Noua Zeelandă câștigă din nou, neînvinsă, Rugby Championship

springboks_all_blacks.jpg

Africa de Sud 24 Noua Zeelandă 25
Noua Zeelandă a învins Africa de Sud după un meci de o intensitate extraordinară
Sursa imaginii: 
http://www.espn.co.uk

Noua Zeelandă - All Blacks - a învins Africa de Sud - Springboks - cu 25 - 24 după un meci palpitant și a câștigat neînvinsă Rugby Championship, competiția celor mai bune echipe din emisfera sudică. Australia s-a clasat a doua învingând Argentina cu 37 - 20. 

Meciul disputat pe stadionul Newlands din Cape Town a avut o intensitate extraordinară și până la urmă campionii mondiali au învins printr-un plus de luciditate, știind să profite de greșelile adevrsarilor lor.

Ambele echipe au marcat câte trei eseuri, dar două dintre eseurile All Blacks au fost rezultatul unor grave greșeli ale Springboks: primul după un șut contrat al mijlocașului la deschidere Elton Jantjies, când centrul Ryan Crotty a urmărit un balon în terenul de țintă și l-a culcat cu pieptul, iar al doilea pe o intercepție a aripii Rieko Ioane, care a făcut o cursă de 80 de metri până în butul advers.

Al treilea eseu neo-zeelandez a fost rezultatul unui contra-atac de 50 de metri al fundașului Damian McKenzie (declarat omul meciului), care a sesizat că flancul stâng al apărării adevrse era neacoperit.

Springboks, care cu doar trei săptămâni în urmă pierduseră în deplasare în fața All Blacks a cel mai sever scor don istoria lor, 0 - 57, au avut o tresărire de orgoliu și au dominat lungi perioade, marcând trei eseuri, prin mijlocașul la grămadă Ross Kronje, linia a III-a Jean Luc du Preez și excelentul taloneur Malcolm Marx.

Marele șlem

Momentul decisiv al meciului a venit în minutul 75 la scorul de 17 - 22, când mijlocașul la deschidere al All Blacks Lima Sopoaga a ratat un drop-goal, dar centrul sud-african Damian de Allende venit în viteză și i-a dat un placaj întârziat. 

Fundașul Damian McKenzieFundașul Damian McKenzie a fost declarat omul meciului (foto: Getty Images)

Arbitrul francez Jerome Garces i-a arătat cartonașul roșu lui de Allende, dar, mai grav pentru Springboks, a dictat lovitură de pedeapsă pentru All Blacks, transformată de același Sopoaga, care a extins avansul neo-zeelandezilor le opt puncte, adică mai mult decât un eseu transformat.

Deși în 14, sud-africanii au reușit să marcheze un eseu pe care l-au transformat în minutul 78, dar în cele două minute rămase All Blacks s-au apărat cu ușurință și au obținut a șasea victorie în șase meciuri din Rugby Championship, situându-se pe primul loc cu 28 de puncte din 30 posibile, după ce anul trecut obținuseră punctaj maxim. 

Este a cincea victorie a All Blacks din șase ediții ale Rugby Championship - formatul cu patru echipe după alăturarea Argentinei în 2012, după ce în formatul cu trei echipe neo-zeelandezii câștigaseră 10 ediții din 16 în perioada 1996 - 2011. 

În ultimul meci al celei de-a șasea runde Argentina a învins în deplasare Argentina ci 37 - 20 și a depășit Africa de Sud în clasamentul final care arată astfel:

1. Noua Zeelandă 28 de puncte

2. Australia 15 puncte

3. Africa de Sud 14 puncte

4. Argentina 0 puncte