Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pacient britanic "liber de celule HIV" după tratament cu celule stem

celule_hiv.jpg

Celule HIV
Tratamentul ridică speranța remisiei de virusul HIV
Sursa imaginii: 
Shutterstock

Virusul HIV la un pacient britanic tratat cu celule stem a devenit "nedetectabil", potrivit unui articol publicat de medici în revista Nature. Aceasta ridică posibilitatea vindecării infectării cu virusul imunodeficienței umane care provoacă SIDA.

Pacientul din Londra care era tratat și de cancer nu a mai urmat tratatment anti-HIV de 18 luni, dar medicii spun că este încă prea devreme să se afirme că este vindecat de HIV.

Cercetătorii atrag atenția că acest tratament nu este potrivit pentru orice persoană infectată cu HIV, dar poate duce în viitor la vindecarea de HIV.

Pacientul de sex masculin, nenumit, a fost diagnosticat ca purtător de HIV în 2003, iar în 2012 a fost diagnosticat cu limfom de tip Hodgkin în stare avansată. 

Pacientul a primit chimioterapie pentru Hodgkin și i-au fost implantate celule stem de la un pacient rezistent la HIV, ceea ce a dus la remisie atât pentru cancer, cât și pentru celulele HIV.

La acest studiu au participat cercetători de la University College Londra, Imperial College Londra, Universitățile Cambridge și Oxford.

Primul caz de remisiune completă în cazul virusului HIV a fost cel al lui Timothy Brown, care a fost tratat la Berlin acum 10 ani prin transplant de măduvă osoasă de la un pacient care avea imunitate naturală la virusul HIV, precum și radioterapie împotriva leucemiei. 

Optimism prudent

"Prin atingerea remisiei la un al doilea pacient, folosind o abordare similară, am arătat că pacientul de la Berlin nu a fost o anomalie si că a fost cu adevărat abordarea prin tratament care a eliminat HIV la acești doi oameni", a declarat conducătorul studiului, profesorul Ravindra Gupta de la UCL.

Timothy Brown
Timothy Brown a fost primul om "vindecat" de HIV acum 10 ani
Sursa imaginii: 
Heidi Schumann, New York Times

"Tratamentul nu este adecvat ca tratament standard pentru HIV din cauza toxicității chimioterapiei, care în acest caz a fost necesară pentru a trata limfomul", a avertizat însă profesorul Eduardo Olavarria, de la Imperial College și el implicat în acest studiu.

CCR5 este cel mai frecvent utilizat receptor de HIV-1 - tulpina virusului HIV cel mai frecvent - pentru a penetra în celule.

Dar un număr foarte mic de persoane care sunt rezistente la HIV au două copii mutante ale receptorului CCR5. Aceasta înseamnă că virusul nu poate pătrunde în corpul pe care îl infectează normal.

Pacientul de la Londra a primit celule stem de la un donator cu această mutație genetică specifică, ceea ce l-a făcut să fie și rezistent la HIV.

Dar un rezervor de celule care transporta HIV poate rămâne în organism, într-o stare inactivă, timp de mai mulți ani.

Cercetatorii britanici spun ca este posibilă utilizarea terapiei genetice pentru a viza receptorul CCR5 la persoanele cu HIV, acum când se știe că remisia pacientului de la Berlin nu a fost o singulară.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, la sfârșitul anului 2017 în lume erau trăiau circa 37 de milioane de persoane infectate cu HIV.

De la începutul epidemiei la sfârșitul anilor '70 circa 70 de milioane de persoane au fost infectate cu HIV, dintre care aproape jumătate au decedat.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ
 
Tags: