Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Inteligența artificială, o provocare pentru societatea de astăzi

noaptea_ideilor.jpg

Inteligența artificială, un subiect dezbătut la Institutul Francez
Inteligența artificială, un subiect dezbătut la Institutul Francez

Tehnologia a devenit astăzi un necesar fără de care oamenii nu își mai pot desfășura activitatea. Există deja numeroase exemple de roboți care interacționează cu mediul înconjurător și care au devenit capabili să execute activități similare cu cele întreprinse de oameni. În cadrul evenimentului intitulat "Noaptea Ideilor" găzduit de Institul Francez, s-au lansat mai multe ipoteze cu privire la avantajele dar și la dezavantajele folosirii inteligenței artificiale.

"Imaginația la putere" a fost tema evenimentului din acest an care a dezbătut mai multe subiecte de interes pentru publicul larg, printre care controversata discuție legată de inteligența artificială. Trei dintre figurile pregnante ale lumii tehnologice din România au susținut o dezbatere despre problemele legate de etică privind folosirea roboților antrenați să le înlesnească oamenilor diverse activități.

Adina Florea, decanul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare a Universităţii Politehnice din Bucureşti, Constantin Vica, profesor de filosofie la Universitatea din Bucureşti, specialist al eticii noilor tehnologii și Horia Velicu, şeful Departamentului Inovaţie al BRD-Groupe Société Générale au lansat mai multe teorii cu privire la evoluția tehnologiei și la folosirea inteligenței artificiale.

Este puțin probabil ca roboții să-i controleze pe oameni în viitorul apropiat

Principala idee susținută de cei trei speakeri este că probabilitatea ca roboții să ajungă să-i controleze pe oameni în viitorul apropiat este una foarte mică. Deși există mai multe prototipuri, la nivel mondial, de roboți care reușesc să întreprindă activități omenești, este un drum lung până ca scenariile de tip science-fiction să se adeverească. Cu alte cuvinte, este aproape imposibil ca oamenii să piardă controlul asupra acestor mașinării inteligente și să ajungă ei să fie controlați de acestea.

Robotul Pepper este o mașinărie inteligentă care se află în laboratoarele din România

Un astfel de robot inteligent există și la noi în țară. Adina Florea, decanul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare a Universităţii Politehnice din Bucureşti, a explicat că robotul pe nume Pepper se află în laboratorul de la Universitatea Politehnica din București și că a fost programat special să vină în sprijinul vârstnicilor sau persoanelor cu nevoi speciale. Acesta este capabil să caute diverse lucruri prin încăpere sau să-și atenționeze proprietarul că trebuie să își ia medicamentele.

Ascultă: