Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Studiu: De ce nu poate fi teraformată planeta Marte?

studiu_teraformata_planeta_marte.jpg

Planeta Marte nu poate fi teraformată cu tehnologia actuală (Sursa foto: site NASA)
Planeta Marte nu poate fi teraformată cu tehnologia actuală (Sursa foto: site NASA)

Oamenii nu vor putea trăi confortabil pe planeta Marte, dacă vor ajunge acolo vreodată, potrivit unui studiu publicat în Nature Astronomy şi citat de The Independent. Descoperirea ar putea reprezenta o lovitură grea pentru NASA şi companiile private care vor să colonizeze planeta roşie.

Visul omenirii este ca într-o bună zi să pună piciorul pe Marte. Fantezia nu se opreşte aici: oameni de ştiinţă, antreprenori privaţi şi agenţii spaţiale internaţionale iau în calcul chiar o colonizare a planetei roşii.

Pentru acest lucru, însă, ar fi nevoie ca Marte să fie transformată într-o planetă asemănătoare Pământului, ceea ce savanţii numesc „teraformare”. Asta ar presupune ca Marte să aibă o atmosferă precum cea de pe Terra şi temperaturi mai primitoare. Mult mai primitoare.

În prezent, Marte este un deşert extrem de rece, cu o temperatură medie de minus 60 de grade Celsius şi chiar minus 125 de grade în zona polilor. E adevărat că roverul Curiosity a măsurat în unele zile temperaturi de plus şase grade Celsius, dar trebuie precizat că în timpul nopţii, se poate ajunge şi la minus 73 de grade, potrivit space.com. În plus, Marte are o atmosferă de o sută de ori mai rarefiată decât cea a Pământului.

Problema e că pe planeta roşie nu există suficient dioxid de carbon, pentru a permite atmosferei să devină suportabilă pentru oameni, potrivit noului studiu. Cercetătorii cred că am putea obţine cel mult jumătate din necesar şi că am putea creşte temperatura de la suprafaţă cu mai puţin de zece grade Celsius. Ceea ce este insuficient pentru ca oamenii să poată locui pe Marte la fel ca pe Pământ.

De-a lungul timpului au existat mai multe propuneri din partea savanţilor şi a unor antreprenori mai mult sau mai puţin excentrici. Patronul companiei SpaceX, Elon Musk, de pildă, propune detonarea unor arme termonucleare la polii planetei, pentru a determina îngroşarea atmosferei.

Oamenii de ştiinţă sugerează utilizarea gazelor cu efect de seră înmagazinate în rocile şi calotele polare de pe Marte. Odată eliberate aceste gaze înapoi în atmosferă, aceasta ar putea deveni mai densă, planeta s-ar încălzi, lucru ce ar duce la apariţia apei în stare lichidă.

Singurul gaz cu efect de seră de pe planeta roşie care ar putea avea acest efect este dioxidul de carbon, potrivit autorilor studiului, Bruce Jakosky şi Christopher Edwards. Cei doi au studiat toate rezervoarele cunoscute din acest gaz de pe Marte, pentru a stabili ce cantităţi ar fi necesare, folosind date obţinute de la roverele de pe planetă şi vehiculele spaţiale care orbitează corpul ceresc.

Concluzia lor este că depozitele de dioxid de carbon sunt mai mult decât insuficiente. Prin urmare, teraformarea planetei Marte este imposibilă în prezent, în absenţa unei tehnologii revoluţionare.