Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turul Franței 2017 bate recorduri de spectaculozitate

aru_bardet_froome.jpg

Fabio Aru, Romain Bardet și Chris Froome
Fabio Aru și Romain Bardet îl urmează la doar câteva secunde pe Chris Froome în fruntea clasamentului general
Image source: 
www.eurosport.com

Turul Franței ajuns în a treia și ultima săptămână și situația în clasamentul general este mai echilibrată ca oricând, cu primii șase cicliști înșirați pe ceva mai mult de un minut. Răsturnările de situație din fiecare etapă au făcut ca anul acesta Marea Buclă să fie și mai pasionantă ca de obicei. 

Câștigătorul edițiilor din 2013, 2015, 2016 britanicul Chris Froome poartă tricoul galben de lider, dar el este urmat la mai puțin de 30 de secunde de italianul Fabio Aru, francezul Romain Bardet și columbianul Rigoberto Uran și la ceva mai mult de un minut de irlandezul Dan Martin și de coechipierul său de la Team Sky, bascul din Spania, Mikel Landa.

Dar spre deosebire de precedentele sale victorii când Froome a preluat tricoul galben după prima etapă de munte și nu l-a mai cedat până la finalul de pe Champs Elysees la Paris, anul acesta poziția de lider al cursei a fost deținută timp de două etape cu avans de șase secunde de Aru, care a profitat de o slăbiciune a britanicului în finalul etapei a 12-a încheiată cu ascensiunea de la Peyragudes din Pirinei, furându-i tricoul galben.

După numai două zile însă Froome a recuperat tunica de aur în finalul etapei a 14-a la Rodez când Aru a rămas izolat în ultimii kilometri și o breșă în pluton l-a făcut să piardă ceva mai mult de 20 de secunde pe linia de sosire. 

Dramatismul cursei s-a menținut și în etapa de duminică 16 iulie, desfășurată pe un traseu vălurit în Masivul Central, când Froome a suferit o defecțiune mecanică în timpul principalei ascensiuni a zilei, a trebuit să schimbe roata din spate a bicicletei sale și a pierdut 45 de secunde față de principalii săi rivali care atacaseră cu puțin timp înaintea defecțiunii.

Cu ajutorul coechipierilor săi, inclusiv al locotentului său de lux, cățărătorul Landa, Froome a reușit să revină în plutonul liderilor terminând în același timp cu ei, cu excepția suprinzătorului Martin care a reușit să-i devanseze cu câteva secunde pe linia de sosire.

Comportamentul lui Martin este cu atât mai meritoriu cu cât el a fost victima unui grav accident în timpul etapei a noua când australianul Richie Porte a căzut la coborâre, irlandezul l-a percutat din spate și a nimerit în șanț. Porte a abandonat, Martin s-a ridicat și a continuat, pierzând însă peste un minut pe linia de sosire de la Chambery.

Francezii se remarcă

Pasionantă este și competiția pentru tricoul verde al sprinterilor pentru care se înfruntă germanul Marcel Kittel, care a câștigat deja cinci etape, și australianul Michael Matthews, câștigătorul etapei de la Rodez. 

Marcel KittelMarcel Kittel a câștigat cinci etape și poartă tricoul verde al celui mai bun sprinter

Această dispută are loc în absența câștigătorului tricoului verde din ultimele cinci ediții, campionul mondial, slovacul Peter Sagan, eliminat din competiție pentru împingerea britanicului Mark Cavendish, care a căzut și s-a accidentat grav la sprintul final al celei de-a patra etape.

De remarcat și excelenta prestație a cicliștilor francezi care au câștigat până acum patru etape - Arnaud Demare, Lilian Calmejane, Romain Bardet și Warren Barguil (acesta din urmă lider detașat al clasamentului cățărătorilor și învingător detașat al etapei desfășurate chiar pe 14 iulie, ziua națională a Franței).

În plus, Bardet are șanse reale de a deveni primul francez care obține victoria finală în Turul Franței după Bernard Hinault în 1985. 

Anul acesta spectaculozitatea cursei a fost sporită și de parcursul inedit cu numai două sosiri la vârf, ceea ce amplifică incertitudinea și spectacolul și care a inclus cinci masive muntoase: Jura, Vosgi, Pirinei, Masivul Central și Alpii. 

De altfel, cele două etape din Alpi - prima care include escaladarea uriașului Galibier (2645 de metri altitudine) și a doua care se termină chiar pe celălalt urcuș de legendă alpestru - Izoard (2360 de metri) - vor fi probabil determinante pentru obținerea victoriei finale și dacă nu învingătorul va fi probabil tranșat în penultima etapă, ce se va disputa sâmbătă la Marsilia, contra-cronometru individual pe 22,5 kilometri.

Competiția sportivă anuală cu cea mai mare audiență (este difuzată la televiziune în aproape 200 de țări), Turul Franței nu s-a dezmințit nici anul acesta, iar situația din clasamentul general a adus dramatismul la cote cu greu întâlnite chiar și într-o competiție veche de 114 ani.