Iohannis, întâlnire cu studenții români la Paris și cu Gérard Mourou
20181110_125010.jpg

Presedintele Klaus Iohannis a făcut declarațiile în cadrul unui eveniment dedicat contribuției românești la dezvoltarea științei și tehnicii în Anul Centenar 2018, organizat de Ambasada României la Paris, unde s-a întâlnit cu studenți, cercetători și cu profesorul Gérard Mourou, laureat al premiului Nobel pentru fizică în acest an.
Iohannnis a subliniat legăturile strânse dintre România și Franța manifestate în mai multe domenii, subliniind că mulți inventatori și ingineri români au ales Parisul.
Acesta a adus amintit de faptul că în martie 1906, Traian Vuia a zburat a zburat la Paris cu primul avion de concepție românească, realizând astfel primul zbor cu un vehicul zburător cu motor propriu, care s-a ridicat în aer pe propriile roți, dar și de Henri Coandă, care, cu sprijinul unor ingineri francezi, a reușit să proiecteze și să construiască un prototip al unui avion cu reacție, pe care l-a prezentat la salonul aeronautic de la Paris din 1910.
De asemenea, Iohannis a subliniat că mulți români considerau Parisul o adoua casă și o bună parte a elitei românești a ales calea exilului în Franța, la instalarea comunismului.
Într-un mesaj transmi studenților, Iohannis le-a spus că sunt cei ”mai buni ambasadori ai României”
”Mulțumesc pentru ce faceți în numele României. Sper că veți avea ocazia de a lucra și în România”, a spus Iohannis, recunoscând că România nu a oferit condiții de muncă pentru tinerii cercetători.
”Trebuie să recunosc că mult timp România nu a oferit condiții adecvate de muncă pentru tinerii cercetători. Trebuie, cu adevărat, să depunem eforturi mai consistente pentru dezvoltarea de centre naționale și proiecte de cercetare naționale.
La Ambasada României de la Paris, a participat și Gérard Mourou, laureat al premiului Nobel pentru fizică în acest an.
”De asemenea, am plăcerea să-i adresez domnului profesor cele mai călduroase felicitări pentru recenta primire a Premiului Nobel pentru Fizică pentru descoperirile sale excepţionale, privind metoda de generare a unor impulsuri optice ultrascurte de intensitate ridicată, cu valoare aplicativă în domeniul medical”, a fost mesajul lui Iohannis către Gérard Mourou.
Președintele României a mai spus în discursul său că ”în baza propunerilor recente înaintate în cadrul Consiliului Uniunii Europene, ne așteptăm la un nivel mai mare de integrare în domeniul învățământului superior, dar și al cercetării”.
Iohannis se află la Paris pentru ceremoniile dedicate Centenarului de la Armistițiul din 1918, care a marcat încheierea Primului Război Mondial. La evenimentele găzduite de președintele francez Emmanuel Macron vor fi prezenți lideri din 70 de state, printre aceștia, Donald Trump și Vladimir Putin. În timp ce Iohannis și-a ținut discursul, Donald Trump a fost primit de Emmanuel Macron la Palatul Elysee.