Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fermierii români își vor putea supraveghea culturile de pe telefon

O companie din sectorul agriculturii a lansat în România o platforma digitală ”smart”, care vine în ajutorul fermierilor cu o serie de soluții inovatoare pentru creșterea producției de porumb pe aceeași suprafață. Cu ajutorul aplicației, fermierii beneficiază de recomandări privind alegerea hibridului de porumb în funcție de tipul de sol și mediul de cultură, densitatea la care trebuie făcută semănarea, cultura fiind supravegheată permanent din satelit. Productivitatea culturii poate crește cu până la 30%, arată datele companiei.

Cultura este monitorizată constant cu ajutorul imaginilor din satelit, care semnalează apariţia problemelor provocate de diverși factori. Pornind de la consistența vegetației verzi, imaginile din satelit pot semnala probleme precum dezvoltarea neuniformă a culturii, cauzate de factori pedoclimatici, boli, dăunători sau alte accidente, în perioada de vegetație.

Fermierii caută în permanență metode pentru a-și mări productivitatea. Găsirea și dezvoltarea soluțiilor optime fac parte din activitatea zilnică a specialiștilor noștri. Prin utilizarea tehnologiei și a noilor soluții digitale din agricultură, fermierii pot să își maximizeze profitul, să aibă mai multă predictibilitate în privința evoluţiei culturilor, dar și să facă o agricultură sustenabilă. Aplicația vine în întâmpinarea fermierilor și îi ajută să-și eficientizeze tehnologia de cultură și totodată, să îmbunătățească profitabilitatea culturii de porumb. Astfel, suntem prima companie de semințe certificate din România care aduce pe piața autohtonă o soluție personalizată în funcție de nevoile specifice fermierilor”, a declarat Octavian Chihaia, director General al Monsanto România, Bulgaria și Republica Moldova.

Culturile pot fi monitorizate în timp real cu ajutorul imaginilor din satelit:

Toate informațiile sunt accesibile fermierului pe telefonul mobil, tabletă sau pe calculator

Soluțiile au fost testate cu rezultate remarcabile la CENTRELE TEHNOLOGICE DEKALB în Europa, unde sunt semănate anual 700 de hectare de loturi, prin utilizarea de înaltă tehnologie. Aici, hibrizii de porumb au fost testați în toate condițiile pedologice, la diferite densități, fiind colectate peste 1000 de observații cu date pentru fiecare hibrid. În urma rezultatelor obținute, specialiștii au creat o serie de soluții inteligente. Tehnologia dezvoltată pentru culturile de porumb a fost testată cu succes în 2017, în 12 state europene, printre care: România, Franța, Ungaria, Spania și Italia, țări mari cultivatoare de porumb.

„DEKALB SMART optimizează la maximum potențialul hibrizilor și al terenului. Practic, această tehnologie ține cont de specificul fiecărui tip de sol existent și oferă soluția personalizată, parcelă cu parcelă. Suntem convinși că avem acum pentru fermierii români cele mai bune soluții pentru creșterea productivității și profitabilității”, a declarat Daniel Stanciu, director Marketing și Strategie al Monsanto România, Bulgaria și Republica Moldova.

Versiunea aplicației este disponibilă de astăzi și poate fi accesată de pe orice dispozitiv cu acces la internet, iar aplicația pentru mobil urmează să fie disponibilă în scurt timp. România este printre primele țări europene în care este lansată noua tehnologie.

Printre primii în Europa, fermierii români își vor putea monitoriza, chiar și de pe propriul smartphone, toate parcelele de porumb și vor putea fi la curent cu tot ce apare în teren, indiferent de locul unde se află.