
Sport
Rugby: România întâlnește Samoa în primul meci test al toamnei
samoa_romania.jpg

Întâlnirea de pe Stadionul Arcul de Triumf este prima din era profesionistă, inaugurată în 1995, și totodată are loc în condițiile în care din vara aceasta Stejarii sunt pentru prima oară pe o poziție superioară în clasamentul World Rugby - 15 - celui ocupat de Manu Samoa - 16 - din 2003 de când forul internațional al jocului cu balonul oval întocmește acest clasament.
Antrenorul Lynn Howells a anuțat următorul lot pentru meciul cu Samoa:
1. Mihăiță Lazăr
2. Andrei Rădoi
3. Andrei Ursache
4. Johann Van Heerden
5. Marius Antonescu
6. Andrei Gorcioaia
7. Mihai Macovei (căpitan)
8. Stelian Burcea
9. Florin Surugiu
10. Florin Vlaicu
11. Ionuț Dumitru
12. Sione Fakaosilea
13. Paula Kinikinilau
14. Fonovai Tangimana
15. Marius Simionescu
==================================
16. Ionel Badiu
17. Ovidiu Cojocaru
18. Alexandru Gordaș
19. Ionuț Mureșan
20. Vlad Nistor
21. Tudorel Bratu
22. Jack Umaga
23. Robert Neagu
Antrenorul Samoa, Fuimaono Titimaea Tafua, va alinia următorul lot cu patru schimbări față de meciul de sâmbăta trecută, pierdut cu 44 - 38 în fața Scoției la Edinburgh:
1. Jordan Lay
2. Motu Matu'u
3. Donald Brighouse
4. Faatiga Lemalu
5. Chris Vui (căpitan)
6. Piula Faasalele
7. Jack Lam
8. Ofisa Treviranus
9. Dwayne Polataivao
10. Tim Nanai Williams
11. David Lemi
12. Reynold Lee-Lo
13. Kieron Fonotia
14. Paul Perez (vice-căpitan)
15. Ah See Tuala
=========================================
16. Manu Leiataua
17. James Lay
18. Hisa Sasagi
19. Brandon Nansen
20. Maurie Faasavalu
21. Melani Matavao
22. Jj Taulagi
23. Alapati Leiua
Cu excepția mijlocașului la grămadă de rezervă Melani Matavao, care evoluează în campionatul samoan, toți ceilalți jucători sunt la cluburi din Europa, Noua Zeelandă şi Japonia.
Amintiri din 1989
Disputat la 14 octombrie 1989, meciul dintre România și ceea ce atunci era Samoa de Vest s-a încheiat cu scorul de 32 - 24 pentru Stejari, scorul la eseuri fiind 6 - 3 (eseul fiind cotat cu patru puncte pe atunci, în loc de cinci astăzi).
Unul dintre marcatorii celor șase eseuri românești, centrul Adrian Lungu își amintește de meciul de atunci:
"Stadionul Ghencea 2 era plin de spectatori - 7000. Cum vedem, după o victorie contra Zimbabwe (52-17) moralul echipei era foarte bun. O echipa sudată, omogenă și ca urmare s-au marcat trei eseuri pe înaintare și trei pe liniile dinapo (eu am marcat unl chiar înainte de pauză). Samoa avea jucatori cu o morfologie superioară europenilor si cu o viteza nativa. Noi am reușit sa facem diferența prin tehnica si tactica de joc", a declarat la RFI Adrian Lungu.
Stejarii au disputat opt meciuri test în acest an, din care au câștigat șase și au pierdut două, în timp ce Manu Samoa au pierdut toate cele cinci meciuri jucate de la începutul anului.
România este favorită la calificare la Cupa Mondială din 2019 din zona europeană în fața Spaniei, Rusiei, Germaniei și Belgiei.
Samoa va juca în meciul de baraj cu perdanta din zona America, din dubla manșă Canada - Uruguay, câștigătoarea calificându-se la Cupa Mondială.
Cum ar trebui să joace Stejarii în meciul de sâmbătă?
“Opinia mea este că jocul tradițional al românilor, bazat pe o grămadă foarte puternică, purtarea direct a balonului ar putea pune mai multe problem samoanilor decât un joc deschis cu liniile dinapoi”, este părerea lui Danie de Villiers, fost antrenor la Timișoara Saracens și CSM București.
“O grămadă dominantă, avantaj teritorial, cu obișnuita soliditate în margine și cu unul dintre cele mai bune maul-uri rulante din lume îi va uriașe dureri de cap lui Tafau și echipei lui.”, mai spune antrenorul sud-african.
“Românii au problemă cu apărarea în lărgime, aceasta s-a dovedit în trecut veriga slabă la Stejari și un jucător ca Nanai Williams poate exploata acest lucru și el va fi jucătorul care ve trebui anihilat.”
„Samoa a arătat în meciul cu Scoția un joc pick-and-go rapid, agesiv și precis, iar românii vor trebui să fie conțtinți de acest lucru și să-l contracareze”, adaugă Danie de Villiers.
"Din 1989 încoace mulți jucători samoani joaca în campionate puternice din Europa. Am multe exemple care joacă în Franța cum ar fi: Tekori, Faasalele etc.care au evoluat si la Castres.Aceasta le-a permis sa-si dezvolte abilitatea lor de a mânui balonul si de a gestiona agresivitatea." spune Adrian Lungu fost jucător la Castres care acum face parte din conducerea clubului din prima ligă a campionatului Franței.
"Echipa noastră trebuie sa facă o apărare foarte bine pusă la punct si sa urce rapid pentru a nu-i lasă sa accelereze jocul. Echipa României sa fie foarte precisă în ceea ce își propune pentru conservarea balonului cât mai mult. Hai Romania! Hai băieți", încheie Adrian Lungu.