Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bucurie în Franţa, deziluzie în Africa de sud după atribuirea Mondialului de rugby 2023

laporte.jpg

Brenard Laporte, presedintele FFR, imediat dupà desemnaera Frantei ca organizatoare a Cupei mondiale de rugby din 2023
Brenard Laporte, presedintele FFR, imediat dupà desemnaera Frantei ca organizatoare a Cupei mondiale de rugby din 2023
Image source: 
AFP

Franţa va organiza Cupa mondială de rugby din 2023, a anunţat World Rugby în urma unui vot derulat miercuri la Londra. Va fi vorba de a doua Cupă mondială în Hexagon, după cea găzduită în 2007.

Franţa a fost aleasă în detrimentul Africii de sud – dată mare favorită – şi a Irlandei. Surpriza pentru tabăra franceză a fost cu atât mai mare cu cât pe 31 octombrie, World Rugby recomandase pe primul loc Africa de sud pentru a organiza Cupa mondială din 2023. Franţa şi Irlanda criticaseră vehement acel raport de evaluare.

Franţa a primit cele mai multe voturi la ambele tururi de scrutin: la primul a cules 18 voci contra 13 pentru Africa de sud şi 8 pentru Irlanda. La turul doi, în finală deci, Franţa a obţinut 24 contra doar 15 pentru Africa de sud.

« Sunt mândru. Merci lui World Rugby care a făcut multe, chiar dacă au fost şi unele neînţelegeri. Avem un dosar solid şi vă pot garanta că 2023 va fi o Cupă mondială reuşită » a spus Bernard Laporte, preşedintele Federaţiei franceze de rugby, într-o primă declaraţie făcută la Londra imediat după anunţarea rezultatului. « Au mai organizat o Cupă mondială deci va fi o reuşită » de prezis de partea sa englezul Bill Beaumont. Preşedintele World Rugby iese însă fragilizat după această atribuire întrucât raportul instanţei pe care o conduce nu a fost urmat de delegaţiile care au participat la vot. Beaumont a refuzat să vadă însă în acest revers « o umilinţă » pentru el.

Sud-africanii denunţă «un proces opac»

Laura Flessel, ministrul francez al sportului, a felicitat întreaga echipă a candidaturii francez şi a noat că « Franţa este déjà campioană în organizarea marilor evenimente sportive internaţionale ». Intr-adevăr, pentru Franţa, această atribuire este o adevărată reuşită. Cu un an înaintea Jocurilor olimpice din 2024, o nouă competiţie sportivă internaţională majoră va avea loc în Hexagon.

De partea lor, sud-africanii, candidaţi nenorocoşi pentru a 4-a oară consecutiv, au denunţat un « proces de selecţie devenit complet opac în ultimele două săptămâni. » Directorul Federaţiei sud-africane de rugby a exclus însă orice reclamaţie.

Pe lângă chestiunile de securitate şi cele de infrastructuri, un alt punct forte al candidaturii franceze pentru Mondialul din 2023 a fost cel financiar. Franţa a promis că va revărsa lui World Rugby – adică federaţiilor – circa 300 de milioane de euro.

Decizia de atribuire a Cupei mondiale de peste 6 ani Franţei constituie un succes personal şi pentru Bernard Laporte. Selecţioner în 2007, apoi ministru al Sportului şi azi preşedinte al FFR, Laporte este suspectat de favoritism iar concluziile unei anchete comanditate de ministerul Sportului sunt aşteptate peste câteva zile.

In fine, organizarea Cupei mondiale 2023 este o veste bună în general pentru rugbyul francez. Naţionala nu este în cea mai bună formă iar numărul de licenţiaţi este în scădere – minus 16.000 în sezonul trecut – în contextul în care cresc îngrijorările cu privire la presupusa violenţă a acestui sport.

Meciurile Cupei mondiale de rugby se vor disputa în septembrie şi octombrie 2023 în 9 oraşe diferite : Saint-Denis (periferia Parisului), Marsilia, Lyon, Lille, Bordeaux, Nantes, Toulouse, Nisa şi Saint-Etienne.

Ironia soartei, cele două finaliste ale atribuirii Cupei mondiale din 2023, Franţa şi Africa de sud, se întâlnesc sâmbătă seara pe gazonul lui Stade de France în cadrul unui meci-test.

Bucurie în Franţa, deziluzie în Africa de sud după atribuirea Mondialului de rugby 2023