Leii Britanici înving pe All Blacks în al doilea meci test al seriei 24 - 21

connor_murray.jpg

Connor Murray marchează al doilea eseu al Leilor
Connor Murray marchează al doilea eseu al Leilor
Sursa imaginii: 
https://www.lionsrugby.com/

Selecționata Leilor Britanici și Irlandezi a învins campionii mondiali la rugby, Noua Zeelandă, în al doilea meci test al turneului la Antipozi. Este prima înfrângere pe teren propriu a All Blacks pe teren propriu din 2009, după 47 de victorii consecutive.

Sub o ploaie insistentă și vânt în rafale, meciul dintre cele mai puternice echipe din rugby-ul mondial nu putea să fie prilejul unui joc expansiv, iar loviturile de picior tactice au dominat prima jumătate a meciului. 

Ca atare, în primele 40 de minute tabela de scor a reflectat echilibrul din teren și duelul dintre cei doi transformeuri, mijlocașul la deschidere Beauden Barrett pentru All Blacks, respectiv centrul Owen Farrell pentru Lei, fiecare autor a trei lovituri de pedeapsă: 9 - 9.

Momentul care a hotărât poate soarta meciului s-a petrecut în minutul 22 când centrul All Blacks Sony Bill Williams l-a placat cu umărul pe aripa Anthony Watson, nimerindu-l drept în față și arbitrul francez Jerome Garces nu a avut altă opțiune decât cartonașul roșu.

A fost prima eliminare definitivă suferită de All Blacks din 1967 și prima pe teren propriu într-un meci test în istoria lor de 114 ani. 

Rămași în 14 All Blacks nu au suferit consecințele imediat, ba chiar au dominat după pauză, când Barrett a transformat alte trei lovituri de pedeapsă ca urmare a indisciplinei înaintașilor Leilor și a urcat scorul la 18 - 9.

Mai mult, pilierul Mako Vunipola a primit un cartonaș galben pentru o "curățare" ilegală la un ruck, când l-a prins în mod ilegal pe Barrett.

Leii valorifică superioritatea

Egalitatea numerică a fost restabilită pe teren, dar Leii și-au descoperit în fine precizia în atac: la o fază când au plimbat balonul de pe o stânga pe dreapta și apoi de pe dreapta pe stânga, balonul a ajuns la numărul 8 Taulupe Faletau care pe poziție de aripă, unu la unu cu fundașul Israel Dagg, a marcat în colț: 18 - 14. 

Placaj cu umărul al lui Sonny Bill WilliamsPlacajul cu umărul al lui Sonny Bill Williams l-a costat eliminarea și i-a lăsat pe All Blacks în 14 timp de 60 de minute

Barrett a transformat apoi a șaptea sa lovitură de pedeapsă (dar a și ratat altele trei din poziții favorabile), ducând scorul la 21 - 14, dar aflați din nou în superioritate numerică Leii au marcat al doilea eseu.

La o fază a înaintașilor în 22-ul All Blacks, mijlocașul la grămadă Conor Murray (execelent din nou) i-a pasat taloneurului Jamie George, venit din unghi, care a purtat balonul până la 10 metri de but, a fost placat și același Murray a cules balonul, a văzut o breșă în apărarea All Blacks și a marcat, Farrell transformând din unghi: 21 - 21, cu șase minute înainte de final.

Leii au continuat să domine și la o deschidere pentru pilierul Kyle Sinckler, pilierul All Black Charlie Faumuina l-a placat în aer la 25 de metri de butul propriu. 

Lovitura de pedeapsă a fost transformată cu calm de Farrell, cu două minute înainte de sfârșitul meciului, iar apoi Leii au controlat jocul, iar când sirena a marcat cele 80 de minute Murray a șutat balonul în afara terenului, Leii obținând o victorie meritată: All Blacks 21 Leii Britanici și Irlandezi 24.

Cum în primul meci test All Blacks au fost victorioși cu 30 - 15, ultimul meci test de sâmbăta viitoare de la Auckland - acolo unde All Blacks nu au mai pierdut un meci test din 1994 - va fi decisiv pentru câștigarea seriei.

Leii - o selecționată a celor mai buni jucători din Anglia, Irlanda, Țara Galilor și Scoția - fac un turneu din patru în patru ani pe rând în Noua Zeelandă, Africa de Sud și Australia, iar împotriva All Blacks au câștigat o singură serie de peste o sută de ani de când au loc aceste turnee - în 1971. 

SUA calificată la RWC 2019

În celălalt meci al zilei în campionatul Pacificului Tonga a învins Samoa cu 30 - 26. Ambele echipe vor juca în luna noiembrie meciuri test împotriva României la București.

SUA 52 Canada 16Americanii sunt primii calificați din eliminatorii pentru Cupa Mondială din 2019

Ca urmare a acetei înfrângeri, Samoa (locul 15 în clasamentul World Rugby) a ajuns la numai 0,09 puncte în clasament deasupra României, situată pe locul 16. 

La primele ore ale zilei de duminică Statele Unite au învins Canada cu 52 - 16 în meci retur pentru calificarea la Cupa Mondială din 2019 din Japonia (scor general 80 - 44) și devin prima echipă calificată după cele 12 calificate din oficiu de la Cupa Mondială din 2015. 

SUA vor juca în grupa C - "a morții" - din care mai fac parte Anglia, Franța, Argentina și echipa clasată pe locul 2 în Grupa Oceania (dintre Fiji, Samoa și Tonga), în timp ce Canada va juca o dublă manșă cu Uruguay pentru al doilea loc calificativ din Grupa Americilor.