Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Timișoara Saracens 23 Baia Mare 15 în derby-ul Super Ligii CEC Bank

timisioara.jpg.jpg

Timișoara Saracens 23 Baia Mare 15
Henry Seniloli lansează un nou atac al timișorenilor
Image source: 
Oana BORLEA

Campionii României, Timișoara Saracens, au debutat în noua ediție a Super Ligii CEC Bank la rugby cu o victorie împotriva marilor lor rivali de la Baia Mare, 23 - 15, pe teren propriu. În Europa au începtul noile ediții ale campionatului Angliei și Guiness PRO 14 în care au debutat două echipe din Africa de Sud. 

Timișorenii și-a luat revanșa după meciul pierdut pe același stadion Dan Păltinișanu luna trecută când Zimbrii au câștigat cu 18 - 12 și și-au adjudecat Cupa Regelui.

Maramureșenii au condus la pauză cu 5 - 3 prin eseul marcat de Johan Van Heereden, linia a II-a revenit fără succes de la un trial pentru Statde Toulousain, punctele campionilor fiind marcate din lovitură de pedeapsă de fundașul Luke Samoa, care a evoluat la Baia Mare în ultimele patru sezoane.

Zimbrii aveau să se distanțeze imediat după pauză prin lovitura de pedeapsă marcată de centru Alexandru Bucur, dar campionii au replicat prin două eseuri marcate în succesiune rapidă prin cei doi centri, Tevita Manumua și Brian Sefanaia, ambele transformate de Samoa.

Finalul meciului a fost echilibrat, Timișoara Saracens marcând de două ori din lovitură de pedeapsă prin Jodie Rose, în timp ce Baia Mare a marcat un eseu transformat prin Jone Marawa Nasalo. Scor final: Timișoara Saracens 23 Baia Mare 15. 

În celelalte meciuri ale rundei a doua s-au înregistrat victorii categorice în deplasare: Steaua a învins cu 47 - 20 la Iași, în timp ce CSM București a trecut de Cluj cu 50 - 12.

În clasament după două runde conduce Steaua cu 10 puncte, urmată de CSM 7, Baia Mare 5, Timișoara Saracens 4 (un meci mai  puțin), Iași 2, Dinamo (un meci mai puțin) și Cluj 0.

Demonstrație Saracens 

La sfârșitul săptămânii s-a reluat campionatul Angliei, Aviva Premiership, primele cinci meciuri fiind câștigate cu punct de bonus de gazde. 

Saracens 55 Northampton Saints 24Saracens (în negru) au făcut o demonstrație de clasă împotriva lui Northampton pe stadionul Twickenham

Punctul de atracție l-a constituit London Double Header, tradiționalul cuplaj disputat în prina rundă pe stadionul Twickenham din capitala britanică în fața a peste 56000 de spectatori.

În primul meci, campionii Europei, Saracens, au făcut o adevărată demonstrației de virtuozitate, învingând pe Northampton Saints cu 55 - 24 (9 - 3 la eseuri).

În prima jumătate a meciului Saracens au marcat șapte eseuri și au condus la pauză cu 41 - 3, după un joc prin care au atras atenția adversarilor lor că le va fi foarte greu să-i oprească din recâștigarea titlului în Aviva Premiership și a cuceririi pentru a treia oară consecutiv a Cupei Campionilor Europeni.

Omului meciului a fost declarat taloneurul Schalk Brits, care la vârsta de 36 de ani a făcut un joc excepțional, creând patru eseuri și marcând un al cincilea. 

De remarcat că antrenorul Mark McCall i-a menajat pe cei patru Lei Britanici care au fost în iunie și iulie în turneu în Noua Zeelandă: Mako Vunipola, Jamie George, Owen Farrell și Liam Williams, în timp ce Billy Vunipola este accidentat. 

În al doilea meci al cuplajului, recent reveniți în prima ligă după numai un an de la retrogradare, London Irish au învins pe Harlequins cu 39 - 29 (4 - 4 la eseuri) după un meci pasionant, în care disciplina superioară a irlandezilor a avut cuvântul decisiv împotriva unei echipe pline de vedete dar în care suma părților este mai mică decât întregul. 

Prima rundă a însemnat și prima înfrângere a campionilor Angliei, Exeter Chiefs, în deplasare la Gloucester 21 - 28 (3 - 4 la eseuri). Campionii au avut o lovitură de pedeapsă în minutul 78 la scorul de 21 - 21, pe care au ratat-o și în faz următoare gazdele au marcat eseul victoriei.

Wasps au învins pe Sale Sharks cu 50 - 35 (7 - 5 la eseuri), la oaspeți făcându-și debutul de pe banca de rezerve pilierul Alexandru Țăruș. Newcastle Falcons au învins pe Worcester Warriors cu 35 - 8 (4 - 1 la eseuri).

Meciul Leicester Tigers - Bath a fost singura exepție de la regulă, în primul rând pentru că s-a terminat cu victoria oaspeților, 27 - 23 ( 3 - 3 la eseuri) și în al doilea rând pentru că a fost singurul meci în care echipa victorioasă nu a obținut bonusul ofensiv.  

Sud-africanii - dezamăgitori

Așteptată cu un mare interes, competiția Guinness PRO 14 s-au reluat din acest sezon cu două noi echipe, Southern Kings și Cheetahs din Africa de Sud, care s-au alăturat - premieră absolută - echipelor din Irlanda, Țara Galilor, Scoția și Italia, în cadrul unui format lărgit. 

Leigh Halfpenny marchează un eseu
Fundașul Leigh Halfpenny marchează unul dintre cele opt eseuri ale Scarlets împotriva Souther Kings (Huw Evans Picture Agency)

Ambele echipe sud-africane au jucat în deplasare și ambele au pierdut la scor: 57 - 10 Llanelli Scarlets (campionii din ediția trecută) - Southern Kings și 42 - 19 Ulster - Cheetahs. 

În celelalte meciuri s-au înregistrat rezultatele: Munster 34 Benetton Treviso 3, Cardiff Blues 10 Edinburgh 20, Newport Gwent Dragons 16 Leinster 39, Swansea 22 Zebre 13 și Conacht 12 Glasgow Warriors 18. 

Echipele sunt împărțite în două grupe de câte șapte echipe (câte două din Irlanda și Țara Galilor, câte una din Scoția, Italia și Africa de Sd) care joacă tur - retur cu echipele din cealaltă grupă, plus două derby-uri locale. Primele două echipe clasate în fiecare grupă se califică pentru semifinalele play-off. 

Clermont învinge Toulon

În campionatul Franței TOP14 într-o re-editare a finalei de anul trecut, campionii Clermont Auvergne au învins Toulon cu 21 - 16 după un meci agitat cu trei cartonașe galbene.

Clermon 21 Toulon 16Clermont învinge pe Toulon pentru a patra oară în 2017

Montpellier Herault au obținut a doua victorie consecutivă cu bonus, 37 - 6, împotriva noilor promovați de la Oyonnax și se situează în fruntea clasamentului cu punctaj maxim, 10.

O victorie cu punct de bonus, 33 - 19, au obținut și Castres Olympique (cu pilierul Tudor Stroe intrat de pe banca de rezerve) împotriva lui Begles Bordeaux (cu pilierul moldovean Vadim Cobîlaș titular). 

În celelalte meciuri: Stade Toulousain 23 Pau 19, Agen 23 Racing 92 Paris 19, Lyon 29 Brive 14, Stade Francais 35 La Rochelle 24.