Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Directorul Laserului de la Măgurele: Ne așteptam ca descoperirea profesorului Mourou să fie de Premiul Nobel

mourou.jpg

Profesorul Gérard Mourou a fost răsplătit pentru descoperiri revoluționare în domeniul laserelor de mare putere, cu aplicații multiple în știință
Profesorul Gérard Mourou a fost răsplătit pentru descoperiri revoluționare în domeniul laserelor de mare putere, cu aplicații multiple în știință
Image source: 
France24

Un francez a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Fizică. Alături de alți doi oameni de știință din SUA și Canada, profesorul Gérard Mourou a fost răsplătit pentru descoperiri revoluționare în domeniul laserelor de mare putere, cu aplicații multiple în știință și mai ales în medicină, în intervenții chirurgicale și în tratarea cancerului. Gérard Mourou are o legătură specială cu România, el aducându-și aportul la construirea Laserului de la Măgurele, cel mai puternic din Europa. Despre profesorul francez, despre descoperirea sa care i-a adus premiul Nobel pentru Fizică și despre contribuția lui Gérard Mourou la Laserul de la Măgurele a vorbit, într-un interviu acordat RFI, Nicolae Zamfir, fost profesor cercetător la Universitatea americană Yale, actual director al proiectului laserului de la Măgurele.

Ne așteptam ca descoperirea profesorului Mourou să fie de Premiul Nobel

Nicolae Zamfir: Când am aflat (n.r. vestea câștigării Premiului Nobel de către Gerard Mourou) am fost plin de bucurie și de entuziasm. Pe de altă parte, să știți că nu a fost o știre total neașteptată pentru că ne așteptam ca descoperirea, invenția făcută de profesorul Mourou, să fie de Premiul Nobel. E bine că cei care au acordat premiul au fost de aceeași părere. Pe lângă faptul că, în 1985, profesorul Mourou a inventat metoda de a se construi laser de mare putere, este și părintele proiectului ELI-NP General. Întors din America în 2004, a reușit să strângă comunitatea de fizicieni laseriști din Europa. Au participat oameni de știință din 13 țări europene, printre care și România. A promovat la nivel european acest proiect de a construi un laser de extremă putere.

Reporter: Gerard Mourou, alături de canadianca Donna Strickland, a creat o nouă clasă de lasere, cu impulsuri scurte și mai intense. Este un limbaj de specialitate, dar aceasta este descoperirea. Tehnica va putea fi utilizată în cercetare. E foarte importantă și, înțeleg, că are aplicații clare...

N.Z: Are aplicații imediate. Așa s-a impus încă de la început această descoperire, datorită scurtimii neobișnuite a pulsurilor. Ne ducem în regimul de milionimi de miliardimi de secundă. Apoi, așa cum spuneam, a fost la originea proiectului ELI-NP de a se construi în Europa cel mai puternic laser din lume. Pentru România, participând la acea competiție, profesorul Mourou a avut un rol extrem de important în varianta ca România să îmbine cele două domenii, fizica nucleară și fizica laserelor. Așa s-a născut ideea proiectului de la Măgurele.

Aplicații în chirurgie și în tratarea cancerului

Aplicațiile inițiale au fost legate de a face chirurgie în locuri în care nu se ajunge cu chirurgie clasică, de exemplu ochii. Datorită scurtimii pulsului sunt afectate numai celulele care sunt dorite fără să afecteze celulele din jur. Profesorul Mourou prezicea că în cinci ani se pot pune la punct niște metode de tratare a cancerului prin metoda protonoterapiei.

Rep: Revenind la laserul de la Măgurele, Gerard Mourou a colaborat, din câte știu, la realizarea acestui laser. L-ați și cunoscut personal. Care a fost colaborarea dumnealui și cât de importantă a fost?

N.Z: Așa cum spuneam, s-a implicat încă de la început, încă de la a găsi menirea acestui centru de la Măgurele, îmbinarea celor două domenii, fizica nucleară cu fizica laserelor. A participat activ la detaliile de implementare ale proiectului. A fost timp de zece ani și încă este membru al International Scientific Advisory Board, boardul internațional care hotărăște cu privire la programul științific al lui ELI-NP. Mai mult decât atât, noi am ales la Măgurele exact soluția propusă în 1985 de profesorul Mourou, anume CPA, acel chirped pulse amplification, metoda care generează pulsuri de putere extraordinar de mari. Mourou a fost încă de la început implicat în toate aspectele.

Lunile trecute a fost un experiment împreună cu dânsul

Rep: Dar ce se mai întâmplă în momentul acesta cu acest proiect al laserului de la Măgurele? Ce urmează să se întâmple?

N.Z: Înainte să vă răspund, vreau să menționez faptul că împreună cu grupul profesorului Mourou avem experimente continue cu privire la interacția acestor lasere de mare putere cu materia. O parte din experimente sunt făcute la laserul de un petawatt existent la Măgurele. Chiar lunile trecute a fost un experiment împreună cu dânsul. Acum, să vă răspund la întrebarea despre ce se întâmplă cu implementarea acestui proiect, adică construcția noului centru internațional de cercetări. Suntem foarte mult avansați. Sistemul de lasere de mare putere este asamblat. Este testat. S-au obținut puterile intermediare preconizate, de 3 petawați. Urmează ca puterea nominală, de 10 petawați să fie obținută în primăvara anului viitor.

Rep: De ce este atât de important pentru România și pentru știință acest laser de la Măgurele?

N.Z: Acest fascicul de lumină intens, vorbim de 10% din întreaga putere a Soarelui, concentrată în material, crează fascicule de particule accelerate, crează radiații care simulează radiația cosmică. Se vor face teste de materiale pentru misiuni spațiale. Sunt o serie întreagă de experimente propuse în domeniul științelor vieții, în biofizică, comportarea celulelor în radiații și produse, noi metode de tratare a cancerului, noi izotopi radioactivi care să fie folosiți în tratarea bolilor, așa numitele radiofarmaceutice. Dincolo de cercetările fundamentale, este o serie întreagă de idei cu aplicații mai mult sau mai puțin imediate.

 
Nicolae Zamfir, director al proiectului laserului de la Măgurele, despre Premiul Nobel pentru Fizică 2018