Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Studiu: Cât de des ar trebui curăţată tastatura calculatorului?

studiu_tastatura_calculator.jpg

Mai multe studii şi experimente arată cât de murdară e tastatura calculatorului (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Mai multe studii şi experimente arată cât de murdară e tastatura calculatorului (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Oamenii de ştiinţă avertizează că în cele mai multe cazuri tastatura de la calculator conţine mai multe bacterii decât colacul de la WC.

Un studiu australian a arătat că tastatura calculatorului conţine de 400 de ori mai multe bacterii decât colacul de la toaletă.

Un experiment realizat într-un spital din Chicago a scos la iveală că pe tastatura computerelor sale existau tulpini de stafilococ, ce rezistau până la 24 de ore.

Într-un alt spital din Olanda, 95 din 100 de calculatoare examinate conţineau tulpini de streptococ şi stafilococ, transformând computerele respective în cele mai murdare suprafeţe din unitatea sanitară.

Dacă ne gândim că de multe ori strănutăm deasupra tastaturii sau că uneori cu o mână scriem la calculator, în timp ce cu cealaltă mâncăm un aliment zemos sau lipicios, care ni se scurge printre degete direct pe taste, n-ar trebui să ne mire numărul mare de bacterii şi alţi agenţi patogeni de pe tastatură.

Cei mai mulţi microbiologi recomandă curăţarea tastaturii şi a biroului cel puţin o dată pe săptămână, potrivit ScienceAlert. Medicii şi asistentele de la National Center for Health Research sugerează ca tastaturile din spitale să fie dezinfectate mult mai des, mai exact o dată pe zi.

Experţii ne sfătuiesc de asemenea să ne spălăm pe mâini atât înainte, cât şi după ce folosim un calculator pe care-l împărţim cu alţi colegi, mai ales în timpul sezonului de gripă.

Dacă sunteţi singura persoană care utilizează computerul respectiv, nu ar trebui să vă faceţi prea multe griji, întrucât bacteriile de pe degete nu vă vor face rău, în cele mai multe cazuri. Chiar şi aşa, cercetătorii vă recomandă să vă spălaţi pe mâini cât mai des.

Cum ar trebui curăţată tastatura? Unii experţi sugerează utilizarea unei soluţii care să conţină alcool şi a unei cârpe din microfibră. De asemenea, nu ezitaţi să folosiţi beţişoare de urechi pentru a curăţa mai bine spaţiile dintre taste, unde se adună praf şi resturi de mâncare.

Şi dacă tot v-aţi apucat de asta, dezinfectaţi-vă şi telefonul mobil. Nu de alta, dar îl luaţi cu voi peste tot şi-l lăsaţi inclusiv pe mese şi birouri pe care pun mâna zilnic zeci de persoane. Potrivit unui microbiolog din New York, celularul ar trebui curăţat zdravăn la finalul fiecărei zile.