Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România - Tonga, meci pentru locul 13 în clasamentul World Rugby

20171124_132807.jpg

Siale Piutau și Stelian Burcea
Căptanii celor două echipe, Siale Piutau și Stelian Burcea, dau mâna la sfârșitul conferinței de presă dinaintea meciului
Sursa imaginii: 
Petru Clej

România întâlnește Tonga sâmbătă la București în ultimul meci test al toameni, învingătoarea având șansa să urce pe locul 13 în clasamentul World Rugby, o poziție pe care Stejarii nu au mai ocupat-o din lunamartie 2005. 

Antrenorul Lynn Howells a anunțat pentru meciul cu Tonga următorul lot:

1. Mhăiță Lazăr

2. Andrei Rădoi 

3. Alexandru Țăruș

4. Johannes Van Heerden

5. Valentin Popârlan

6. Cristi Chirică

7. Vlad Nistor

8. Stelian Burcea (căpitan)

9. Florin Surugiu

10. Florin Vlaicu

11. Ionuț Dumitru

12. Sione Fakaosilea

13. Paula Kinikinilau

14. Fonovai Tangimana

15. Marius Simionescu

--------------------------------

16. Florin Bărdașu

17. Ionel Badiu

18. Alexandru Gordaș

19. Adrian Moțoc

20. Kuselo Moyake

21. Tidorel Bratu

22. Jack Umaga

23. Fili Lomani

Conferință de presă înaintea meciului România - TongaSiale Piutau (căpitan), Toutai Kefu (antrenor), Alin Petrache (președinte FRR), Stelian Burcea (căpitan), Lynn Howells (antrenor)

Antrenorul Toutai Kefu (fost internațional australian) a anunțat lotul:

1. Latu Talakai

2. Sione Lea

3. Paea Faanunu

4. Leva Fifita

5. Steve Mafi

6. Sione Kalamafoni

7. Fotu Lokotui

8. Maama Vaipulu

9. Sonatane Takulua

10. George Taina

11. Cooper Vuna

12. Siale Piutau (căpitan)

13. Nafi Tuitavake

14. Penikolo Latu

15. Ateli Pakalani

--------------------------------------

16. Sione Lolohea

17. Jethro Felemi

18. Leo Halavatu

19. OneHunga Kaufisi

20. Dan Faleafa

21. Sione Vailanu

22. Suke Tuumotooa

23. David Halaifonua

Apel la suporteri

Săptămâna trecută România a învins Samoa cu 17 - 13, în timp Tonga a pierdut cu 6 - 39 în fața Japoniei la Toulouse.

Stelian BurceaStelian Burcea a făcut apel la suporteri să vină pe stadion în număr cât mai mare

Pentru căpitanul echipei României, Stelian Burcea, în meciul cu Tonga dorința de victoriei a Stejarilor va fi mai mare decât dorința de revanșă a Ikale Tahi.

Ei vin după două înfrângeri, noi suntem conștienți de asta, ei vor pune totl în acest meci, au o dorință mare de a câștiga acest meci, dar a noastră este cu siguranță și mai mare, pentru că jucăm acasă, jucăm în fața suporterilor, jucăm în fața celor care ne iubesc și vreau să le mulțumesc pe această cale că au fost alături de noi săptămâna trecută și îmi doresc din suflet să vină cât mai mulți la stadion să ne susțină pentru că le-am simțit prezența în meciul cu Samoa.” a declarat Stelian Burcea.

Antrenorul Stejarilor, Lynn Howells, se așteaptă și el la un un meci test extrem de disputat cu Tonga.

"Mă aștept la un meci total diferit față de cel cu Samoa, pentru că în mod sigur ei vor juca mai mult rugby decât samoanii. Ne așteptăm la un test fizic, ceea ce e normal când joci cu insularii din Pacific. 

Dar lucrul la care sper în mod special este să jucăm noi mai mult rugby decât am jucat cu Samoa și cred că acest lucru este important.

Din păcate pentru noi am pierdut patru dintre jucătorii noștri mai experimentați, pentru că a trebuit să se întoarcă la cluburile lor, dar acest lucru oferă tinerilor jucători o ultimă șansă înaintea calificărilor pentru Cupa Mondială de a dovedi  dacă sunt capabili să joace la acest nivel. " a spus Lynn Howells.

Căpitanul Mihai Macovei, ca și Marius Antonescu, Andrei Ursache și  Andrei Gorcioaia au fost rechemați la cluburile lor din liga a doua din Franța care joacă în runda a 13-a la acest săptămână.

Și tonganii îl au lipsă pe cel mai bun jucător al lor, fundașul Telusa Veainu, reținut de clubul său, Leicester Tigers din prima ligă a Angliei.

De ce e important clasamentul World Rugby?

Victoria în acest meci, combinată cu o înfrângere a Italiei în fața Africii de Sud va propulsa echipa câștigătoare în acest meci pe locul 13 în clasamentul World Rugby – forul mondial. 

