
Ştiinţă
Cercetătorii au aflat de ce au zebrele dungi, iar răspunsul e surprinzător
cercetatori_zebre_dungi.jpg

Oamenii de știință au făcut un experiment: au acoperit câțiva cai cu prelate ce imitau dungile de pe corpul unei zebre.
Cercetătorii au descoperit în acest fel că animalele au atras mai puține insecte decât caii acoperiți cu prelate într-o singură culoare, fără un model anume.
De aici, savanții au tras concluzia că dungile zebrelor le feresc pe acestea de înțepăturile insectelor care le sug sângele, potrivit un studiu publicat în PLOS ONE și citat de The Independent.
Cercetătorii au constatat că insectele sunt derutate de modelul dungat de pe corpul unei zebre, având probleme la ”aterizarea” pe spatele acestor animale. Unele insecte nu sunt capabile să încetinească atunci când se apropie de trupul unei zebre, în timp ce altele pur și simplu se izbesc de corpul ei și ricoșează în lateral, explică autorul studiului, ecologistul Tim Caro.
Studiile anterioare arătau că dungile ajută zebrele să se camufleze mai bine în fața prădătorilor, să-și regleze mai ușor temperatura corpului sau chiar că ar avea o funcție socială, pentru… recunoașterea individuală.
Autorii studiului povestesc că în timpul experimentului au constatat că acest model de ”haină” le este util și oamenilor, pentru că atunci când purtau haine de culori închise, erau atacați mai des de insectele care-i înțepau și pe cai, pe când atunci când purtau haine cu dungi, atacurile au fost mult mai rare.