aviva Premiership a opus primele două clasate în sezonul regulat pe care l-au terminat la egalitate de puncte, Wasps fiind pe primul loc la numărul de victorii.

Și în finală cele două echipe s-au putut departaja numai după prelungiri, punctele victoriei venind din lovitură de pedeapsă cu două minute înainte final.

Cei care au început meciul mai bine au fost cei de la Exeter care au marcat primul eseu prin aripa Jack Nowell - sufletul echipei - venit din unghi după o margine când a primit pasa de la taloneurul Luke Cowan-Dickie, eseu transformat de mijlocașul la deschidere și căpitan al echipei, remarcabilul dar și modestul Gareth Steenson.

Wasps au redus diferența dintr-o penalitate transformată de centrul Jimmy Gopperth - un fel de replică a lui Steenson, chiar și la fizic, dar Exeter au continuat să domine și au marcat al doilea eseu prin fundașul Phil Dollman care a finalizat pe partea stângă o acțiun creată de centrul Ollie Devoto, Steenson transformând din nou: 14 - 3 pentru Exeter.

Abia în ultimul minut înainte de pauză Wasps și-au valorificat vestita linie dinapoi, cu mijlocașul la deschidere Danny Cipriani creând breșa pentru Gopperth care a marcat nestingherit, tot el trasformându-și eseul. Scor la pauză Exeter 14 Wasps 10.

Wasps au continuat în acceeași notă după pauză și când la un contra-atac aripa Christian Wade a șutat de urmărire balonul a avut un rebond favorabil sărind în brațele celuilalt centru Elliott Daly venit din urmă, care a intrat în but și a marcat al doilea eseu, transformat de Gopperth, care peste câteva minute a adăugat și o penalitate aducând scorul la 20 - 14 în favoarea Wasps.

De atunci - minutul 54 - și până la finalul celor 80 de minute regulamentare Exeter au dominat aproape permanent, pachetul lor de înaintași monopolizând practic posesia balonului, dar nu au reușit să marcheze decât din două lovituri de pedeapsă transformate de Steenson, ultima cu 30 de secunde înainte de epuizarea timpului normal de joc.

Scor 20 - 20 și au au urmat două perioade de prelungiri a câte 10 minute în care Exeter Chiefs și-au accentuat dominarea și cu două minute înainte de final după o serie de atacuri aproape de linia de țintă a Wasps au obținut o lovitură de pedeapsă, transformată sânge rece de același Steenson.

Scor final Exeter Chiefs 23 Wasps 20, prima victorie a echipei din orășelul cu o populație de 125000 din comitatul Devon din sud-vestul Angliei, spre deliciul zecilor de mii de suporteri care și-au însoțit favoriții pe Twickenham.

O echipă mică

Promovați în 2010 în Aviva Premiership, Chiefs au urcat treaptă cu treaptă sub conducerea antrenorului Rob Baxter, ajungând anul trecut în finala competiției unde au fost învinși de Saracens cu 28 - 20. 

Scorul final pe tabela de marcaj pe Stadionul TwickenhamExeter câștigă pentru prima oară finala campionatului Angliei la rugby

În sezonl acesta, după un start slab, Chiefs nu au mai pierdut în campionat din luna octombrie, câștigând de atunci 16 meciuri și terminând la egalitate două. De remarcat că în ultimele nouă meciuri din sezonul regulat au obținut de fiecare dată victoria cu bonus ofensiv (marcând de fiecare dată del puțin patru eseuri).

Baxter a reușit să adune o echipă solidă fără prea mari vedete (cu excepția lui Nowell, selecționat pentru turneul Leilor Britaniciși Irlandezi în Noua Zeelandă), o combinație între jucători formați în propria academie și jucători veniți de la echipe mari, dar nu de prim rang, cu toții progresând până la acest succes răsunător. 

În finala Guinness Pro 12, Llanelli Scarlets au învins detașat, 46 - 22, pe câștigătorii din sezonul regulat, Munster, după ce în semifinală învinseră pe ceilalți giganți irlandezi, Leinster, chiar pe terenul acestora.

Finala campionatului Franței, TOP 14, se va disputa între Clermont Auvergne și Toulon, echipele care au dominat rugby-ul francez în ultimii cinci ani, fiind prezente, cel puțin una dintre ele, fie în finala campionatului intern fie în finala Cupei Campionilor Europeni.

Clermont a învins pe Racing 92 Paris cu 37 - 31, evoluând în partea a doua a meciului în 14 după eliminarea lui Van Der Merwe, parizienii înscriind însă cele trei eseuri ale lor abia în ultimle 10 minute.

În cealaltă semifinală Toulon a învind cu 18 - 15 pe La Rochelle, revelația campioantului și câștigătoare a sezonului regulat, printr-un drop goal marcat în ultimul minut de joc de mijlocașul la deschidere Anthony Belleau.

Finala TOP 14 are loc duminică 4 iunie la ora 21:45 (ora României).

În finala campionatului Italiei, Eccelenza, Calvisano a învins pe Rovigo cu 45 - 29.