Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: Cum a fost proiectat străbunicul elicopterului

leonardo.jpg

Manuscris al lui Leonardo da Vinci cu schița aparatului de zbor conceput de el
Sursa imaginii: 
Wikipedia / public domain

În istoria ingineriei, data de 3 ianuarie 1496 este marcată ca fiind ziua în care Leonardo da Vinci a testat un aparat de zbor pe care l-a proiectat. Se pare că încercarea sa a fost una nereușită. Aflați povestea străbunicului elicopterului de azi din Pagina de istorie.

Un adevărat om al Renașterii, cu o complexă personalitate, Leonardo da Vinci era un talentat artist plastic, muzician, om de știință cu inclinații spre teorie, dar și un foarte bun inginer. În caietul său de schițe au fost găsite proiecte ale unor obiecte și dispozitive pe care alți oameni de știință au reușit să le realizeze mult mai târziu, în istorie. O parte dintre lucrurile imaginate de Leonardo da Vinci au fost cu mult înaintea vremurilor sale. De exemplu, printre schițele sale se aflau și cele ale unui calculator, astăzi un instrument banal, dar a cărui realizare ar fi fost imposibilă în secolul al XV-lea.

Leonardo da Vinci a fost dintotdeauna fascinat, unii ar spune chiar obsedat, de fenomenul zborului. Așa se face că în ianuarie 1496 da Vinci a făcut o încercare de a realiza o mașină de zbor. Unii ar spune că este vorba despre străbunicul elicopterului, care a fost realizat, în forma sa modernă, abia în anii 1940. Această idee este sugerată de designul aparatului de zbor, regăsit în notițele lui da Vinci. ”Elicopterul” lui da Vinci măsura mai mult de 15 picioare, adică peste patru metri și jumătate în diametru, și a fost fabricat din stuf, pânză și sârmă. Era propulsat de puterea a patru bărbați care stăteau pe o platformă centrală și învârtau niște manivele care roteau, la rândul lor, partea centrală a aparatului de zbor. Dacă ar fi reușit să rotească suficient, da Vinci credea că invenția sa s-ar fi desprins de la pământ. Nu există, însă, dovezi că invenția lui da Vinci ar fi fost capabilă să își ia zborul.

”Elicopterul” lui da Vinci sau ”șurubul aerian”, cum l-a botezat el însuși nu a fost singura încercare de a aborda zborul. Omul de știință a mai proiectat și un ”ornithopter”, un aparat de zbor pentru al cărui design s-a inspirat din zborul păsărilor și liliecilor. Tot da Vinci a ”proiectat” și un dispozitiv care să împiedice căderea în gol, adică ceea ce numim acum parașuta.

 

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 3 ianuarie 2018