Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Stejarii pierd meciul cu Tonga și cad în clasamentul World Rugby

romania_tonga.jpg

România 20 Tonga 25
Sfârșitul meciului: jucătorii celor două echipe se felicită reciproc
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Echipa de rugby a României, Stejarii, a ratat urcarea pe locul 13 în clasamentul World Rugby, în urma înfrângerii cu 20 - 25 în fața Tonga de sâmbătă pe stadionul Arcul de Triumf din București.

Stejarii au căzut din nou pe locul 15 pe care erau înaintea victoriei cu Samoa, 17 - 13, de săptămâna trecută, iar Tonga a urcat pe 13, deasupra Italiei care a pierdut cu 6 - 28 pe teren propriu în fața Africii de Sud.

Aceasta a fost o ocazie, poate unică, pentru Stejari de a urca pe locul 13 în ierarhia mondială, loc pe care nu-l mai ocupaseră din martie 2005. 

Acest loc 13 ar fi putut fi chiar 12, dacă Statele Unite nu ratau transformarea unui eseu în minutul 78 în meciul disputat la Tbilisi împotriva Georgiei și pierdut in extremis cu 20 - 21.  

Meciul cu Tonga nu a semănat deloc celui cu Samoa de săptămâna trecută. Așa cum anticipa și antrenorul Stejarilor, Lynn Howells, s-a jucat mult mai deschis, dar beneficiarii acestui joc au fost tonganii.

Mult mai disciplinați decât samoanii, Ikale Tahi, cum sunt numiți insularii din Pacific, au arătat o tehnică individuală superioară, înaintașii lor dovedindu-se iscusiți mânuitori ai balonului, iar mijlocașul lor la grămadă, Sonatane Takulua (care joacă la Newcastle Falcons în prima ligă a Angliei) a controlat perfect jocul, inclusiv cu șuturi înalte de urmărire care au pus apărarea Stejarilor în dificultate. 

În schimb, Stejarii au fost ezitanți în apărare (s-au ratat placaje care au dus la al treilea eseu tongan), iar perechea de mijlocași Florin Surugiu - Florin Vlaicu a avut o zi neinspirată, cu servicii prea lente și șuturi din mână care de cele mai multe ori i-au pus pe tongani pe contra-atac.

De altfel postul de mijlocaș la deschidere rămâne un mare neajuns pentru echipa României de zeci de ani, negăsindu-se un distribuitor de clasă internațională pentru acest post cheie.

Perechea de centri Sione Fakaosilea - Paula Kinikinilau (acesta din urmă înlocuit de excelentul Jack Umaga) ar fi putut contribui mult mai mult în ofensivă, ca și ele două aripi Fonovai Tangimana (un mare sufletist) și Ionuț Dumitru, dacă cei doi mijlocași i-ar fi servit mai bine.

A fost de altfel semnificativ gestul de frustrare al lui Dumitru când spre finalul meciului Surugiu, plecat pe partea închisă, nu i-a pasat aripii stângi într-o fază destul de clară de eseu.

Lipsa căpitanului

Apoi s-a văzut clar perturbarea creată de plecarea după meciul cu Samoa a celor patru înaintași care evoluează în liga a doua a Franței: Mihai Macovei, Marius Antonescu, Andrei Gorcioaia și Andrei Ursache.

Mihai Macovei jubilează la finalul meciului România - SamoaCăpitanul Mihai Macovei a lipsit mult echipei României în meciul cu Tonga (foto: Daniel NECHITA)

Problema nu este una de valoare a înocuitorilor (care este absolut echivalentă), cât a faptului că schimbarea de la o săptămână la alta a dereglat vizibil funcționarea pachetului de înaintași. 

Poate și mai important e faptul că lipsa căpitanului Macovei a afectat deciziile tactice din teren care adesea au fost discutabile.

Nici Stelian Burcea și, după accidentarea sa, nici Valentin Popârlan nu au reușit să suplinească autoritatea clară de care se bucură Macovei.

Lovituri de pedeapsă care ar fi trebuit să fie încercate la but au fost șutate în margine în condițiile în care maul-ul rulant nu a funcționat la fel de bine ca în meciul cu Samoa, iar în momentele cheie a lipsit mintea limpede din teren care să dea o claritate în decizii.

Stejarii repetă situația din 2013 când după victorii împotriva Tonga și Canada a urmat o înfrângere împotriva Fiji. Acum urmează o pauză până în luna februarie 2018 când au loc ele patru meciuri contând pentru calificarea la Cupa Mondială din Japonia din 2019 cu Germania, Spania, Rusia și Belgia, ca și tradiționalul meci cu Georgia (care anul viitor va avea loc la Tbilisi).

Nu este clar dacă Lynn Howells va încerca întinerirea lotului (sâmbătă doar fundașul Marius Simionescu și linia a doua, debutantul Adrian Moțoc au jucat dintre tineri) sau va continua căutarea unei soluții cu jucătorii actuali. 

Cert este că au mai rămas mai puțin de doi ani până la Cupa Mondială și nu este clar pe cine va conta antrenorul principal al Stejarilor pentru cea mai importantă competiție a rugby-ului.

 
Ascultați reportajul realizat pe Stadionul Arcul de Triumf de Petru CLEJ