Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cornel Dinu despre Totti: S-a retras un jucător aparte. În fotbalul de azi, Totti este o excepție

totti.jpg

Sursa imaginii: 
http://www.asroma.com

Totti a tras cortinaFrancesco Totti părăsește gazonul, iar romanii se închină în fața unui Monument Viu – sunt doar câteva din titlurile din presa internațională,  după ce jucătorul lui AS Roma a pus punct unei cariere de 24 de ani la cel mai înalt nivel. Dincolo de performanțele în fotbal, Totti intră în clubul tot mai restrâns al jucătorilor fideli unei singure echipe, pe toată durata carierei lor. La RFI,  fostul internațional Cornel Dinu vorbește de un jucător aparte, o excepție într-un sport dominat acum, de la un capăt la altul, de mirajul banilor:

Cornel Dinu: Totti a crescut la Roma. Este probabil singurul jucator din lume, dacă nu mă înșel, care are acest record de 28 de ani la Roma. A început de la 10-12 ani, iar 25 de ani au fost de mare performanță. A fost un jucător emblematic, nu numai prin ceea ce a făcut în teren, dar și prin carisma lui deosebită. Nu întâmplător i s-a făcut această retragere fantastică. Francesco Totti nu a fost numai un mare jucător, dar și un tip de spirit. Sunt recunoscute trecerile sale de la reflecții de profunzime până la glume, figuri de stil hazoase pe care le-a făcut de-a lungul timpului. S-au și scris câteva cărți în acest sens.

Reporter: De ce dispare acest tip de jucător, fidel culorilor o viață întreagă? În fotbalul de mare performanță, oricum se câștigă bine.

C.D: În general, mirajul banilor este foarte puternic. Depinde și de educația, de felul în care trăiesc viața și gândesc despre ea jucătorii de fotbal. Totti este o excepție. Pentru el, loialitatea, atașamentul, au fost mult mai presus decât eventualele beneficii materiale. Era un tip cu o educație aparte, care a făcut școală, care era în cercurile cele mai elevate ale Romei. Din acest punct de vedere este o excepție, despre care, în niciun caz, nu se va poate spune că va face o regulă. Regula lui va rămâne, probabil, unică în istoria fotbalului. 

Rep: Referindu-ne la mirajul banilor, mă uitam că Diego Costa a decis să plece de la cel mai înalt nivel, din Premier League, în China, pentru o sumă fabuloasă. Vorbim chiar de sacrificarea carierei la nivel înalt pentru milioane de dolari.

C.D: Aici sunt două aspecte. În primul rând, lumea este din ce în ce mai pornită spre beneficii materiale, din ce în ce mai hrăpăreață din toate punctele de vedere. Acest lucru nu poate decât să caracterizeze și fotbalul și, în special, niște jucători care chiar dacă au o valoare deosebită, din punct de vedere mental nu se gândesc că viața continuă și sub alte forme, după ce au avut prima renunțare la ea în iarbă. Urmează o perioadă mult mai lungă, în care, nu neapărat, banii sunt aceia care hotărăsc, ci capacitatea de a-i face în continuare și de a avea o viață liniștită. Din acest punct de vedere, majoritatea jucătorilor gândește foarte simplist, în sensul ce am în mână nu-i minciună. Iau tot ce pot acum pentru că nu știu ce se va întâmpla după. 

Rep: Cum ați comenta sumele care se învârt, în ziua de azi, în fotbal?

C.D: Mi se par sfidătoare. Sigur că ar putea să aibă o anumită explicație. În general, acest cluburi sunt cu bugete extraordinare, dar trecerea este mult prea rapidă și cu mult prea multe zerouri. Vă dau un exemplu. Pe timpuri, dacă jucai în Squadra Azzurra, până prin anii ’70, primeai o simplă monedă de aur, jubiliară care îți lăsa peste timp imaginea că ai jucat pentru această echipă de excepție. Acum, din păcate, lumea este din ce în ce mai atrasă de sunetul banilor, este din ce în ce mai simplistă, mai puțin profundă. Se poate spune că, în general, cu excepția lui Totti și a câtorva jucători de genul acesta, majoritatea pune pe prim plan câștigul material. Este o legătură cu figurile de stil care îi denotă pe cei săraci cu duhul. 

Rep: Totti a avut tot timpul să își pregătească psihic retragerea, să se pregătească pentru acest moment. Chiar și așa, ce e în mintea și în sufletul unui fotbalist în prima zi în care se trezește și știe că e gata?

C.D: Un jucător care se apropie de retragere are o fantastică luptă interioară. Dorește să mai joace, are această ambiție fantastică, este legat de ani buni în care a făcut mare performanță. Iar organismul îi spune că nu mai poate face rigorilor și obstacolelor fizice pe care le cere marea performanță. Decizia de a renunța este greu de luat. Practic, când simți că nu mai ai capacitatea de a fi cel care face legea în teren, e bine să te retragi. În niciun caz să nu credeți că i-a fost ușor. Acest moment nu este dramatic neapărat a doua zi. A doua zi ai o anumită liniște, o anumită judecată în care spui că ce a fost a fost foarte frumos și că acum începe o nouă viață. Momentul dramatic este atunci când iei decizia. Este într-adevăr sfâșietor și este o luptă fantastică între fizic și mental. 

Rep: Cine este mai plauzibil să fie un model pentru juniorii de astăzi, Totti sau Diego Costa?

C.D: Diego Costa reprezintă așa zisele stele căzătoare. Modelele adevărate sunt cele pe care le oferă un jucător mai rar, cum a fost Francesco Totti.