Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby: Franţa se înclină (din nou) în faţa Noii Zeelande: 18-38

teddy_thomas.jpg

Aripa francezà Teddy Thomas, autor al unui eseu contra Noii Zeelande sâmbàtà 11 noiembrie 2017
Aripa francezà Teddy Thomas, autor al unui eseu contra Noii Zeelande sâmbàtà 11 noiembrie 2017
Image source: 
CHRISTOPHE SIMON / AFP

Celebrii All Blacks (echipa de rugby a Noii Zeelande) s-au impus în faţa cocoşilor galici (naţionala Franţei) cu scorul categoric de 38-18 într-un meci disputat sâmbătă seara pe Stade de France. In ciuda unei a doua reprize onorabile, gazdele franceze nu au putut ţine piept campionilor mondiali en-titre.

Francezii vor trebui să mai aştepte puţin. Din 2000, de la Marsilia, cocoşii galici nu mai reuşiseră să învingă redutabila echipă a Noii Zeelande, de trei ori campioană mondială. Cu înfrângerea suferită sâmbătă aseara pe Stade de France, scorul întâlnirilor Franţa-Noua Zeelandă înclină şi mai net în favoarea All Blacks: 46 la 12.

Aseară, tăvălugul neo-zeelandez a început să se impună încă din minutul 9 când Dane Coles (nr. 2) a culcat prima dată balonul în butul advers. O penalitate transformată de Beauden Barrett le permite All Blacks să conducă déjà cu 10-0 în minutul 16. Al doilea eseu al oaspeţilor survine foarte repede, în minutul 23, şi este semnat de aripa neo-zeelandeză Waisake Naholo. Barrett transformă, urcând scorul la 17-0.

Intr-un rar moment de orgoliu în prima repriză, francezul Teddy Thomas (aripă, nr.14) reuşeşte să marcheze un superb eseu în colţ după o muncă titanică dusă în amonte de Mathieu Bastareaud. Transformarea eseului este însă ratată. Replica neo-zeelandezilor nu se lasă mult aşteptată. In minutul 36, Ryan Crotty culcă din nou balonul în butul advers. De notat că eseul său reprezintă un record: este al 2000-lea eseu marcat de Noua Zeelandă în istoria echipei naţionale, fondată în 1893. Crotty este foarte repede imitat de Sam Cane. La pauză, Franţa este aşadar déjà condusă cu un categoric 31 la 5 şi 4 eseuri la 1.

A doua parte a meciului va fi mai favorabilă francezilor. Un eseu de penalitate acordat de arbitrul australian Angus Gardner după un gest anti-sportiv al lui Sonny Bill Williams (a scos în mod voluntar balonul în afara terenului) nu este suficient pentru a stopa avansul neo-zeelandez. Meciul se termină cu un al 5-lea eseu All Blacks marcat tot de aripa Waisake Naholo şi transformat de acelaşi Beauden Barrett. De notat că în minutul 56 arbitrul i-a refuzat un al doilea eseu excelentului Teddy Thomas după ce acesta a călcat puţin în tuşă înainte de a culca balonul.

Propunând o echipă foarte tânără şi cu multe nume noi în 15-lea tricolor, antrenorul francezilor nu şi-a câştigat nici pe departe pariul şi nici nu i-a convins pe comentatori de pertinenţa alegerilor făcute, cu câteva mici excepţii. Asffel, mijlocaşul de grămadă Antoine Dupont, la de abia 20 de ani, şi-a demonstrat talentul şi a confirmat că este una din marile speranţe pentru viitorul rugbyului francez.

După acest prim meci-test cu Noua Zeelandă, cocoşii galici se reîntâlnesc pe gazon peste doar două zile, marţi la Lyon, cu aceeaşi All Blacks în cadrul unei întâlniri cu mize mult mai mici. Sâmbătă viitoare, din nou pe Stade de France, tricolorii francezi primesc vizita unei alte reprezentante a emisferei sudice, Africa de sud, echipă care trece printr-una din cele mai grave crize din istoria ei.

In fine, să mai spunem că spre uimirea multor comentatori şi contrar uzanţelor din rugby, aseară, haka, celebrul dans ritual al neo-zeelandezilor la începutul oricărui meci, a fost serios perturbat de fluierăturile şi huiduielile unora dintre cei peste 78.000 de spectatori prezenţi pe Stade de France.

606