Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(VIDEO) Misterul „vaselor-fantomă” nord-coreene

video_mister_vase_fantoma_nordcoreene.png

Peste 100 de vase-fantomă au apărut în ultimul an în apele teritoriale japoneze
Peste 100 de vase-fantomă au apărut în ultimul an în apele teritoriale japoneze

Epava unui presupus vas nord-coreean a apărut aproape de coastele Japoniei. Aceasta este doar una dintre numeroasele apariţii misterioase de acest gen, înregistrate în ultimul an.

O ambarcaţiune de lemn, fără echipaj şi răsturnată cu susul în jos a fost depistată acum câteva zile plutind în apele teritoriale de pe coasta de vest a Japoniei, potrivit Science Alert, care citează Business Insider.

Autorităţile şi localnicii cred că acesta ar putea fi începutul unei noi serii de astfel de apariţii bizare, precum cele înregistrate anul trecut, când nu mai puţin de 104 asemenea vase au fost găsite plutind în derivă. Cele mai multe aparţinând Coreei de Nord.

Barca lungă de opt metri a fost descoperită plutind într-o zonă stâncoasă în largul insulei Hokkaido.

Deşi nu e clar cui aparţine vasul şi cum a ajuns acolo, deja localnicii şi oficialii regionali suspectează că e vorba de o ambarcaţiune provenind din Coreea de Nord.

 

Sursa video: YouTube

Scafandrii au reuşit să examineze vasul de lemn răsturnat, însă nu au găsit nici trupurile echipajului şi nici vreun obiect sau simbol care să le dea vreun indiciu despre provenienţa bărcii.

Forma şi culoarea ambarcaţiunii seamănă însă cu cele ale altor vase descoperite în trecut plutind în derivă în largul coastelor japoneze şi care proveneau din Coreea de Nord.

În multe dintre vasele găsite anul trecut de exemplu erau persoane decedate, în timp ce alte asemenea ambarcaţiuni erau goale.

Autorităţile japoneze nu au putut stabili definitiv dacă acele bărci proveneau din Coreea de Nord, însă unele detalii sugerau acest lucru. De pildă, un vas descoperit pe insula Sado în noiembrie 2017 conţinea pachete de ţigări nord-coreene şi jachete cu inscripţii în limba coreeană.

Într-un alt caz, asupra două cadavre de pe o barcă descoperită în prefectura Yamagata în luna decembrie a anului trecut au fost găsite ace de păr cu chipul lui Kim Il Sung, bunicul actualului dictator de la Phenian, Kim Jong-un.

Nu e foarte clar cine erau acei oameni care au murit pe mare şi cum au ajuns atât de aproape de coastele japoneze. Unii experţi cred însă că de vină este foametea din Coreea de Nord, care i-a împins pe unii pescari să se aventureze mai departe de zona de coastă nord-coreeană, mai ales în condiţiile în care sunt limitaţi de existenţa unor cote anuale de pescuit.

Japonezii sunt puşi acum în încurcătură, pentru că nu ştiu ce să facă mai departe cu rămăşiţele descoperite pe mare. Unele localităţi vor să le trimită înapoi în Coreea de Nord, însă acest lucru este aproape imposibil, în condiţiile în care nu există relaţii diplomatice între cele două ţări.