Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turul Franței: Chris Froome un campion respectat, dar nu popular

Chris Froome pe podium la Paris cu Rigorberto Uran și Romain Bardet

Ciclistul britanic Chris Froome a câștigat al patrulea Tur al Franței în ultimii patru ani, apropiindu-se la numai o singură victorie de marii campioni din trecut Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault și Miguel Indurain. În pofida acestor performanțe extraordinare el nu se bucură de o popularitate pe măsură, nici în Franța, nici chiar în Marea Britanie.

Anul acesta Froome a obținut cea mai dificilă victorie, cu un avans în clasamentul general final de mai puțin de un minut față de columbianul Rigoberto Uran, cea mai mică diferență de timp  din cele patru victorii ale sale.

Poate mai important, anul acesta nu a obținut nicio victorie de etapă, o situație întâlnită pentru prima oară din 2006 când învingătorul final nu câștigă nicio etapă.

Froome a făcut o cursă mai degrabă defensivă, pierzând pe ansamblu timp în etapele de munte, chiar dacă nu semnificativ, în fața lui Uran și a francezului Romain Bardet, clasat al treilea, dar distanțându-i pe amândoi în cele două etape contra-cronometru.

Turul Franței de anul acesta a fost desenat parcă pentru a face o victorie a lui Froome mai dificilă, cu numai 36 de kilometri contra-cronometru individual și cu o singură etapă de munte cu sosire la mare altitudine.

Și totuși Froome, beneficiind de sprijinul echipei sale, Sky, a reușit să controleze cursa și chiar când a avut incidente mecanice ca în etapa din Masivul Central a neutralizat aproape toate atacurile lansate de rivalii săi.

Anul acesta, campionul britanic a fost huiduit în câteva rânduri de spectatorii francezi de la marginea drumului, dar n-a mai avut parte de tratamentul din ani trecuți când a fost stropit cu urină și scuipat.

Pe podiumul de pe Champs Elysees la sosirea de la Paris, Froome a ținut un scurt discurs în franceză în care a elogiat Turul Franței și dragostea francezilor față de această competiție, dar a fost întâmpinat doar cu aplauze politicoase.

Sigur că anul acesta Bardet, care a cerut public mai mult respect pentru Froome, a avut șanse să devină primul câștigător francez al Turului din 1985, iar presa franceză nu s-a mai arătat la fel de suspicioasă cu privire la nivelul de performanță al britanicului.

Froome câștigă într-o perioadă în care cicliștii sunt constant sub observație pentru detectarea dopajului, dar suspiciunile la adresa echipei sale Sky, mai ales în legătură, cu Bradley Wiggins, primul câștigător britanic al Turului Franței în 2012, s-au răsfrânt și asupra cvadruplului învingător.

În mod surprinzător, Froome, în vârstă de 32 de ani și născut la Nairobi în Kenya, nu este prea popular nici în Marea Britanie, unde nu a fost desemnat niciodată sportivul numărul unu al anului, spre deosebire de Wiggins.

Întotdeauna politicos, Froome, care este rezident la Monaco, e numit “gentleman” de presa franceză.

Comentatorii se întreabă acum cu privire la viitorul său, dacă e pe panta descendentă sau dacă va continua șirul victoriilor în Turul Franței și anul viitor.

Cert este că în ciclismul mondial își face simțită prezența o nouă generație, printre care la loc de frunte sunt francezii, nu doar Bardet, dar și Warren Barguil, câștigător a două etape și al clasamentului cățărătorilor și Lilian Calmejane, câștigător detașat al unei etape de munte.

În general acest Tur al Franței a fost unul din cele mai spectaculoase din istoria recentă și televizarea sa în direct în 190 de țări a confirmat faptul că rămâne cea mai urmărită competiție sportivă anuală din lume.