Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un caporal fijian îi învinge pe campionii Europei la rugby, Saracens

Bath 31 Saracens 21

Bath a obținut o victorie de prestigiu în campionatul Angliei, Aviva Premiership, în fața campionilor Europei, Saracens, cu 31 - 21 după un meci palpitant în care balanța a fost înclinată în ultimele trei minute de aripa Semesa Rokoduguni, care este de profesie militar în armata britanică.  

Meciul, contând pentru a doua rundă a campionatului, a început într-o notă de echilibru, dar gazdele, jucând în fața a aproape 15000 de spectatori au profitat de greșelile Saracens și au luat un avantaj de 14 - 0 la pauză, prin eseul marcat de flankerul internațional sud-african, Francois Louw, două penalități și un drop-goal marcate de mijlocașul la deschidere, internaționalul galez Rhys Priestland.

După pauză, Saracens au trimis în teren pe cei trei Lei Britanici care au mers în turneul din vară din Noua Zeelandă - pilierul Mako Vunipola, mijlocașul la deschidere Owen Farrell și aripa Liam Williams și dintr-o dată aspectul meciului s-a schimbat complet.

După ce Alex Lozowski a redus scorul din lovitură de pedeapsă înainte să fie schimbat cu Farrell, Priestland a mai marcat o dată din drop-goal, dar Saracens au dominat cu autoritate.

Farrell a marcat de două ori din lobituri de pedeapsă, iar Saracens au marcat două eseuri, unul de penalitate la un maul prăbușit intenționat de Bath la un metru de linia de but și al doilea prin mijlocașul la grămadă Ben Spencer care a culcat balonul la colț după acțiune purtată de campionii Europei de-a latul terenului de la dreapta spre stânga.

Și de unde scorul la pauză era de 14 - 0 pentru Bath, în minutul 77 Saracens conduceau cu 21 - 17 și se părea că se îndreaptă spre victorie. 

Rokoduguni întoarce rezultatul

Un jucător care nu s-a împăcat cu acest gând a fost Rokoduguni, care în acel minut a primit un balon la circa 40 de metri de but într-o fază care nu anunța nimic deosebit, dar acesta a profitat de un plasament greșit al apărării adverse, de două placaje ratate și a reușit să marcheze un eseu la colț, transformat de înlocuitorul lui Priestland, Freddy Burns, care a adus scorul la 24 - 21 pentru Bath. 

Semesa RokoduguniSemesa Rokoduguni a întors de unul singur rezultatul meciului Bath - Saracens

Saracens s-au aruncat în atac și cu ceasul trecut de minutul 80 au asediat linia de țintă a gazdelor. Un atac pe partea stângă a ajuns la 10 metri de but și pasa decisivă către aripă părea să ducă la un eseu iminent și la victoria campionilor Europei cu 26 - 21. 

Numai că același Rokoduguni a interceptat pasa și a sprintat pe distanța de 90 de metri, culcând balonul în terenul de țintă advers în uralele suporterilor, iar Burns a transformat și acest eseu stabilind scorul final la Bath 31 Saracens 21.

În mod evident Rokoduguni a fost declarat omul meciului, iar evoluția sa din acest meci a redeschis dezbaterea cu privire la neselecționarea sa de către antrenorul Eddie Jones în echipa Angliei, unde aripa de la Bath nu are decât două selecționări.

Dotat cu o viteză remarcabilă și cu schimbări de direcție care au pus pe picior greșit multe apărări, Rokoduguni este considerat de Jones mai puțin sigur în apărare și vulnerabil la recepția baloanelor înalte șutate de adversari. 

În vârstă de 30 de ani, 1,86 m și 98 kg, Rokoduguni, de origine fijiană, este de profesie militar, cu rang de caporal în Armata Britanică în regimentul Gărzilor de Dragoni Scoțieni.

El s-a înrolat în 2007, iar în anul 2011 a participat în Afganistan la operațiunea Herrick în calitate de cercetaș tanchist în Batalionul 4.

Rokoduguni calcă pe urmele tatălui, al străbunicului și al stră-străbunicului să, cu toții militari în armata britanică.

