Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un asteroid considerat pierdut va trece la o distanţă neobişnuit de mică de Pământ

un_asteroid_pierdut_distanta_mica_pamant.png

Un asteroid va trece pe lângă Terra marţi seară (Sursa foto: pixabay-ilustraţie)
Un asteroid va trece pe lângă Terra marţi seară (Sursa foto: pixabay-ilustraţie)

Cercetătorii anunţă că un asteroid pe care îl credeau pierdut şi-a refăcut apariţia şi va trece pe lângă Terra marţi seară.

Asteroidul botezat 2010 WC9 are dimensiuni relativ mici (între 60 şi 130 de metri), fiind totuşi mai mare decât meteoritul care a căzut la Celiabinsk în 2013 şi care a spart multe ferestre şi a rănit sute de oameni, potrivit The Independent.

Corpul ceresc se va afla foarte aproape de Pământ, raportat la scară cosmică, mai exact la 203.000 de kilometri, adică jumătatea distanţei dintre Pământ şi Lună. Astronomii spun că e un lucru rar ca un asemenea corp ceresc să se apropie atât de mult, potrivit space.com.

Asteroidul a fost descoperit în 2010, dar oamenii de ştiinţă nu l-au putut observa decât o lună de zile, după care corpul ceresc a dispărut, cercetătorii neavând suficient timp pentru a calcula când s-ar putea întoarce.

Asteroidul a fost observat din nou săptămâna trecută. Iniţial, astronomii nu şi-au putut da seama dacă acesta reprezintă o ameninţare pentru Pământ, însă ulterior au stabilit că nu există nici un risc de impact cel puţin pentru următorii 100 de ani.

Asteroidul va fi suficient de luminos pentru a fi observat marţi seară cu un telescop de mici dimensiuni, însă nu va fi vizibil cu ochiul liber.