Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


TAS: FC Viitorul, campioană. Ce ar trebui să urmeze? Geambaşu (GSP): “Clarificarea regulamentului”

tas_viitorul_campioana_geambasu_regulament.jpg

TAS a decis: FC Viitorul rămâne campioană (Sursa foto: pixabay.com)
TAS a decis: FC Viitorul rămâne campioană (Sursa foto: pixabay.com)

Regulamentul ar trebui clarificat, după decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) privind stabilirea campioanei României la fotbal. O spune la RFI jurnalistul sportiv Cristian Geambaşu, editorialist la Gazeta Sporturilor.

TAS a dat câştig de cauză echipei FC Viitorul în disputa cu formaţia FCSB, finanţată de Gigi Becali. Gruparea lui Gheorghe Hagi a câştigat trofeul de campioană, având acelaşi număr de puncte ca FCSB, iar departajarea s-a făcut în urma rezultatelor directe din play-off.

Finanţatorul formaţiei bucureştene susţine însă că departajarea ar fi trebuit făcută în funcţie de toate întâlnirile directe din sezonul trecut, atât cele din play-off, cât şi cele din sezonul regulat.

Cristian Geambaşu crede că regulamentul trebuie clarificat: “Se ajunsese la această situaţie din cauza unui regulament ambiguu. Acest regulament care spunea că va fi desemnată campioana în cazul egalităţii de puncte pe baza rezultatelor directe uita să spună un lucru esenţial: rezultatele directe de unde, din tot sezonul, adică sezonul regulat plus play-off sau numai din play-off? De aici şi motivul acestui proces la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la TAS”.

Jurnalistul consideră că “regulamentul trebuia să fie clar. Atât timp cât regulamentul nu era clar, cât regulamentul era ambiguu, mie mi se pare că demersul FCSB-ului era justificat. Nu vorbim din punct de vedere moral, dacă ei ar fi trebuit să se ducă acolo. Vorbim strict din punct de vedere al regulamentului, juridic, după jurisdicţia fotbalului (…). Trebuie o clarificare a regulamentului”.

“Eu cred că decizia TAS până la urmă este decizia cea mai convenabilă majorităţii părţilor implicate (…). În contextul acesta despre care vorbim erau implicate FRF şi LPF, solidare cu Viitorul. De cealaltă parte era Steaua, FCSB. O decizie a TAS care ar fi răsturnat rezultatul competiţiei, pe care-l ştiam noi, adică Viitorul campioană, Steaua vicecampioană ar fi însemnat o întreagă tevatură pentru întreg fotbalul românesc, decredibilizarea instituţiilor care conduc acest fotbal, respectiv FRF şi LPF, procese şi un întreg scandal. Probabil că s-a încercat şi evitarea unei asemenea situaţii”, afirmă Cristian Geambaşu.

 
Cristian Geambaşu, despre decizia TAS privind campioana României