Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Studiu: Cum ne afectează fumatul „la mâna a treia”

studiu_fumat_mana_a_treia.jpg

Ce efecte are fumatul "la mâna a treia"? (Sursa foto: pixabay)
Ce efecte are fumatul "la mâna a treia"? (Sursa foto: pixabay)

Un studiu american demonstrează că fumatul „la mâna a treia” este aproape la fel de periculos ca pufăitul direct al unei ţigări.

Pentru început, puţină teorie. Pe lângă fumatul clasic, există fumatul „la mâna a doua”, adică fumatul pasiv, atunci când oamenii inhalează fără să vrea fumul de la ţigările celor din jurul lor.

Fumatul „la mâna a treia” apare în schimb după ce un fumător îşi savurează ţigara în afara unei încăperi, dar fumul îi intră în păr, haine sau chiar obiectele pe care le are asupra sa, cum ar fi telefonul mobil sau tableta. Când intră înapoi în cameră, oamenii dinăuntru inhalează acest fum, fără voia lor. Unele dintre cele mai expuse persoane la acest tip de fumat sunt bebeluşii, dar şi tinerii sau adulţii care activează în colectivităţi mari.

Un studiu realizat de Universitatea Drexel din Statele Unite arată că microparticulele din fumul impregnat în păr, piese de mobilier sau în scaunele maşinii pot fi purtate pe calea aerului, ajungând în încăperi unde teoretic nu se fumează, potrivit Science Alert.

Este şi cazul unei săli de curs, unde cercetătorii au descoperit că de fapt aerul analizat nu era chiar atât de sănătos, cum s-ar fi putut crede. Oamenii de ştiinţă au filtrat aerul din încăpere, au analizat microparticulele şi au constatat că o treime dintre acestea purtau „semnătura” chimică specifică aşa-numitului fumat „la mâna a treia”.

Imediat, autorii studiului au identificat şi câteva surse de poluare: un balcon aflat la circa 20 de metri, unde fumătorii ieşeau ocazional pentru a trage câteva fumuri şi o încăpere din vecinătate, care împărţea acelaşi sistem de aer condiţionat cu sala de curs respectivă.

Totuşi, înainte de a intra în panică, ar fi bine să ştim că singurele studii de laborator efectuate până acum în privinţa fumatului „la mâna a treia” au fost făcute pe şoareci şi că este dificil de demonstrat legătura cu eventualele riscuri în cazul oamenilor.

Cu toate astea, unii cercetători avertizează că fumatul „la mâna a treia” poate provoca diabet de tip II, precum şi boli de ficat şi plămâni.

Aşadar, distanţa şi câţiva pereţi nu sunt suficienţi pentru a împiedica particulele potenţial toxice să pătrundă într-o încăpere unde fumatul este interzis.