Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cea mai veche epavă (2400 de ani) descoperită pe fundul Mării Negre

epava.jpg

Epavă pe fundul Mării Negre
Epava este prezervată perfect datorită lipsei oxigenului la adâncime
Sursa imaginii: 
https://www.dailymail.co.uk

Pe fundul Mării Negre la o adâncime de peste 2000 de metri a fost descoperită o epavă a unui vas grecesc, vechi de peste 2400 de ani. Păstrată în condiții aproape perfecte, epava seamănă izbitor cu imaginea vestitei nave a lui Odiseu din mitologia greacă.

Vasul, în lungime de 23 de metri, a fost descoperit la circa 80 de kilometri de coasta Bulgariei în dreptul localității Varna și este cea mai veche navă descoperită intactă. 

În trecut au mai fost descoperite fragmente de vase din epoca bronzului cu o vechime de peste 3000 de ani, dar această epavă este prezervată perfect, datorită lipsei aproape totale a oxigenului din apa mării sub 150 de metri. 

Descoperirea a fost făcută de oameni de știință britanici de la Black Sea Maritime Archeological Project în colaborare cu colegi din Bulgaria, cu ajutorul unui submersibil dirijat de la distanță.

Șeful proiectului, Jon Adams, profesor de arheologie la Universitatea Southampton, a declarat jurnaliștilor că este vorba de un vas comercial grecesc care s-a scufundat în timpul unei furtuni, într-o perioadă în care marele filosof atenian Aristotel era în viață.

Starea vasului aflat pe fundul Mării Negre este atât de bună, încât se poate vedea și cârma corabiei atașată la corpul vasului.

Odiseu și sirenele

Vasul seamănă în mod frapant cu corabia mitologică a lui Odiseu, pictată pe vasul sirenelor aflat la British Museum, care-l înfățișează pe eroul Odiseii legat de catarg, cu urechile astupate cu ceară, ca să nu poată auzi glasul femeilor-pasăre care-l ademeneau către coasta stâncoasă a unei insule și la pierzanie. 

Vasul descoperit pe fudul Mării Negre seamănă cu corabia lui Odiseu pictată pe un vas aflat la British Museum 

 

Potrivit lui Adams, vasul provenea probabil din coloniile grecești de pe actuala coastă a Bulgariei și locul descoperirii dovedește că navigatorii antici nu se temeau să se aventureze în largul mărilor, departe de coaste.

Aceasta este una dintre cele 67 de epave descoperite în ultimii trei ani de Black Sea Maritime Archeological Project cu ajutorul submarinelor dirijate de pe vase la suprafață.

Între cele 67 de epave se numără și  vas roman de comerț de pe care au fost recuperate amfore, vechi din jurul anului 200 după Hristos, o epavă bizantină veche de 1200 de ani, un vas italian medieval precum și câteva corăbii din timpul Imperiului Otoman, perioada secolelor XVI - XVIII.

Nu se știe dacă vasul avea încărcătură, deoarece interiorul este acoperit de nisip, dar oamenii de știință britanici speră să-l poată descoperi, dacă vor putea obține finanțare suplimentară.

Proiectul este finanțat de Trustul Julia și Hans Rausing și nu avea ca scop inițial descoperirea de epave, ci cartografierea vechiului relief al Mării Negre, inundat acum câteva mii de ani după topirea ghețarilor la sfârșitul celei mai recente glaciațiuni.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