Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Au început Jocurile Francofoniei, România participă cu 57 de sportivi

Pe stadionul din Abidjan (Coasta de Fildeș), circa 30 000 de spectatori și alte câteva mii în afara stadionului au asistat vineri seara la ceremonia de deschidere a celei de a 8-a ediții a Jocurilor Internaționale ale Francofoniei, care au loc în perioada 21-30 iulie.

Delegații din 53 de țări, printre care și România, au defilat în fața asistenței din care au făcut parte Alassane Ouattara, președintele Republicii Coasta de Fildeș,  Michaelle Jean, Secretar General al Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) și alți 5 șefi de state africane: S.E. Nana Addo Dankwa Akufo-Addo (Ghana), S.E.M Hery Rajaonarimampianina (Madagascar), S.E.M. Ibrahim Boubacar Keita (Mali), S.E.M. Mahamadou Issoufou (Niger) și S.E.M Faure Essozina Gnassingbe  (Togo).

Este primul mare eveniment internațional găzduit de Coasta de Fildeș, după 10 ani de tensiuni politico-militare care au zguduit țara. Au fost luate măsuri speciale de securitate, pe timpul ceremoniei toate străzile adiacente au fost blocate iar forțele de ordine sunt peste tot.

Delegaţia României este formată din 81 de persoane, dintre care 57 sportivi de la şase discipline: atletism (15 sportivi), tenis de masă (2 sportivi), lupte libere şi lupte africane (15 sportivi), judo (5 sportivi), baschet feminin (12 sportivi), ciclism pe şosea (8 sportivi).

Până anul acesta, România a participat la eveniment cu două segmente: sport şi cultură. Anul acesta, la cea de-a VIII-a ediţie a Jocurilor Francofoniei, România este reprezentată numai prin sport.

”Ne propunem să aducem medalii la atletism, la judo, tenis de masă, însă am încredere că vom reuşi şi la celelalte sporturi, cum ar fi lupte libere sau lupte africane, care reprezintă o premieră pentru sportul românesc”, a declarat Ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca citat de news.ro.