Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lyon - o nouă mare revelație în rugby-ul francez - în fruntea TOP 14

michalak.jpg

Frederic Michalak (cu balonul în mână)
Frederic Michalak (cu balonul în mână) cunoaște un reviriment al carierei la Lyon
Image source: 
AFP

Lyon OU a trecut pe primul loc după șapte runde în prima ligă a campionatului Franței la rugby, TOP 14, devansând echipe prestigioase precum Stade Toulousain, RC Toulon, Clermont Auvergne sau Racing 92 Paris. În Anglia au revenit pe primul loc în Aviva Premiership Saracens, iar în Guiness Pro 14 conduc Glasgow și Llanelli Scarlets.

Până nu demult modesta echipă din Lyon a explodat pur și simplu în TOP 14, la numai ceva mai mult de un ann de la promovarea din liga a doua.

Sâmbătă, Lyon Olympique Universitaire sau pe scurt LOU a învins în deplasare cu 25 - 6 pe Agen, fiind dirijați magistral în teren de mijlocașul lor la deschidere Frederic Michalak, care la aproape 35 de ani joacă din nou ca la 19 ani când a debutat în echipa Franței pentru care deține numărul de puncte marcate în meciuri test.

Michalak care a câștigat mai multe trofee cu Stade Toulousain și RC Toulon, și-a regăsit pofta de joc, pinându-și în valoare talentul și imaginația care nu mai erau la preț la marile echipe, iar de la echipa națională s-a retras după Cupa Mondială din 2015.

Și iată că după La Rochelle, situată pe primul loc în sezonul regulat al campionatului trecut, o altă echipă "mică" escaladează vârful TOP 14. 

Liderul de până săptămâna trecută, Montpellier, a pierdut în deplasare, 20 - 31 în fața lui Stade Francais Paris, iar Stade Toulousain a obținut victoria cu 28 - 18 în fața campioanei en titre, Clermont Auvergne.

În celelalte meciuri ale rundei a șaptea s-au înregistrat rezultatele La Rochelle 16 Stade Francais 9, Bordeaux Begles  (cu pilierul moldovean Vadim Cobîlaș titular) 30 Toulon 27, Brive 27 Castres (cu pilierul Tudor Stroe intrat în minutul 57) 22, Oyonnax (cu flankerul Valentin Ursache în teren pe toată durata meciului) 16 Pau 19.

În clasament conduce  Lyon cu 27 de puncte, urmat de Montpellier și Toulouse cu 24, La Rochelle și Bordeaux Begles cu 22.

Saracens revin în frunte 

În Aviva Premiership poziția de lider a fost preluată după șase etape de campionii Europei, Saracens, care au învins cu 38 - 19 pe Wasps, taloneurul Leilor Britanici și al echipei Angliei, Jamie George fiind autorul a trei din cele patru eseuri ale echipei sale.

Jamie GeorgeJamie George a marcat un hat-trick de eseuri pentru Saracens (foto: Saracens twitter)

Campionii Europei sunt talonați îndeaproape de campionii en titre ai Angliei, Exeter Chiefs, care au învins cu 34 - 24 pe teren propriu pe Newcastle Falcons cu 34 - 24 și și-au trecut în cont al șaselea punct bonus consecutiv în șase runde (patru ofensive și două defensive).

Foștii lideri, Northampton Saints, au pierdut în deplasare cu 24 - 29 la Gloucester, în timp ce Leicester Tigers au obținut o victorie la limită cu 28 - 27 în deplasare în fața lui London Irish, iar Bath au învins lanterna roșie, Worcester Warriors, cu 29 - 13.

În meciul de deschidere al rundei disputat vineri Harlequins au învins pe Sale Sharks cu 42 - 26, pilierul Alex Țăruș jucând timp de 40 de minute.

În clasament pe primul loc după șase runde se află Saracens cu 23 de puncte, urmați de Exeter cu 22, Northampton și Newcastle cu 20.  

Derby irlandez

Runda a șasea a Guinness Pro 14 a fost dominată de derby-ul irlandez dintre Leinster și Munster. Desfășurat pe Aviva Stadium din Dublin în fața a 46000 de spectatori mecul a fost câștigat de gazde cu 23 - 19, deși oaspeții au marcat trei eseuri, cu unul mai mult decât echipa dirijată de mijlocașul la deschidere al Leilor Britanici și al Irlandei, Jonny Sexton.

Rory O'LoughlinRory O'Loughlin a marcat două eseuri pentru Leinster (foto: https://www.pro14rugby.org)

În celălalt derby irlandez Ulster a învins cu 16 - 8 pe Connacht. În primul derby-ul galez, Lllanelli Scarlets au învins pe Swansea Ospreys în deplasare cu 19 - 18, în timp ce în al doilea derby galez Cardiff Blues a învins cu 43 - 29 pe Newport Gwent Dragons.

Singura echipă neînvinsă rămâne în continuare Glasgow Warriors care a câștigat în deplasare, 29 - 26, în fața sud-africanilor de la Toyota Cheetahs.

Italienii de la Benetton Treviso și continuat debutul exelent de sezon învingând pe su-africanii de la Southern Kings cu 31 - 3, iar ceilalți italieni, Zebre, au cedat la limită în deplasare, 15 - 16, la Edinburgh.

În clasament pe primul loc în grupa A se află Glagow Warriors cu 28 de puncte, urmați de Munster cu 20 și Toyota Cheetahs cu 16, în timp ce în grupa B conduc Llanelli Scarlets cu 25, urmați de Leinster și Ulster, ambii cu câte 23.