Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Ziua în care gimnastica mondială a învățat ce înseamnă perfecțiunea

nadia.jpg

În 18 iulie 1976, la Olimpiada de la Montreal, Nadia Comăneci scria una dintre cele mai importante pagini ale istoriei gimnasticii mondiale
Image source: 
Sports Illustrated

18 iulie este ziua în care Nadia Comăneci a intrat în istoria gimnasticii cu prima notă de 10 obţinută într-o competiţie. S-a întâmplat în Canada, la Montreal, în 1976, la cea de-a XXI-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară. Gimnasta Nadia Comăneci a obținut trei medalii de aur, iar România a ocupat locul nouă pe națiuni, cu patru medalii de aur, nouă de argint și 14 de bronz. Aflaţi din Pagina de istorie cum evoluţia Nadiei Comăneci a luat prin surprindere o lume întregă.

Jocurile Olimpice de la Montreal au fost deschise, oficial, în 17 iulie 1976, de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. La ediţia din 1976, au participat 92 de țări și 6.028 de sportivi. Unul dintre aceşti sportivi era românca Nadia Comăneci, care la vremea respectivă avea 14 ani. În 18 iulie 1976, gimnastica mondială a învăţat ce înseamnă perfecţiunea.

Reprezentanta României, Nadia Comăneci, după o evoluţie impecabilă la paralele, dă peste cap calculatorul Olimpiadei, nepregătit să arate nota 10 pe tabelă. După această primă notă de 10, Nadia Comăneci a obținut scorul perfect la olimpiadă de încă şase ori. Nadia a și câștigat trei medalii de aur, o medalie de argint şi una de bronz. Acasă, succesul său i-a adus distincția de „Erou al Muncii Socialiste”, fiind cea mai tânără româncă distinsă cu acest titlu.

La Olimpiada de la Montreal, România s-a clasat pe locul 9 în clasament, cu 27 de medalii obţinute, dintre care 4 de aur. Trei dintre acestea au fost obținute de Nadia Comăneci. În cariera sa, Nadia a câştigat, în total, cinci medalii olimpice de aur. Este considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX și una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii, din toate timpurile. Este primul sportiv român inclus în memorialul International Gymnastics Hall of Fame. Ea s-a retras din activitatea competițională după Jocurile Olimpice din 1980 de la Moscova. În noaptea de 27/28 noiembrie 1989 a trecut ilegal granița româno-maghiară, în cele din urmă solicitând azil politic guvernului Statelor Unite. Acum Nadia este o femeie de afaceri de succes şi este implicată, în continuare, în sport şi în susţinerea unor cauze caritabile.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie