Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Țopescu, după retragerea lui Ponor: Suntem într-o criză de toate felurile. Viitorul nu e strălucit

Cătălina Ponor s-a retras oficial din gimnastică. Triplă campioană olimpică, cu 5 medalii la Jocuri, tot atâtea la Mondiale și 13 medalii la Europene, Cătălina Ponor a fost cea mai importantă gimnastă română a ultimului deceniu. ”Cel mai frumos moment al carierei ei a fost la Atena, în 2004, când Ponor a cucerit aurul la sol”, își amintește comentatorul sportiv Cristian Țopescu într-un interviu acordat RFI. Pe de altă parte, el deplânge starea actuală a gimnasticii și a sportului românesc în general.

Interviul acordat RFI de comentatorul sportiv Cristian Țopescu:

Cristian Țopescu: Cătălina Ponor este rodul unei școli de gimnastică din Constanța. A fost descoperită de domnul Matei Stănei. Apoi, la Constanța au urmat Simona Amânar, Andreea Isărescu și celelalte componente ale echipei care a câștigat titlul mondial la Atena, în 2004, pe echipe. A fost consecința unei munci făcute în profunzime de o școală de gimnastică de la Constanța, care a a dat numeroase campioane, lideră fiind Simona Amânar, dublă campioană olimpică.

Reporter: Când vă amintiți de cariera Cătălinei Ponor și de concursurile pe care le-ați comentat și dumneavoastră, ce vă vine, în primul rând, în minte?

C.Ț: În primul rând, îmi vine în minte exercițiul de la sol de la Jocurile Olimpice de la Atena din 2004, când Cătălina Ponor a încheiat exercițiul cu o notă foarte mare și comentam împreună cu Andreea Răducan, de la microfonul Televiziunii Române și amândoi am exclamat într-un glas, „Am câștigat!”. Cătălina Ponor câștigase pentru noi și pentru ea încă o medalie de aur. După părerea mea, a fost cea mai frumoasă medalie de aur câștigată de Cătălina.

Rep: Echipa de gimnastică a României ne-a învățat cu performanțe, medalii la Jocurile Olimpice, la campionatele modiale, de multe ori înaintea Statelor Unite, Chinei, Rusiei, a marilor puteri în gimnastică. Care credeți că este explicația acelor performanțe, pe care acum nu le mai avem, cel puțin în ultimii ani? Același lucru se petrece și cu echipa de fotbal, poate și cu cea de handbal masculin. Această scădere a performanței este un simptom pentru sportul românesc? Cum vedeți lucrurile?

C.Ț: În primul rând este o scădere a ratei de selecție. Copiii noștri nu mai vin la sport. Sunt ținuți în casă de părinții lor, în fața jocurilor video. Nu îi lasă să se ducă în sălile de sport să nu își julească un cot sau un genunchi. Este o mare greșeală. Să nu se supere părinții care mă ascultă, dar ei sunt vinovați de inactivitatea copiilor lor în sălile de sport. Avem din ce în ce mai mulți copii obezi. Într-o statistică a Uniunii Europene figurăm în primele locuri, ceea ce este realmenet de necrezut. Într-o țară în care mișcarea reprezintă sănătate, este de necrezut să avem atâția copii obezi.

Rep: Alături de părinți, probabil, că la fel de responsabile sunt și autoritățile care fac mult prea puține lucruri pentru încurajarea sportului, a sportului de performanță, în mod special...

C.Ț: În primul rând autoritățile greșesc că nu construiesc săli de sport. Se spune că atunci când construiești un stadion sau o sală de sport, închizi un spital sau o închisoare. E adevărul adevărat. Ai noștri copii, dacă nu mai au săli în care să facă sport, stau acasă. E mai comod și mai cumminte pentru părințiilor.

Rep: Cum vedeți viitorul gimnasticii românești în următorii ani?

C.Ț: Cum am spus, Cătălina este rodul unei școli de gimnastică ce a fost copiată inclusiv de alte națiuni, de care ați amintit mai devreme, Rusia, China, SUA. În America sunt foarte mulți antrenori de gimnastică din România. La noi, gimnastica este în scădere numerică și valorică pentru că nu mai avem nici antrenorii de altă dată. Octavian Belu și Mariana Bitang s-au retras și ei. Iată că suntem într-o criză de toate felurile, sportivă, de antrenori, de manageri, de infrastructură. Îmi pare rău că sunt pesimst, dar viitorul nu mi se pare deloc strălucit.

Ascultă interviul acordat RFI de comentatorul sportiv Cristian Țopescu:

 
Cristian Țopescu, despre gimnastica românească și cariera Cătălinei Ponor