Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Invinsă cu 18-17 de Africa de sud, selecţionata de rugby a Franţei înregistrează al 5-lea eşec consecutiv

rugby.jpg

Francezul Louis Picamoles în fata Africii de sud pe Stade de France, 18 noiembrie 2017
Francezul Louis Picamoles în fata Africii de sud pe Stade de France, 18 noiembrie 2017
Sursa imaginii: 
REUTERS/Christian Hartmann

Cocoşii galici caută mai departe drumul victoriei în această toamnă. Pierzând în faţa Africii de sud cu 17-18, elevii lui Guy Novès înregistrează a 5-a înfrângere consecutivă (şi a 6-a în faţa Springboks). O serie neagră ce nu s-a mai întâmplat din 1982 încoace.

Infrângerea la limită, la un punct diferenţă, înseamnă tot înfrângere. Perdanţi cu 18-17, cocoşii galici sunt mai departe în căutarea unei victorii în această toamnă. Pentru selecţionerul Guy Novès, bilanţul este şi mai trist: 13 înfrângeri şi doar 7 victorii în cele 20 de partide disputate de când a preluat şefia grupului în 2015.

Meciul începuse totuşi pe note agresive din partea francezilor. Impactul fizic în faţa coloşilor sud-africani şi-a spus însă repede cuvântul. Incă din minutul 5, primul francez, Paul Gabrillagues, iese de pe teren, victimă a unei comoţii. Alţi doi co-echipieri rămân multe minute la pământ cu gleznele dureroase. Unul dintre ei, Kevin Gourdon, va ieşi şi el după pauză. Primul eseu sud-african vine în minutul 7 (Dillyn Leyds).

Pase aproximative, placaje ratate, tuşe pierdute, lipsă de realism: tot atâtea erori care nu iartă pe tabela de marcaj. Si noroc cu sud-africanul Handre Pollard, prost inspirat, care a ratat trei penalităţi şi o transformare - 11 puncte în total pierdute pentru oaspeţi. Scorul final ar fi fost şi mai usturător dacă arbitrul galez Nigel Owens le-ar fi acordat oaspeţilor şi un eseu de penalitate în urma unui gest anti-sportiv al lui Baptiste Serin.

Tabela de marcaj a francezilor e schimbată de abia 20 de minute mai târziu prin mijlocaşul de deschidere Anthony Belleau care îşi şi transformă primul eseu marcat pentru naţională. La pauză echipele intră la vestiare cu un avantaj minim pentru Springboks, 8-7. La revenirea pe teren, albaştrii chiar marchează o penalitate, lucru care le permite să preia conducerea. Urmarea este însă catastrofală şi în cele din urmă fatală la scor. Un scor la limită - 17-18 - care nu reflectă însă nici pe departe adevărata diferenţă de joc de pe teren.

Springboks îşi iau revanşa după ce au pierdut organizarea Cupei mondiale din 2023

După ce au pierdut miercuri organizarea Cupei mondiale din 2023, competiţie ce se va derula în Franţa, sud-africanii şi-au luat aşadar o binemeritată revanşă sâmbătă seara pe peluza lui Stade de France. Un stadion de pe care cocoşii galici au ieşit sub fluierăturile unui public mult mai puţin numeros decât acum o săptămână la meciul cu All Blacks. Sub 60.000 faţă de aproape 80.000 sâmbăta trecută!

Presa franceză nu şi-a iertat nici ea naţionala. "Echipa este deprimantă, penibilă, în plină dezmembrare, fără idei, fără energie şi scăpată de sub control. Oare cât de adânc se poate afunda?" scrie retoric Le Figaro. Cotidianul sportv L'Equipe denunţă de partea sa o "prestaţie jalnică, un faliment colectiv şi lacune individuale."

Ultima şansă a cocoşilor galici se va prezenta în faţa Japoniei, săptămâna viitoare. Albaştrii vor încerca să salveze onoarea acestei toamne catastrofale - cea mai neagră din 1982 încoace - dar nimic nu va putea ascunde criza profundă cu care se confruntă naţionala de rugby a Franţei.