Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Deranjez o mână de imbecili" - șeful noilor Galactici de la Montpellier

Mohed Altrad

În rugby-ul francez și european a apărut un nou club Galactic - Montpellier Herault Rugby - al cărui președinte și acționar principal este miliardarul de origine beduină, Mohed Altrad. Acuzat de practici dubioase, chiar la limita legalității, magnatul contra-atacă viguros. 

Montpellier se află în fruntea primei ligi a Franței, TOP 14, după șase runde și vizează nu doar titlul de campioană a Franței, ci și Cupa Campionilor Europeni. 

Duminica trecută echipa lui Altrad a învins la scor, 54 - 10, pe codașa clasamentului, Brive, practicând un joc spectacol cu care suporterii săi nu prea erau obișnuiți până acum.

Președintele-patron a adus în acest sezon câteva stele ale rugby-ului mondial, printre care perechea de mijlocași, sud-africanul Ruan Pienaar și neo-zeelandezul Aaron Cruden, precum și numărul 8, francezul Louis Picamoles, cumpărat de la clubul englez Northampton la jumătatea contractului cu un milion de euro, în timp ce neo-zeelandezul Vern Cotter, sosit și el în vară ar fi, potrivit relatărilor, cel mai bine plătit antrenor de rugby din lume. 

Aceștia se adaugă altor super-vedete, cum ar fi sud-africanii frați Janie și Bismarck du Plessis, Francois Steyn, francezii Yacouba Camara și Benjamin Fall, georgienii Davit Kubriashvili, Mikheil Nariashivili și Konstantin Mikautadze, fijianul Nemani Nadolo și mulți alții.

În acest fel Montpellier au început să fie numiți Galacticii, titlu rezervat până nu demult lui Toulon - tripla campioană europeană între 2013 și 2015 și împrumutat din fotbal de la Real Madrid.

Mănunchi de super-vedete

Evident că o astfel de echipă nu e ieftin de întreținut, iar plafonul de salarii impus de Liga profesionistă de rugby din Franța e stabilit la 10 milioane de euro pe an. Experții estimează că Altrad a pulverizat acest plafon și este mai aproape de 15 milioane.

Francois SteynSud africanul Francois Steyn este una dintre numeroasele vedete care joacă la Montpellier (foto: http://www.midilibre.fr)

Pentru a păstra proporțiile trebuie spus că lotul echipei cuprinde 34 de jucători la care se adaugă 10 tineri, iar în fotbal există jucători în Europa care câștigă singuri această sumă anual. 

În plus, Altrad este acuzat că intră în contact în mod ilegal cu jucători de la alte cluburi ca să-i tenteze să vină la Montpellier.

Cea mai gravă acuzație însă este relația sa cu președintele Federației Franceze de Rugby (FFR), Bernard Laporte, cu care Altrad a făcut un contract de consultanță în valoare de 150000 de euro. 

Laporte a fost acuzat că a intervenit pe lângă conducerea FFR pentru a reduce sau chiar anula unele amenzi aplicate clubului Montpellier și în final contractul său a fost reziliat.

Altrad sprijină candidatura Franței la organizarea Cupei Mondiale de Rugby din 2023, dar controversa în care este implicat cu Laporte l-a făcut pe președintele Franței, Emmanuel Macron, să păstreze distanța față de această candidatură.

Recent, la o reuniune a 26 din cei 30 de președinți ai cluburilor profesioniste (14 din prima ligă și 16 din liga a doua) a fost emis un comunicat în care se spunea: "Avem o cartă a eticii. Toți președinții trebuie să respecte această cartă. Azi, constatăm că ea nu a fost respectată", o referire străvezie la Altrad.

Magnat în construcții

"Am deranjat o mână de imbecili la Clermont, Pau, La Rochelle și Agen", a replicat Altrad într-un interviu acordat cotidianului Le Figaro, referindu-se la patru cluburi din prima ligă ai căror președinți l-au acuzat în mod special. 

Merad Altrad cu Bernard Laporte Merad Altrad a fost criticat pentru relația sa cu președintele FFR, Bernard Laporte (foto: sports.fr)

"Eu deranjez și spun fără să fac o fanfaronadă: grupul Altrad este cea mai frumoasă reușită industrială din Franța ultimilor 20 de ani. În toate activitățile mele vizez să fiu numărul unu mondial și același lucru vreau și pentru Montpellier", a mai spus el.

"Dar eu vin cu metodele mele antreprenoriale, mijloacele mele și cerințele mele. Rugby-ul, spre deosebire de fotbal, nu a reușit încă transformarea economică și socială." a adăugat patronul lui Montpellier.

Născut în 1948 în Siria, fiu al unui șef de trib beduin, Altrad a sosit în Franța la 19 ani fără să vorbească un cuvânt franceză, dar a terminat studii de informatică la Universitatea Montpellier și și-a dat și doctoratul aici.

Compania sa de construcții, Altrad Group, specializată în schele și betoniere, are o cifră de afaceri de 2,4 miliarde de dolari anual și 38000 de angajați pe plan mondial, iar revista Forbes estima averea lui Altrad la 3 octombrie anul acesta la 1,77 miliarde dolari.

Altrad a devenit acționar principal al clubului Montpellier în 2011 și pare dispus să continue revoluția din rugby începută la Toulon de rivalul său, un alt francez de religie musulmană, Mourad Boudjellal, într-un sport în care tradiția și rădăcinile în amatorism rămân foarte influente.