Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Liderii își măresc avansul în marile ligi europene la rugby

lyon-oyonnax.jpg

Lyon 52 Oyonnax 18
Lyon este revelația în TOP 14 în acest sezon
Image source: 
Getty Images

Lyon OU, Saracens, Glasgow Warriors și Llanelli Scarlets și-au mărit avansul în fruntea clasamentelor principalelor ligi europene la rugby, ajunse la o treime din sezonul regulat.

Revelația sezonului din TOP 14, prima ligă a Franței, Lyon, a întrecut la scor categoric pe Oyonnax (cu Valentin Urasche care a luat cartonaș galben), 52 - 18, marcând șapte eseuri.

Promovată anul trecut în TOP 14 după mai multe sezoane de navetă între liga I și liga II, Lyon este acum la a cincea victorie consecutivă, cu numai o înfrângere în cinci meciuri de campionat.

Montpellier a câștigat în deplasare la Pau cu 22 - 16, în timp ce Toulon a depășit pe Brive cu 41 - 24, într-un meci spectaculos, scorl la eseuri fiind 6 - 3.

Campionii en titre, Clermont Auvergne, au depășit pe parizienii de la Stade Francais cu 33 - 10, în timp ce cealaltă echipă din capitală, Racing 92 a învins pe Bordeaux Begles (cu pilierul moldovean Vadim Cobîlaș care a jucat tot meciul) cu 29 - 13, arbitrul arătând treu cartonașe roșii, două jucătorilor lui Racing și unul pentru Bordeaux.

Castres (cu pilierul Tudor Stroe intrat în minutul 71) a învins pe Agen cu 43 - 28, după ce oaspeții conduceau în minutul 67 cu 28 - 21.

La Rochelle a învins pe Stade Toulousain cu 37 - 21.

În clasament pe primul loc se află Lyon cu 32 de uncte, urmați de Montpellier cu 28, La Rochelle 26, Toulon și Stade Toulousain cu 24.

Cursă Saracens - Exeter 

În prima ligă a Angliei, Aviva Premiership, campionii Europei, Saracens au întrecut pe London Irish cu 44 - 13, în timp ce campionii Angliei, Exeter Chiefs au învins în deplasare cu 10 - 6 pe Sala Sharks (fără pilierul Alexandru Țăruș, accidentat la gleznă).

Saracens 44 London Irish 13Saracens (în negru) au dominat în majoritatea timpului dar nu au reușit să se desprindă decât după o oră de joc

Dacă victoria lui Exeter a fost foarte muncită și obținută in extremis, ei rezistând în ultimele patru minute în inferitoritate numerică asaltului gazdelor, Saracens s-au desprins net după o oră de joc în care au făcut nenumărate greșeli și au risipit multe ocazii de a marca, ei înscriind patru din cele șase eseuri ale lor în ultimul sfert al partidei, și câștigând datorită bonusului ofenisv un punct în clasament față de marii lor rivali.

Wasps, în revenire de formă, au învins pe Bath în deplasare cu 38 - 22, în timp ce Harlequins au obținut victoria cu 41 - 35 în fața lanternei roșii, Worcester Warrior, scorul la eseuri fiind în 5 - 6 și numai imprecizia oaspeților la loviturile de picior aștezate i-a privat pe aceștia de victorie.

În ultimele două meciuri disputate duminică Gloucester a învins în deplasare pe Bath (derby-ul vestului) cu 22 - 21 (cu un eseu transformat în prelungiri) în timp ce Leicester Tigers au întrecut în deplasare pe Newcastle Falcons cu 30 - 13.

În clasament după șapte runde conduc Saracens cu 28 de puncte, urmați de Exeter cu 26 și Leicester 21.

Glasgow: 7 din 7 

În Guinness Pro 14 Glasgow Warriors și-au continuat parcursul fără greșeală obținând a șaptea victorie consecutivă în șapte runde, 43 - 13 în fața sud-africanilor Southern Kings, aflați la a șaptea înfrângere consecutivă.

Glasgow Warriors 43 Southern Kings 13Glasgow Warriors au un parcurs impecabil în această ediție a Guinness Pro 14

Leinster au câștigat derby-ul irlandez cu Ulster în deplasare cu 25 - 10 în timp ce în celălalt derby irlandez Connacht a depășit pe Munster cu 20 - 16.

Derby-urile galeze s-au soldat cu următoarele rezultate: Llanelli Scarlets 30 Cardiff Blues 17, Swansea Ospreys 28 Newport Gwent Dragons 14.

Echipele italiene au pierdut meciurile acasă, Zebre în fața sud africanilor de la Toyota Cheetahs cu 23 - 24 printr-o lovitură de pedeapsă transformată în ultimul minut în timp ce Benetton Treviso au fost depășiți de Edinburgh cu 13 - 24.

După șapte runde în grupa A conduc detașați Glasgow Warriors cu 33 de puncte, urmați de Munster cu și Cheetahs cu 20, în timp ce în grupa B lider sunt Scarlets cu 30, urmați de Leinster cu 27 și Ulster cu 23.