În celelalte meciuri ale rundei a doua ale Aviva Premiership s-au înregistrat rezultatele: Sales Sharks (cu plierul Alexandru Țăruș titular) 12 Newcastle Falcons 13, Exeter Chiefs 37 London Irish 7, Harlequins 28 Gloucester 17, Northampton Saints 24 Leicester Tigers 11, Worcester Warriors 10 Wasps 24.

În clasament după două runde conduc Wasps și Newcastle cu câte nouă puncte, urmate de Bath cu opt și Exeter șase. 

Montpellier în frunte

În prima liga a Franței TOP 14, în runda a treia, Montpellier Herault a obținut a treia victorie consecutivă, învigând în deplasare cu 22 - 17 pe Castres Olympique (cu pilierul Tudor Stroe intrat în joc de pe banca de rezerve). 

Castres 17 Montpellier 22Montpellier (în alb) continuă cursa în fruntea TOP 14

Campionii din sezonul trecut, Clermont Auvergne, au suferit o înfrângere severă, 20 - 51 în deplasare cu La Rochelle, primind nu mai puțin de șapte eseuri.

În derby-ul rundei Toulon a învins pe Stade Toulousain cu 20 - 16 după un meci aprig disputat în care arbitrul a arătat de trei ori cartonașul galben (de două ori pentru gazde și o dată pentru oaspeți).

Bordeaux Begles (cu pilierul  Vadim Cobîlaș titular) a învins cu 30 - 10 pe Stade Francais Paris, în timp ce cealaltă echipă pariziană, Racing 92 a învins în deplasare, 25 - 6, pe Brive.

În derby-ul noilor promovate, Oyonnax (cu flankerul Valentin Ursache titular) a dispus cu 12 - 10 de Agen, Pau a învins pe Lyon cu 30 - 14.

În clasament după trei runde pe primul loc se află Montpellier cu 14 puncte, urmați de Racing 92 cu 10, La Rochelle și Toulon cu câte nouă puncte.

Sud-africanii decepționanți 

Guinness PRO 14 a continuat cu runda a doua în care ambele două nou echipe nou venite din Africa de Sud au pierdut din nou, în deplasare, la scor. 

Munster 51 Southern Kings 18Alex Wootton a marcat patru eseuri pentru Munster în meciul cu Souhern Kings

Southern Kings au fost învinși de Munster cu 51 - 18, într-un meci în care aripa Alex Wootton a marcat patru eseuri pentru irlandezi, în timp ce Toyota Cheetahs au fost învinși de Connacht cu 32 - 14. 

Benetton Treviso au obținut primul punct pe teren propriu, pierzând cu 14 - 21 în fața lui Ulster, în zimp ce Zebre au pierdut tot pe teren propriu, 10 - 41, în fața camponilor de anul trecut, Llanelli Scarlets.

În celelalte meciul s-au înregistrat scorurile: Edinburgh 35 Newport Gwent Dragons 18, Leinster 37 Cardiff Blues 9 și Glasgow Warriors 31 Swansea Ospreys 10.

În clasament în grupa A pe primul loc se află Munster cu 10 puncte, urmați de Glasgow cu 9, în timp ce în grupa B se află în frunte Leinster și Scarlets, fiecare cu câte 10 puncte. 

All Blacks revin 

În runda a treia a Rugby Championship Noua Zeelandă a învins cu 39 - 22 Argentina, după ce oaspeții conduceau la pauză cu 16 - 15. 

Noua Zeelandă 39 Argentina 22Vaea Fifita a marcat unul dintre cele șase eseuri ale All Blacks împotriva Pumas (Getty Images)

În celălalt meci al turneului Australia și Africa de Sud au terminat la egalitate, 23 - 23, mijlocașul la deschidere al sud-africanilor, Elton Jantjies, ratând un drop-goal în ultima acțiune a meciului. 

Clasamentul după trei runde este următorul:

1. Noua Zeelandă 14 puncte

2. Africa de Sud 11

3. Australia 3

4. Argentina 0