Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un atlet din Botswana pune la respect Federația Internațională - IAAF

Isaac Makwala

Atletul Isaac Makwala din Botswana s-a calificat în finala cursei de 200 de metri a Campionatelor Mondiale de Atletism de la Londra, după ce a fost împiedicat în ziua precedentă de Federația Internațională de Atletism (IAAF) să concureze la proba sa favorită de 400 de metri. Makwala fusese pus în carantină de autorități datorită unui virus intestinal și a putut să se califice datorită unei proceduri neobișnuite.

Pe o ploaie torențială, Makwala a concurat singur pe pistă, unicul său adversar fiind timpul, el trebuind să alerge sub 20 de secunde și 53 de sutimi pentru a se califica în semifinalele probei de 200 de metri. 

Atletul din Botswana, deținătorul celei mai bune performanțe mondiale anul acesta cu 19,77 secunde, a reușit cu ușurință să alerge 20,20 secunde și s-a calificat în semifinale, unde după numai două ore s-a clasat al doilea, calificându-se cu ușurință și în finala probei ce se va disputa joi seara.

Lui Makwala i s-a permis să concureze după ce Federația din Botswana a scris o scrisoare IAAF cerând acordarea unei șanse de care fusese privat atletul african cu două zile înainte în seriile probei de 200 de metri când nu i s-a permis să intre pe stadion în ciuda protestelor sale și ale federației țării sale. 

Mai grav, din punctul de vedere al lui Makwala a fost că marți - când s-a declarat în deplinătatea forțelor - el a fost împiedicat să concureze în finala probei de 400 de metri, unde este specialist, probă câștigată detașat de noua mare vedetă a atletismului mondial, sud africanul Wayde Van Niekerk. 

"Azi am alergat cu inima frântă", a spus atletul din Botswana după semifinala de la 200 de metri. "Cursa de 400 de metri este cea pentru care mă antrenez. Cea de 200 de metri o alerg câteodată", a mai spus el.

Duel Makwala - Van Niekerk

Makwala, în vârstă de 30 de ani nu a obținut niciun titlu mondial sau olimpic până acum, dar anul acesta el a explodat dintr-o dată în atletismul mondial.

Wajde Van NiekerkCampionul de la 400 de metri, sud africanul Wajde Van Niekerk, s-a calificat cu greu în finala de la 200 de metri

El a devenit dintr-o dată favoritul publicului londonez, fiind perceput ca nedreptățit de către IAAF care a invocat protejarea celorlalți atleți de pericolul contaminării cu virusul intestinal de la Makwala.

IAAF este deja criticată pentru faptul că a permis americanului Justin Gatlin, suspendat în trecut pentru dopaj de două ori, să alerge la Londra, el câștigând proba de 100 de metri în care marele campion jamaicanul Usain Bolt, concurând în ultima sa cursă individuală înainte de retragere din activitate, s-a clasat al treilea. 

Duelul Van Niekerk - Makwala va avea loc, dar în finala probei de 200 de metri, proba mai slabă a sud-africanului, deja epuizat după cinci curse de 200 și 400 de metri în cinci zile. 

În competiția de la Londra nu s-au înregistrat până acum performanțe ieșite din comun, ceea ce arată că poate lupta anti-dopaj dă totuși rezultate, dar spectaculozitatea competiției nu a fost afectată.

Nu mai puțin de 33 de țări au obținut medalii, dintre care 17 țări au câștigat cel puțin o medalie de aur. În clasamentul medaliilor au apărut state arabe din Golf precum Bahrain și Qatar, care au atras sportivi africani sub culorile lor, dar din acest clasament lipsește o țară: România. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