Toutai KefuAntrenorul tonganilor Toutai Kefu spune că dorește victoria, dar va și încerca jucători tineri

Stejarii au fost pe această poziție între noiembrie 2004 și martie 2005 și în caz că vor trece din nou pe locul 13 ar fi pentru prima oară când ar depăși Italia (care joacă în fiecare an în Turneul celor Șase Națiuni) în clasamentul World Rugby.

Există chiar o mică șansă în cazul unei improbabile victorii a Statelor Unite în fața Georgiei la Tbilisi ca Stejarii să urce, în premieră, chiar pe locul al 12-lea în ierarhia mondială. Toate aceste calcule sunt valabile și pentru Tonga în cazul unei victorii sâmbătă.

De ce este acest clasament important, l-am întrebat pe antrenorul Ikale Tahi, Toutai Kefu.

Punctele în clasament sunt importante pentru că cu ești clasat mai sus ai posibilitatea să joci cu echipele mari în viitor. Noi am jucat cu Italia și Țara Galilor în ultimele 12 luni, dar uitați-vă la Fiji, Japonia și Samoa care au jucat cu Noua Zeelandă, Anglia sau Australia. Vrem să câștigăm, dar, cum zicea Lynn Howells, vrem să încercăm și noi jucători în perspectiva Cupei Mondiale din 2019”, mi-a răspuns antrenorul Ikale Tahi.

Al treilea meci în patru ani

România și Tonga s-au mai întâlnit de două ori, de fiecare dată pe stadionul Arcul de Triumf din București. 

România - TongaTonga a învins România cu 21 - 16 în 2015 pe stadionul Arcul de Triumf (foto Cristian Matache)

Pe 9 noiembrie 2013 victoria a revenit Stejarilor cu 19 - 18, prin eseul marcat de Mihai Macovei, transformat de Florin Vlaicu care a marcat și de de patru ori din lovituri de pedeapsă, în timp ce Tonga a marcat două eseuri, prin Will Helu (care acum joacă la Timișoara Saracens) și Vuanga Lilo, unul dintre ele transformat de Fangatapu Apikotoa, care a transformat și două lovituri de pedeapsă.

Pe 5 septembrie 2015, cu doar două săptămâni înaintea debutului Cupei Mondiale din Anglia, Ikale Tahi și-au luat revanșa, câștigând cu 21 - 16. Stejarii au marcat un eseu prin Andrei Rădoi, transformat de Vlaicu, care a mai transformat și trei lovituri de pedeapsă, în timp ce Ikale Tahi au marcat un seu prin Sonatane Takulua și un eseu de penalizare, iar Kurt Morath a adăugat o transformare și trei lovituri de pedeapsă.  

"Echipă abrazivă"

Predecesorul lui Lynn Howells în funcția de antrenor principal al Stejarilor, Robert Antonin, a făcut o analiză a punctelor forte și ale celor slabe ale adversarilor Stejarilor.

Robert AntoninRobert Antonin a fost antrenorul principal al Stejarilor din 2003 până 2011 (foto: Robert Antonin)

"Aș fi încântat ca România să poată ajunge pe un asemenea loc (13 sau chiar 12) în clasamentul World Rugby căci acest lucru ar reprezenta o motivație suplimentară de a lucra pentru a atinge un standard superior, mai ales pentru jucătorii români tineri.

Am fost de câteva ori în Tonga și-mi amintesc mai ales de Jocurile Pacificuui (în anii ’80 când antrenam Polinezia). Tonga era o echipă abrazivă cu jucători ale căror caracteristici principale erau: explozivitate, viteză și o extraordinară agresivitate în apărare.

Sunt singur că tonganii posedă în continuare aceste calități dar în 2017 trebuie să adăugăm calități de tehnică individuală: pasa, jocul cu piciorul, placaj/recuperare, contact...

Au tonganii și puncte vulnerabile? Da, eu cred asta.

-         Organizare colectivă mediocră;

-         Disciplină uneori dubioasă pe teren;

-         Lipsă de luciditate sub presiune (mai ales pe jocul cu piciorul al adeversarului);

-         Nu le place să fie conduși pe tabela de marcaj... deci trebuie să le marchezi rapid maximum de puncte. 

Bineînțeles, am urmărit Tonga în ultima vreme și al spune că un meci împotriva lor nu e o joacă, împotriva lor e un RĂZBOI!

Hai ROMÂNIA!"

Meciul se desfășoară pe stadionul Arcul de Triumf din București, sâmbătă 25 noiembrie, cu începere de de la orele 18:00. 

Partida va fi condusă la centru de Tom Foley (Anglia), ajutat de judecătorii de margine Ian Davies (Țara Galilor, Shota Tevadze (Georgia), al patrulea judecător va fi Stefanoo Penne (Italia), iar Robert Davies (Țara Galilor) va fi răspunzător de arbitrajul video.

 
Ascultați relatarea lui Petru CLEJ de la conferința de presă a echipelor României și Tonga