Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premieră nedorită: maşină autonomă Uber, implicată într-un accident mortal

premiera_nedorita_accident_mortal_masina_autonoma_uber.jpg

Compania Uber suspendă testarea maşinilor autonome în SUA (Foto: AFP/Angelo Merendino)
Compania Uber suspendă testarea maşinilor autonome în SUA (Foto: AFP/Angelo Merendino)

Compania Uber a suspendat testarea vehiculelor fără şofer în Statele Unite, după ce un autoturism autonom a lovit mortal un pieton, în noaptea de duminică spre luni, în oraşul Tempe, din statul Arizona.

Accidentul rutier este investigat de Direcţia Naţională pentru Siguranţa Transporturilor din SUA.

În momentul accidentului, în vehiculul autonom se afla un operator al companiei Uber, care avea rol de observator, el urmând să intervină doar în cazuri de urgenţă, lucru care nu s-a întâmplat. În maşină nu se aflau pasageri.

Primele informaţii arată că femeia accidentată mortal traversa strada printr-un loc nepermis. Ea a murit ulterior la spital.

Proiectele de testare a vehiculelor fără şofer în oraşele San Francisco, Pittsburgh, Phoenix şi Toronto au fost suspendate.

Un alt accident, însă nesoldat cu rănirea gravă a vreunei persoane, a avut loc în urmă cu un an. Ulterior, Uber a oprit temporar acelaşi program de testare a maşinilor autonome.

Să amintim şi că o maşină fără şofer a companiei Google a fost implicată într-un accident rutier uşor, în statul american California în februarie 2016. În urma incidentului, compania americană a modificat soft-ul vehiculului.

Maşina fără şofer a lovit un autobuz. Vehiculul autonom circula cu 3 km/h, în momentul în care a schimbat banda şi a acroşat un autobuz, care circula cu 25 km/h. Nu au existat răniţi în acest accident.

Şoferul de test al Google, care potrivit legii trebuie să preia controlul în cazuri de urgenţă, nu a intervenit la timp, crezând că autobuzul va avea timp să treacă.