Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România învinge Samoa după 28 de ani cu o revenire spectaculoasă

radoi.jpg

Andrei Rădoi
Taloneurul Andrei Rădoi a marcat primul eseu al Stejarilor
Sursa imaginii: 
Daniel NECHITA

România a învins Samoa cu 17 – 13 în meci test de rugby disputat la București, revenind după ce scorul era 3 - 13 în minutul 50. Precedenta și unica victorie împotriva samoanilor a avut loc la București în octombrie 1989. 

Meciul disputat pe stadionul Arcul de Triumf din București a avut două părți complet disctincte: în prima Manu Samoa au dominat total, iar după pauză Stejarii au revenit în forță, așa cum au făcut-o acum doi ani la Cupa Mondială în fața Canadei, când au remontat de la 0 – 15 la 17 – 15.

Samoanii, clasați pe locul 16 în ierarhia mondială, cu un loc sub Stejari, au monopolizat practic balonul în prima parte a jocului, când România a fost silită să se apere, uneori cu disperare.

După ce mijlocașul la deschidere Florin Vlaicu a deschis scorul din lovitură de pedeapsă împotriva cursului jocului, samoanii au egalat prin omologul său Tim Nanai-Williams, iar după o perioadă de dominare intensă au marcat primul eseu cu câteva minute înainte de pauză printr-un maul rulant de peste 20 de metri finalizat în but de taloneurul Motu Matu’u.

Nanai-Williams a transformat, iar după pauză a ridicat scorul la 13 – 3 printr-o lovitură de pedeapsă. Avea să fie momentul în care meciul s-a schimbat și Stejarii au început să-și folosească cu succes atu-ul lor tradițional, înaintarea. 

Schimbare de tactică

Vlaicu și partenerul său mijlocașul la grămadă Florin Surugiu au început să-i bombardeze pe samoani cu șuturi înalte de urmărire, ceea ce s-a dovedit o tactică inspirată, care a creeat panică în apărarea oaspeților.

Andrei Badiu cu balonul în brațeIntrarea pilierului Andrei Badiu a dinamizat pachetul de înaintași (foto: Daniel NECHITA)

În minutul 58 după o serie de faze repetate ale înaintașilor români, taloneurul Andrei Rădoi a găsit o breșă prin maul-ul samoan, a intrat nestingherit în terenul de țintă și a marcat primul eseu al Stejarilor.

"Am simțit la maul-urile precedente că samoanii fac o mare presiune pe locul unde se prinde balonul și m-am gândit să fug din acea zonă și a fost o surpriză și pentru mine și pentru adversari", a explicat la RFI Rădoi modul în care a marcat eseul.

Vlaicu a transformat eseul și scorul a devenit dintr-o dată 10 - 13. Stejarii au continuat să preseze și după mai multe maul-uri prăbușite intenționat de samoani în apropierea terenului lor de țintă arbitrul a arătat catonașul galben căpitanului echipei, linia a II-a Chris Vui. 

Vlaicu a trimis lovitura de pedeapsă în margine la cinci metri și din maul-ul rezultant înaintarea Stejarilor nu a mai putut fi oprită, pilierul Ionel Badiu fiind cel care a culcat balonul în but în minutul 74.

Rezultat bun, joc mai puțin bun

Vlaicu a transformat din nou și după câteva minute de presiune a samoanilor în care Stejarii s-au apărat cu exactitate placând necruțător, meciul s-a încheiat cu o victorie meritată: România 17 Samoa 13.  

Florin VlaicuFlorin Vlaicu a marcat șapte puncte și cu 844 de puncte este cel mai prolific marcator internațional în activitate (foto: Daniel NECHITA)

"Sunt foarte mulțumit de rezultat, la jocul de rugby mai trebuie să lucrăm pentru că nu a fost ceea ce am încercat să realizăm", a declarat la RFI antrenorul Stejarilor Lynn Howells.

"Dar rezultatul este cel mai important. Au trecut 28 de ani de când i-am învins pe samoani, ceea ce este foarte important", a adăugat Howells.

"Sunt foarte fericit, sunt foarte bucuros că am învins Samoa la București, nu multă lume se aștepta la acest rezultat, dar am dat dovadă de bărbăție, am foat foarte uniți după prima repriză când am fost conduși", a spus Surugiu la RFI.

"Cred că foamea noastră de victorie și dorința noastră de victorie s-au văzut în acest meci, am fost împinși de la spate de publicul acesta minunat, oameni care ne iubesc și continuă să creadă în sportul românesc, ne-au ajutat foarte mult și le mulțumim pentru aceasta", a declarat la RFI numărul 8 Stelian Burcea.

Dezamăgire samoană

Samoanii au fost evident dezamăgiți și surprinși de rezultat. Nanai Williams abia dacă-și găsea cuvintele după meci.

Tim Nanai-WilliamsTim Nanai-Williams spunea că victoria Stejarilor a fost meritată (foto: Daniel NECHITA)

"Cinste românilor, au ieșit în fața propriilor suporteri, au fost mai pasionați și animați decât noi și au obținut o victorie meritată", a declarat Nanai-Williams, un neo-zelandez de origine samoană, super-vedeta echipei, care evoluează în Super 15, campionatul pe echipe de club al emisferei de sud și Japoniei. 

Samoa a aliniat cu o singură excepție jucători care evoluază în Europa, Noua Zeelandă și Japonia și deși se află pe locul 16 în clasamentul World Rugby, în acești 28 de ani care au trecut s-a aflat în permanență deasupra României.

Prin această victorie, România a urcat pe poziția a 14-a în clasament peste Tonga, cu care joacă sâmbăta viitoare.la București. 

În caz de victorie în meciul cu Tonga, conjugată cu o înfrângere a Italiei în partida cu Africa de Sud, Stejarii pot urca și peste peste Azzuri pe poziția a 13-a, pe care nu au mai deținut-o din 2005, cea mai ridicată în clasamentul World Rugby care este întocmit din 2003. 

Celelalte meciuri test disputate sâmbătă s-au încheiat cu următoarele rezultate:

Scoția 17 Noua Zeelandă 22

Anglia 30 Australia 6

Irlanda 23 Fiji 20

Franța 17 Africa de Sud 18

Țara Galilor 13 Georgia 6

Tonga 6 Japonia 39

Italia 15 Argentina 31

Germania 17 Statele Unite 46

Namibia 36 Uruguay 52

Spania 27 Canada 37

Rusia 42 Chile 11

Hong Kong 40 Kenya 30

Portugalia 45 Cehia 12

Polonia 13 Moldova 0

Elveția 27 Olanda 30

Victorie după 28 de ani în meciul de rugby România - Samoa

Siva Tau - dansul războinic al samoanilor dinainta fiecărui meci
Siva Tau - dansul războinic al samoanilor dinainta fiecărui meci
 
Ascultați reportajul de pe stadionul Arcul de Triumf realizat de Petru CLEJ