Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Aventura rugby-ului european în SUA nu stârnește un mare entuziasm

williams.jpg

Newcastle Falcons 7 Saracens 29
Liam Williams face o nouă incursiune în terenul lui Newcastle
Image source: 
Getty Images

Meciul de rugby dintre Newcastle Falcons și Saracens, contând pentru runda a treia a campionatului Angliei, Aviva Premiership, jucat la Philadelphia în Statele Unite nu a atras un număr mare de spectatori, în pofida publicității de care s-a făcut pe marginea acestei partide. 

Jucat pe stadionul de fotbal Talen Energy, cu o capacitate de 18500 de locuri, meciul a atras de abia 6271 de spectatori plătitori, în condițiile în care media pentru un meci din Avia Premiership depășește 13000 de spectatori. 

Amplasamentul stadionului - la baza spectaculosului pod Commodore Barry, care face legătura peste râul Delaware între statul Pennsylvania și New Jersey, vremea superbă și prezența campionilor Europei - Saracens - la Philly, cum este dezmierdat acest istoric oraș american, nu au fost îndeajuns pentru atrage publicul de peste Ocean. 

Ora locală a începerii partidei - 17:10 - era la concurență cu alte evenimente sportive din discipline îndrăgite de americani - fotbal american, baseball sau chiar soccer (fotbal), jocul găzduit în mod regulat de Talen Energy Stadium. 

Și totuși, meciul a început în mod foarte spectaculos, Saracens deschizând scorul prin aripa Chris Wyles, fost internațional american, născut la Stamford, localitate situată la doar 100 de kilometri de Philadelphia, iar mijlocașul la deschidere Owen Farrell a transformat, scorul devenind 7 - 0 după doar opt minute de joc. 

Campionii Europei au continuat să atace cu insistență, dar la o pasă hazardată a lui Farrell către taloneurul Jamie George pe linia de 22 flankerul Mark Wilson a interceptat balonul, a sprintat până după jumătatea terenului unde i-a pasat aripii Vereniki Goneva venit în sprijin și internaționalul fijian s-a oprit tocmai în butul Saracens, mijlocașul la deschidere Joel Hodgson a transformat și scorul a devenit 7 - 7 după 27 de minute.

Scepticism american

Avea să fie ultima dată când Newcastle au fost la egalitate cu Saracens, pentru că presiunea neîncetată a campionilor Europei s-a concretizat metodic pe tabela de scor, chiar dacă nu prin eseuri, prin cinci lovituri de pedeapsă transformate de Farrell.

Stadionul Talen EnergyPitorescul stadion Talen Energy a fost 2/3 gol

În ultimele 10 minute Saracens au marcat al doilea eseu, arbitrul penalizându-l pe Goneva care a făcut un înainte intenționat pe o pasă decivisă de eseu, acordând eseu de penalitate și cartonaș galben. Scor final Newcastle Falcons 7 Saracens 29. 

Acesta este al doilea meci din Aviva Premiership disputat în Statele Uite după cel din martie 2016, când aceiași Saracens au învins pe London Irish cu 26 - 16 la New York (oraș un de locuiește o enormă comunitate de origine irlandeză) în fața a aproape 15000 de spectatori.

La ora actuală se află în curs tatonări în vederea atragerii de echipe din Statele Unite în competiții europene, cum este Guinness Pro 14 (unde joacă echipe de Irlanda, Țara Galilor, Scoția, Italia și Africa de Sud) sau Cupa LV (unde joacă echipe din Aviva Premiership și Țara Galilor). 

Atracția pe care o exercită uriașa piață americană pentru rugby-ul european pare a fi irezistibilă, dar și entuziasmul americanilor pentru varianta europeană a jocului cu balonul oval nu este debordant. 

Wasps - prima înfrângere

Tot în a treia rundă a venit și prima înfrângere pentru lideri, Wasps, 21 - 24 pe teren propriu cu Harlequins. Este prima înfrângere a vicecampionilor en titre ai Angliei pe stadionul Ricoh din Coventry de aproape doi ani.

Marcus SmithTânărul Marcus Smith (Harlequins) de 18 ani este marea revelație a acestui sezon

Omul meciului a fost declarat mijlocașul la deschidere Marcus Smith, în vârstă de 18 ani (născut la Manila dintr-un tată englez și o mamă filipineză), autor a 14 puncte Harlequins, una din marile speranțe ale rugby-ului englez, care a intrat deja în atenția selecționerului naționalei, Eddie Jones.

Campionii Aviva Premiership, Exeter Chiefs, au preluat șefia clasamentului, după victoria confortabilă, 41 - 10, în deplasare în fața laternei roșii, Worcester Warriors.

În celelalte meciuri s-au înregistrat rezultatele: Leicester Tigers 24 Gloucester 10, Northampton Saints 24 Bath 6, Sale Saharks (cu pilierul Alex Țăruș titular) 36 London Irish 7.

În clasament după trei runde se află Exeter cu 11 puncte, urmați de Wasps cu 10, Saracens, Newcastle, Harlequins și Northampton cu câte 9 puncte.

Montpellier invincibil

În campionatul Franței, TOP 14, Montpellier a obținut a patra victorie în patru runde, 43 - 20, cu bonus ofensiv în derby-ul disputat pe teren propriu în fața lui Toulon.

Montpellier 43 Toulon 20Pachetul de înaintași al lui Montpellier a dominat net în partida cu Toulon 

Campionii en titre, Clermont Auvergne au făcut o demonstrație de clasă învingând codașa clasamentului, Brive, cu 62 - 6, marcând opt eseuri dintre care un hat-trick al aripii Alivereti Raka. 

Castres (cu pilierul Mihăiță Lazăr intrat de pe banca de rezerve) a pierdut meciul în deplasare cu Pau cu 13 - 28, în timp ce Stade Toulousain a învins la scor, 53 - 17, pe Stade Francais.

În celelalte meciuri s-au înregistrat rezultatele: Agen 15 La Rochelle 20, Lyon 49 Bordeaux Begles 14, Racing 92 Paris 25 Oyonnax 13.

În clasement după patru runde pe primul loc continuă să se afle Montpellier cu 19 puncte (di 20 posibile), urmați de Racing 92 cu 14, Lyon și La Rochelle cu câte 13. 

Prima victorie sud-africană

În runda a treia a Guinness Pro 14 sud-africanii de la Toyota Cheetahs au obținut prima victorie, 54 - 39 (8 - 5 la eseuri) în fața italienilor de la Zebre.Cheetahs 54 Zebre 39Toyota Cheetahs au reușit prima victorie de la debutul lor în Guinness Pro 14

În schimb cealaltă echipă sud-africană, Southern Kings, a pierdut pe teren popriu, 10 - 31 în fața irlandezilor de la Leinster, dar cea de-a doua echipă italiană, Treviso, a câștigat surprinzător în deplasare, 20 - 17, la Edinburgh.

În celelalte meciuri s-au înregistrat rezultatele Newport Gwent Dragons 21 Connacht 8, Ulster 27 Llanelli Scarlets 20, Swansea Ospreys 16 Munster 21, Cardiff Blues 19 Glasgow Warriors 20.

În clasament în grupa A conduc Munster cu 14 puncte, urmați de Glasgow cu 13, în timp ce în grupa B pe primul loc se situează Leinster cu 15 puncte, urmați de Ulster cu 13.